Uaaa, 385, vsi na socialo
Nekaj kratkih misli ob današnjem sprejemu povišanja socialne podpore. Sprejeto je bilo 385 evrov, namesto dosedanjih 297  in namesto 331, kot jih je predlagala
dolgoletna ministrica iz najbolj socialne stranke na svetu.
OK, ne bom preveč kritičen. Gledal sem jo na Odmevih in na 24ur in priznati moram, da ji ob tej debati ne nagaja več toliko, tisti psiho pravičniški nasmeh, ki ga je imela bolj na začetku kariere in me je spravljal v bes. Priznala je tudi, da je celo 385 evrov premalo za preživetje, ampak bolje je 331 evra, ker prenizka razlika do minimalne plače ne vzpodbuja prave želje po iskanju dela..
Na konkurenčni Tv, ki je sicer nisem spremljal tako pozorno je en kravatar, mislim, da iz gozdarstva, prav tako momljal o tej premajhni razliki.
Pri obeh je pa jasno, da z visoke pozicije subjektivno »ocenjujeta« reveže, ki ne zmorejo, ne znajo, ali so preleni. Ali jih je pa družba odrezala, ker se ne prilegajo vanjo. Ministrici se pač ni zdelo prav, da bi kavčarji služili le malo manj od slabo plačanih delavcev, kravatarja je pa zaskrbelo, kdo mu bo še delal za takšno plačo, kot doslej.
… njuni logični vzorci delujejo v smeri zmanjševanja, če že nimata idej, kako bi kaj zvišala. V bistvu se pa pravzaprav sploh ne trudita razumeti ekonomije in politike…
»Pomoč je res premajhna za normalno preživetje, ampak vzporedno je treba sistemsko povečati minimalno plačo, pa povprečno plačo« … in podoben blabla.
Gremo korak za korakom:
-Država je npr. povečala delovno dobo, ni pa poskrbela za delovna mesta, ki bi bila na voljo ljudem v starosti okrog šestdesetih let. V bistvu jim je le preprečila odhod v penzijo, s tem nekoliko razbremenila pokojninsko blagajno in problem prestavila nanje in na socialo. Za javni sektor, kjer so zaposleni vsi njihovi sorodniki, prijatelji in znanci, seveda ni problema. Ti bi delali tudi do stotke, če bi jim le zdravje služilo. In nihče jih ne ganja, saj so tudi del tistega hvaljenega srednjega razreda, ki je zdrav nosilec vsake družbe. Pri samostojnih in tistih, ki v gospodarstvu zaradi let in stereotipa o mladih in pametnih, nabirajo zadnja leta na zavodu za zaposlovanje in fehtarijo na sociali za osnovno preživetje je malo drugače.
- s svojo politiko nas je je namesto bližje proti Švici, država pahnila v vzhodni blok. Ni mi znana statistika, ki je sicer tako ali tako bolj varljiv kazalec, ampak mislim, da je Slovenija med vsemi evropskimi državami, ki niso bile v vojni, v zadnjih petindvajsetih letih, relativno največ izgubila.
Kmalu bomo spet narod hlapcev in servisa za bogatejši razred.
Problem z višanjem minimalne plače je ta, da ne ščiti samo delavcev, ampak tiste, ki želijo preživeti s samostojnim delom in ne želijo na socialno pomoč, obremeni s previsokimi stroški, ki jih marsikdo ne zmore. Torej to enostavno ni najbolj koristen ukrep, ker marsikoga spravi iz dežja pod kap. Zadnji tak ukrep desetletje nazaj, je spravil ob delo na desettisoče ljudi.
Zdaj pa malo zdrave logike:
V bistvu je povišanje sociale najboljši ukrep države, ki se deklarira za socialno. Če njeni uradniki seveda vsaj malenkost verjamejo v samourejanje trga.
SP-ji in drugi majhni podjetniki, ki se želijo sami preživljati, verjetno zaradi tega, ne bodo zapirali dejavnosti. Ker pač delajo zase in skušajo zaslužiti toliko kot morejo. Sociala jim je nujno zlo, absolutno zadnji izhod.
Delavci na sociali, po drugi strani, zares ne bodo sprejemali prav grdih del za minimalno plačo in prav je tako. Minimalna plača se bo vsaj malo samoregulirala, ker drugače bo delavce težje dobiti. Tisti delodajalci, ki lahko dajo več, bodo pač dali, ker bodo drugače izgubili več. Uvoz delavcev iz tujine tudi ni tako enostaven,
kot si nekateri predstavljajo in strošek za delodajalca ni veliko manjši, sploh, če gledaš še na kaj drugega, kot na poceni delovno silo.
Tole moraliziranje o delu in nedelu je torej popolnoma brez veze. Dolgoročno bi ukrep pozitivno vplival na dejanske minimalne plače, pa tudi na kvaliteto življenja tistih, ki bi radi delali, pa dela iz različnih vzrokov pač nimajo.
Če ni fovšije, je za vse dost!

Oddano: 20.04.2018 ob 00:04:27
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 424 | Ocena 5.0 od 12 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Minimalna plača ali cena sužnja na mesec.
Kouvran
pred 26 tedni
2.
5
andromaha
pred 26 tedni
3.
Kouvran - spati doma za 385, ali delati za 640 plus malic in drugi stroški sploh ni dilema. Oboje je premalo za lepo življenje.,
Pritisik na plačo, ki jo bo nudil delodajalec je pa z višanjem socialne pomoči - odličen.
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
4.
andromaha, Lep pozdrav!
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
5.
Krivi so tudi tisti delodajalci, ki "preveč" plačujejo svojim delavcem in s tem minirajo kapitalistično dogovorjeno minimalno vrednost mezdnega dela. :-((
Kouvran
pred 26 tedni
6.
Te "bande" je pa največ pri tistih, ki ne plačujejo od svojega! Po drugi strani pa višajo povprečje in statistika daje vtis, da je v državi vse lepo in prav.
V gospodarstvu so pa ti "stavkokazo" prav redki. Ampak verjetno že vedo kaj delajo...
;-)))
Neue Ekspres
pred 26 tedni
7.
Ne pozabi, tisti, ki danes ne "zmorejo" plačati dostojno plačo svojim zaposlenim so zrasli v socializmu in bili neredko njegova avantgarda. Danes pa novi časi in novi običaji.

Strinjam se, ni socialna podpora problem. Problem je plača. Pa tudi plača ni problem, problem je tisti, ki pošteno delo ne zmore, pravilneje preprosto "noče" ustrezno (in pravočasno) plačati, pa tudi lopovski "podjetniki" niso največji problem, večji problem so državni uradniki, ki ne znajo (nočejo) stopiti na prste vsaj tistim, ki evidentno sabotirajo vse državne in civilizacijske zakone v zvezi z delom in se jim vse to zdi popolnoma normalno. Še celo uradniki niso največji problem, problem smo tisti, ki pristajamo na tako zgodbo brez da bi si poiskali spodoben kol in z njim nalomili kakšna rebra za poduk tistim, ki bi se izognili batinam.
Strah je najbrž doben motivator sprememb.
grom-instrela
pred 26 tedni
8.
Seveda, nalomiti rebra ni civilizacijsko sprejemljivo. Veliko bolj sprejemljivo, celo dopustno je ne plačati prispevkov in davkov državi, ne izplačevati plač zaposlenim, ne plačevati računov dobaviteljem, najemati kredite, ki jih ne misliš vrniti in
ob vsem tem še šimfati državo, da nič ne naredi za realni sektor.
grom-instrela
pred 26 tedni
9.
Uh, premalooooo je to
Eli
pred 26 tedni
10.
grom-instrela, res je, problem je mnogo širši. Ni socialna podpora problem, problem je plača, Niso problem tisti..., problem so tisti... Problem je prevelik za intelektualni domet naših uradnikov in politikov. Ali pa namerno sabotirajo.
To je jara kača, kjer se tisti pravi osnovni problem namerno spregleda in se rešuje probleme na točki, kjer je trenutno najbolj pereče in so najbolj glasni.
Ozko razmišljanje o tem, da samo nekateri ( klasika pri nas: med. sestre, policaji, gasilci, učitelji ipd ipd.) pošteno delajo za premajhno plačilo se mi zdi napačno. Marsikdo dela pošteno še mnogo bolj in za manjše in bolj negotovo plačilo, a ker ni del sindikata in ostalih močnejših družbenih dejavnikov, se na to vsi požvižgajo. Problem je, če produkta ne moreš tudi "pošteno" prodati. Najsi bo to material ali storitev. Popust na izdelku pomeni nižjo plačo poštenega dela. Tovarišijski kapitalizem, ki je nabasan s privilegiranci ne omogoča poštenega poslovanja in ne pomaga ne kakovost, ne poštenje. Če nisi v pravi verigi, te ni.
Kot država smo na tej prehrambeni lestvici sicer statistično med najbolj razvitimi, a kaj, ko smetano pobirajo tisti, ki so postavili nameščena pravila in imajo v rokah nož in škarje.
Še en naš problem je pa dejansko kultura, ki se je razvila iz tranzicije. Ves čas spremljam kaj se dogaja in dejstvo je, da imamo še vedno čisti tovarišijski biznis. V večjih kompleksih, ki so vsaj delno v državni lasti, se krade na vseh nivojih in na veliko. In tisti, ki to počnejo, tega sploh ne vidijo kot krajo. Nekajkrat sem bil slučajno prisoten na takšnih pogovorih in sem bil zgrožen. Problem je, da vsa država to ve, reagira pa le ob aferah, ki jih kaj sproži. Rešujejo pa na način, ki omeji posel vsem in lopovom dovoli, da nekaznovano obdržijo nakradeno.
Tipičen primer je NLB, ki ima na primer sedaj velik dobiček, ampak, če človek pogleda koliko posla je v teh letih izgubila, kako so zakomplicirali svoje poslovanje - kot da strank sploh ne marajo - se ta enačba enostavno ne izide. Ne dajejo kreditov, nimajo strank - od česa sploh živijo? Od česa je dobiček? Kaj delajo, česar prej v bistveno boljših pogojih niso?
Tega je toliko, da niti nima več smisla premlevati. ENOSTAVNO SMO PRECEJ POVPREČNA, MAJHNA, NEPOMEMBNA DRŽAVA, S SLABIMI PISCI IN IZVAJALCI ZAKONOV IN ELASTIČNO MORALO, KI SE JE PRISILJENA KLANJATI VSEM NAOKROG, DA JI KDO VRŽE KAKŠNO KOST Z MIZE, ALI PA SKUŠA IZKORISTITI NJEN STATUS DRŽAVE.
Sicer pa vsi kradejo. Draghi tiska evre, ameri tiskajo dolarje, vsi imajo nekaj od tega - navadne ljudi pa učijo odrekanja in skromnosti. Naj pač natisnejo še tistih nekaj milijončkov za reveže in dokler bo šlo, bo šlo. Vse drugo je samo okrasno besedičenje.
Potem pa revolucija - saj to se rado ponavlja - mar ne?
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
11.
Eli, tole, pa še malo pofušaš in nekako gre.
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
12.
Strinjam se tudi s komentarjem pod 10.
Zadovoljna sem,da sem verjetno več kot pol življenja preživela v bivšem sistemu.
Saj ni bilo vse rožnato,bilo pa je veliko bolje kot danes.
andromaha
pred 26 tedni
13.
andromaha, jaz sem bil privatnik že v socializmu in sem bil navajen, da so me povsod narahlo podj... Ampak ravno zato sem si želel spremembe sistema. Spremenilo se je le to, da se krade v večjem obsegu in zadnje čase je videti, kot da smo se s tem že sprijaznili. Spremenila se je sprejemljivost "načinov" poslovanja...
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
14.
Waw, kaka superca za nas lenuhe in brezdelneže. Sm že obesu na zid sliko od mame Mrakove.


:)

Čista 5
Legat
pred 26 tedni
15.
@ NE
ENOSTAVNO SMO PRECEJ POVPREČNA, MAJHNA, NEPOMEMBNA DRŽAVA, S SLABIMI PISCI IN IZVAJALCI ZAKONOV IN ELASTIČNO MORALO, KI SE JE PRISILJENA KLANJATI VSEM NAOKROG, DA JI KDO VRŽE KAKŠNO KOST Z MIZE, ALI PA SKUŠA IZKORISTITI NJEN STATUS DRŽAVE.

Ne drži v celoti. Temelje zahodnega fašizma je postavil renesančni fizolof Makijaveli s knjigo Princ, iz vzhoda so privlekli SunTzuja in njegov Artz of war. To so združili in dobili smo realizem Roberta Grina.Če si boš vzel čas in te tri tiče prebral ti bo postalo vse skupaj bol jasno in logično.
Legat
pred 26 tedni
16.
Legat, samo Roberta Grina nisem bral. Bom malo pogledal, drugače so mi pa odnosi jasni - le malo duška si dam včasih.
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
17.
N.Exspres,
Vem, :)
Od grina je kr obsežna kniga; 48 Low of power. Se splača vzet čas. To so knjige, ki jih je bralo zelo malo ljudi, imajo pa gromozanski vpliv na človeštvo.
Legat
pred 26 tedni
18.
Šibam kej delat. Se beremo ;)
Legat
pred 26 tedni
19.
@ 10 Neue Ekspres....
Pokomentiral bom samo del o NLB. Pa ne velja le za NLB. Napisal si: " Ne dajejo kreditov, nimajo strank - od česa sploh živijo? Od česa je dobiček? Kaj delajo, česar prej v bistveno boljših pogojih niso? "
Verjetno nisi opazil da pri reklamah banke oglašajo hitro kreditiranje - seveda tistih ki nudijo sigurno garancijo.
Razloga pa so depoziti fizičnih oseb in pravnih oseb. Ti pa so ogromni. Po objavi združenja bank je višina teh depozitov preko 16 mlrd € s strani fizičnih oseb in preko 5 mlrd€ depozitov pravnih oseb. Baje ima samo NLB
preko 9 milijard€ teh depozitov. Ne vem če je bilo kdaj v Sloveniji boljše stanje.
Vprašati se moramo čigavi so ti depoziti. Sigurno ne od ljudi na povprečnem dohodku ali pokojnini. Še posebno, če vemo da je vlada leta 2009 namenila za kritje praznih bank 2 mlrd€.- medklic : Pahor pa je podcenil stanje v bankah.
Toda med 2006 in 2008 se je nekontrolirano podeljevalo kredite in porabo teh kreditov. Potem smo leta 2007
imeli udar na borzo ko so v enem mesecu (junij -julij) izvedli operacijo nenadnega dviga vrednosti delnic in nato maximirane prodali Vprašanje je tudi koliko je še kreditnih okostnjakov kot je tisti o izginulem kreditu
Evropske investicijske banke za zapiranje rudnika urana.
In potem smo dobili "bančno luknjo" o kateri nam tupijo da smo jo pokrili davkoplačevalci. Edini ki so luknjo
pomagali krpati so bili imetniki podrejenih obveznic. Imetniki teh so pa najstrožja tajna. Grozili so novinarju
Dnevnika Aleksandru Lucuju ko je samo nekaj nakazal in verjetno je prišla grožnja ex guvernerju Jazbecu iz
istih logov. Nekdanji bankirji pa so izgubili spomin - verjetna posledica groženj.
Policija in SOVA pa ... bolje da ne pišem. :-(((
cinik
pred 26 tedni
20.
Pa še nekaj o plačah in volilni demagogiji

TUKAJ
cinik
pred 26 tedni
21.
cinik, NLB je v teh letih postala navadna greznica od banke. Visoke provizije za plačila, komplicirano poslovanje. Način dela je tak, da na okencu zapraviš dva krat več časa, kot pri ostalih bankah. Velika večina mojih znancev jo je že davno zapustila. Torej tu nimajo niti prihrankov. Pokojnine so prestavili drugam. Največ gre vse na Delavsko Hranilnico.
Moje vprašanje torej ni, od kje dobiček - je le insinuacija na to, da se je motralo resnično krasti v bistveno večjem obsegu, kot se govori, saj so imeli desteletje nazaj tričetrt slovenskega trga...
Hitro kreditiranje nudijo tudi druge banke, nekako ne vidim, v čem bi lahko bila banka boljša, ampak predvsem to, da je morala biti včasih še boljša - denar je pa odtekal drugam. Preiskovalci in sodstvo so verjetno del istega sranja, saj vsi služijo na ta račun. Resnično kaznovan ni pa nihče.
Neue Ekspres
pred 26 tedni
22.
Legat, prebral in ocenil, da je to očitno biblija za vse ritoliznike, na poti k uspehu.
;-))
Neue Ekspres
pred 26 tedni
23.
cinik, tole glede davkov me spominja na pravljice iz socializma. Vse osnovne postavke in razmere vzameš idealistično in veselo računaš. Realnost je povsem drugačna. Takrat in zdaj. Trg ne deluje, pa se lahko neoliberalci postavijo na glavo. Trg bi lahko deloval kot si zamišljajo, če bi uspeli do konca vzgojili potrošnike v to kaj je treba kupovati, katerih pravil se je treba držati in nadresirati neo-liberalna etična načela, ki bi se držala njihove agende. To pa žal ni mogoče, ker bi morali IQ povprečnega potrošnika zmanjšati na cca 70.
... ampak pravijo, da ni nič nemogoče...
;-))
Neue Ekspres
pred 26 tedni
24.
Socialna pomoč bi morala biti namenjena zgolj mladim iskalcem zaposlitve, dokler ne najdejo službe. Sistem bi moral biti seveda tako narejen, da bi človek dobil službo zaradi sposobnosti in ne zaradi zvez ter za skos in ne zgolj za pol leta ali eno leto. Tako potem kasneje ne bi potrebovali več socialne pomoči, lenuhe pa bi takoj izbrisali ven iz evidence, ko bi se izkazalo da nimajo namena delat.
Petar Karamazov
pred 26 tedni
25.
Petar, govoriš, kot da nekje v tej državi obstaja kopica služb, kjer se bodo lahko zaposlovali najsposobnejši (po kakšnih kriterijih?). Kaj pa ostali? Kaj pa če država ne zna narediti poslovnega okolja, kjer bi človek sjutraj vstal, pustil službo, ker mu ta ni všeč in si naslednji dan priboril novo (s svojim znanjem seveda).
Kaj bi pa z lenuhi? Taborišča? Prisilno delo? Kaj je sploh država? Ugrabljena entiteta s katero si uzurpatorji ali demokratično izvoljeni osebki priborijo pravico do plenjenja? Zakaj bi bil državni proračun sveta krava iz katere se lahko pomaga samo privilegirancem in v njej ni deleža za lenuhe in reveže?
Če hočeš moralizirati, moraš najprej vzpostaviti pogoje, da boš lahko moraliziral upravičeno...
Tega pri nas ni in Petar, sprašujem se, kaj ti sodiš o sebi, da si levičar, desničar, srednji ali skrajnež?
Brez zamere, ampak takšno poenostavljanje me razbesni...
Neue Ekspres
pred 26 tedni
26.
Glede sposobnosti sem imel v mislih to, da se na neko delovno mesto izbira človeka transparentno, preko razgovorov, testov, ocene osebnosti. Ne pa da je na delovno mesto izbran tisti, zaradi katerega je zazvonil telefon, ker je njegov "tatice" sedel na teh in teh mestih. Vsi ostali, ki so oddali vlogo za delovno mesto pa dobijo zgolj obvestilo o neizbiri. In potem delovno mesto zaseda manj sposobna oseba, v mnogih primerih niti nič ne dela. Ampak je tam, ker tako želijo strici iz ozadja.
Lenuhi v SFRJ niso bili upravičeni do ničesar. Nobena resna država ne pozna takega sistema socialne pomoči in otroških dodatkov. Nemčija ima hartz IV, ki pa je namenjen le tistim, ki res niso več sposobni za delo, mladi prejemniki pa morajo v okviru programa opravljati razna dela, ki jim jih ponudijo.
Petar Karamazov
pred 26 tedni
27.
@23 Neue...
Blog iz povezave obravnava samo primer realnega izračuna (po predpisanih stopnjah) davčnih obremenitev
za primer povprečne bruto plače v Sloveniji 2017. Do tu ni ničesar izmišljenega kaj šele idealiziranega. Morda
je idealen samo znesek bruto plače.
Prikazano in obrazloženo je kaj pomeni politikantska obljuba : zmanjšanje obdavčitve bruto plače zato da
bi imeli višjo neto. Mogoče si spregledal da avtor kot davek obravnava samo dohodnino kot davek.
Za prispevke pa bomo lahko govorili ko bodo sprejeli "reforme" - privatizacijo, ko bo vse plačljivo.
cinik
pred 26 tedni
28.
@26
Nemčija ima hartz IV, ki pa je namenjen le tistim, ki res niso več sposobni za delo, mladi prejemniki pa morajo v okviru programa opravljati razna dela, ki jim jih ponudijo.
Ne širi zdaj še ti neresnic o ureditvi Hartz IV, ki so jih polni 'svobodni' mediji kot Springerjevi. Če znaš nemško, ti priporočam kak kabaret od Volkerja Piespersa na YT - nadvse zabavno in še bolj poučno.
velenjcan
pred 26 tedni
29.
Petar, v SFRJ se je dalo delo dobiti z lahkoto in je popolnoma normalno, da lenuhov niso podpirali. Sedaj od SFRJ ni ostalo niti S... Bili so pa otroški dokladi, štipendije in lahko si dobil primerno službo. V tej državi za določene kategorije ni ničesar. Če si prepameten, ne pašeš zraven, če si prestar, ne dobiš dela nikjer, ne glede na fizične sposbnosti, penzije se računajo s faktorjem 0,56, če so polne in potem povej: Kaj storiti, če ti manjka nekaj let do penzije? Samomor?
Če država delo ponuja, kot velenjčan ponuja primer Nemškega sistema, potem nimam nič proti.
Moj point je, da pri nas pri večini ne gre za lenobo, ampak za povsem druge stvari.
Naj država poštima s svoje strani in v idealnem primeru bo za socialo plačevala 0 (nič) evrov. Visoki stroški sociale so davki na nesposobne voditelje države..
Neue Ekspres
pred 26 tedni
30.
27. cinik, saj sem razumel. O idealiziranju govorim za zagovornike znižanja davka pri bogatih.
Strinjam se s tem, da je mogoče pri nas zelo visoka dohodninska stopnja za precej nizek dohodek. Potrebni so pa davki na nepremičnine in na dediščino, ker preprečujejo kopičenje bogastva skozi rodove in last nepremičnin brez vsake uporabne vloge. Če nekaj ne potrebuješ - prodaj, ali plačaj davek. Seveda pa razmišljam o človeških zneskih. Pri nas se gredo sistem vse ali nič!
;-).
Neue Ekspres
pred 26 tedni
31.
@29
Če država delo ponuja, kot velenjčan ponuja primer Nemškega sistema, potem nimam nič proti.

Nesporazum, nič ne ponujam in tudi nemška država ne - z zaostrovanjem pogojev pretežno samo sekirajo ljudi, ki so ostali brez posla, zlasti starejše, za kaetere zmanjkuje delovnih mest.
Gre pa v bistvu za že večkrat viden neoliberalni (=kapitalistični) vzorec: ukinjanje davkov bogatim (npr. na dobiček pri prodaji podjetij, na dediščino vklj. z dedovanjem velikih firm itd.) in hkrati reduciranje socialnih transferjev tistim, ki ostajajo na cesti, kar se maskira v prisilne nevroze tipa 'črna ničla' ('uravnoteženi proračun' ipd.). Sestavni del je tudi manipulacija podatkov, s katerim skrijejo cca milijon brezposelnih v druge kategorije
velenjcan
pred 26 tedni
32.
Po samem robu.

Cinik je načel o bankah ...
Žal bom moral pritrditi našemu novemu strankarskemu prvaku, Janku Vebru.
Nujno je (TAKOJ!) zaščititi "skupno zasebno lastnino".
O NLB ne bi vedel nič točnega, zato pa lahko (z globokim notranjim občutkom) trdim, da so "poslovni uspehi" NKBM v precejšnji meri posledica zapiranja vseh manjših poslovalnic in prodaja ali oddajanje v najem stavb v katerih so obratovale. Pri tem pa gre v veliki večini za stavbe, zgrajene v socializmu s skupnimi vlaganji celotne regijske gospodarske strukture. So ti objekti res lahko bili "last banke" in prodani brez pristanka tistih, ki so jih na svojih odrekanjih postavili? Je s prodajo kmetijske zadruge ali recimo Agroinda v Vipavi, kupec postal lastnik znatnega dela polj in vinogradov Vipavske doline?
Bo (v primeru izvajanja 2TDK) Madžarska država postala lastnica zemljišča, na katerem bo zgrajen tir?


No, vsaj zadnje po trenutni zakonodaji še ne pride v poštev. Država je lastnica železniške infrastrukture, podjetje SŽ pa s svojim potniškim in tovornim prometom zgolj pogodbeni izvajalec.

Ne zameri Neue Ekspres, Res sem jo čisto po robu usekal. Mogoče celo čez?
bin
pred 26 tedni
33.
Nić ni čez, bin. Odličen dodatek..
;-)
Neue Ekspres
pred 26 tedni
34.
Poslušam razpravo o vetu na zakon o povišanju socialnih prejemkov in mi gre na bruhanje. Kakšna hinavščina, kakšno izmikanje odgovornosti. Oni ne bodo nikomur nič vzeli. Gre jim samo za pošteno pravno državo. Upoštevanje zakonov.
So za tajno glasovanje, saj ne gre, da bi jim ljudje grozili.
Mislil sem, da je Štrukelj le debater javnega sektorja. Tokrat me je prijetno presenetil, ker vidim, da se zna zavzeti tudi za tiste, ki so res potrebni.
Državni svet ukiniti. Svojo vlogo iščejo le s populitičnim zavlačevanjem glede nekaterih zakonov, so pa očitno v rokah določenih lobijev.
Neue Ekspres
pred 25 tedni
35.
ZLOVENIJA!
doba
pred 25 tedni
36.
doba, da ne bom preveč kritičen. Prej sem poslušal same zagovornike veta, zdaj je bilo na vrsti tudi nekaj bolj normalnih. V glavnem, dejstvo je, da so tisti, ki so vložili za veto Zlovenci. Pa naj obračajo kakor hočejo...
Neue Ekspres
pred 25 tedni
37.
Luka Mesec sporoča dobro novico:
Veto v Državnem svetu ni bil izglasovan! Za 12, proti 15 glasov!
S 1. junijem dvig socialnih pomoči in varstvenega dodatka na 385 evrov!
Zmaga socialne države!Žal samo za letos?
doba
pred 25 tedni
38.
Sem videl ja!
Od vsega me najbolj motijo razni debeloglavci, ki prodajajo nekakšen image trpečih poštenjakov, ki naj bi (za razliko od nas bebčkov) vedeli, da je včasih treba sprejemati težke sklepe. MOtijo me tisti, ki blefirajo, pa tudi tisti, ki se delajo pametne, pa je vendar očitno da so fah-idioti...
;-)
Neue Ekspres
pred 25 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4Št. registriranih uporabnikov: 202655
Forum avtorjev: 15891 Forum teme: 34470 // Odgovorov: 1876629
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87221 // Komentarjev: 1246433
Avtorji fotografij: 26310 // Slik: 223220 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "