Adrenalin
Še dobro, da se je te dni ohladilo in da je začel pri nas padati dež. Še sredi tedna sem mislil zaradi vročine poklicati vodovodarja, pa mi ga sedaj ne bo treba. Puščati mi je namreč začelo čelo in to od enega ušesa do drugega. To vreme je najboljše tesnilo proti iztekanju bučnega olja in očitno, po vremenski napovedi sodeč, ga bo treba spet kupiti kakšen liter za solato.

Ko se človek poda v gozd s traktorjem, motorno žago in vozom ve, da tisti dan ne bo prišel suh domov. Že sama vožnja s traktorjem po gozdni vlaki … No, vidite, pa se mi je spet utrnila zamisel za zaslužek. Pri vseh teh adrenalinskih odvisnikih pri nas, bi jim lahko ponudil nekaj res dobrega. Pa kaj so tisti spusti po žici čez sotesko, skok s padalom ali vožnja s kolesom čez prepade, traktor je tisto pravo.

Prvi naval adrenalina dobiš, ko se usedeš v prvinsko vozilo z devetintridesetimi konji, brez vseh varnostnih jermenov in varnostne kletke, sploh pa brez amortizerjev. Zadaj je pripet vitel, na njem verige, v vozilu pa imaš motorno žago in še kaj. Pred tabo stoji pot, po kateri se boš morda prevrnil nazaj na hrbet, tako strma je. Nikjer niti koščka asfalta, samo od dežja nastali globoki jarki čez pot. Med potjo te meče sem in tja, kot v risanki, ko je tvoja rit v sedežu ob prevoženem grabnu ali ogromni skali pol metra bolj v desno kot tvoja glava. Ko poskuša glava slediti temu delu telesa, jo ta prehiti v nasprotno smer in glava potuje spet pol metra bolj v levo, kjer je bila še pred delčkom sekunde. In to vsakih nekaj metrov.

Pa to je še dobra pot. Potem namreč zaviješ na slabšo vlako, ki je le nekaj deset centimetrov širša od koloteka in visi proti dolini. Na eni strani je strm hrib, ki se ga držiš s prvim kolesom kot pijanec plota, na drugi prepad, katerega dno skrivajo drevesa, ki bi po nekaj metrih zaustavila tvoj morebitni zdrs. Končno se te narava usmili in zaviješ na že nekaj let zapuščeno vlako v svoj gozd, kjer poskušaš obrniti traktor, če se le da na kolesih, na vlaki, ki je morda pol metra širša od dolžine traktorja. Ko ti to uspe, zvlečeš z vitlom dva ali tri hlode do traktorja, jih pripneš in se odpraviš po isti poti nazaj. Vmes te še vrže v breg ali pod pot, če naletiš na skalo na poti, ki je ne moreš obvoziti, čeznjo pa tudi ne moreš v prvo. Vse to pa spremlja glasba verig, ki tolčejo ob vitel in še kaj, če pa ti to ni dovolj, pa narediš tako, da ti veja odtrga izpuh. In tako, dokler ne nabereš dovolj za eno vožnjo domov po strmih cestah, zaradi katerih v zavore od voza nalivamo vodo, da se te ne vžgejo. Če to ni adrenalinsko, kaj potem sploh je?

Bi mi kdo lahko svetoval, koliko bi lahko računal za eno pol urno vožnjo s traktorjem?

Tistim pa, ki pravijo, da je to izzivanje smrti – vsakič, ko greš na cesto med norce, ki ne upoštevajo omejitev, prehitevajo v škarje ali vozijo pijani, si na istem.

Ker nimam ne vem kakega traktorja in posledično prikolice, sem pripeljal domov z eno vožnjo nekaj čez 4 m3 drv, ki sem jih nedaleč od doma takoj drugi dan razžagal in razcepil s cepilcem. Ker mi je sluh še kar ljub, sem si za to ropotanje nadel glušnike. Mimo so hodili različni ljudje in od teh sem si zapomnil dva. Prvi, ki ni od tu, mi je dejal, da imajo sicer gozd, a mu ga žena ne dovoli izkoriščati. Tudi sam se ne počuti sposobnega za drvarja, ker se moraš za to učiti od otroštva, kot jaz. Pa sem ga potolažil, da sem se tega jaz začel učiti pri sedemindvajsetih, ko sem se priženil na kmetijo. Drugi obiskovalec pa mi je dejal, ko sem si snemal glušnike, da bi ga bolje slišal, da naj jih kar pospravim, saj je videl našo, kako je že pred pol ure prišla domov.

Oddano: 10.09.2017 ob 17:08:29
RTV Kategorija: Zabava
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 42 | Ocena 4.3 od 6 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
midva oba
sva polna poleta,
pravjo da Kristus
ni trpu za zeta...

tvoja kriči
moja je gluha,
bodiva vesela
da katera sploh kuha


:::)))
Kobilica-poet
pred 54 tedni
2.
Srečno v poslu,
jaz nisem v pomoč,
sem bol podoben muli kot oslu,
naj ti kdo drug v podporo priskoč.

:-)
Eli
pred 54 tedni
3.
dobro ti gre, dobro. glušnike sicer redno uporabljaš ? :)))
Bivši uporabnik
pred 54 tedni
4.
Ne bi vedel, ti povej koliko si zaslužil, koliko ti je dala. :-)
Kouvran
pred 54 tedni
5.
O jej ! Tvoje življenje je res nevarno.
andromaha
pred 54 tedni
6.
Kobilca, kuha pa res dobro. Ravno je pri mojem najljubšem opravilu, hehe.
Možakar
pred 53 tedni
7.
Eli, po pregovoru sodeč mi pomaga samo bog. Drugi so po službah .
Možakar
pred 53 tedni
8.
čebela, se trudim. Glušniki? Bolj poredko, a ker je med cepljenjem drv tudi pihalo, sio bili dobrodošli.
Možakar
pred 53 tedni
9.
Kouvran, bo njenih 33 let dovolj?
;-))
Možakar
pred 53 tedni
10.
andromaha, kakor kdaj. Včasih je bolje v gozdu kot med ljudmi.
Možakar
pred 53 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 198280
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875716
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87065 // Komentarjev: 1244474
Avtorji fotografij: 26292 // Slik: 222970 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "