Genska vojna ZDA-EU
"Vsiljevanje gensko spremenjene hrane je enako posilstvu!", dr. Gorazd Pretnar.
"Lahko smo iskreno hvaležni Assangeu za razkritje ozadja povezav med multinacionalkami in ameriško diplomacijo, ki je pozvala takratnega predsednika Georgea Busha h gospodarski vojni proti Evropski uniji."

Zloraba genske tehnologije v kmetijstvu
Nečedno zakulisje agresivnosti multinacionalk za prevlado na prehranskem trgu – Dr. Gorazd Pretnar: Biološkemu piratstvu se je prislinila še politika, ki je uvidela svojo priložnost – Še večja grožnja so herbicidi

»Z genskimi spremembami si multinacionalke prek patentnega prava zagotavljajo primat nad semeni, gledano planetarno,« se je ob polemikah, ki jih je sprožila lani pripravljena sprememba evropske direktive, po kateri bi bile države članice EU same pristojne za odločanje, ali bodo na svojem ozemlju dovolile gojenje gensko spremenjenih organizmov (GSO), odzval dr. Gorazd Pretnar, vodja Laboratorija za mikrobiologijo Zavoda za zdravstveno varstvo Koper. Opozoril je tudi na ne prav čedno agresivnost v zakulisju multinacionalk, še posebej ameriškega Monsanta. Decembra lani so ga potrdili tudi na WikiLeaksu objavljeni dokumenti o ameriških pritiskih na evropske države zaradi kljubovanja pridelovanju GSO koruze MON 810.

Končni cilj teh močnih družb, ki v spregi s politiko svojih držav prevzemajo »oblast« nad pridelavo hrane, je, da sčasoma obstoječa nespremenjena semena spravijo s trga in tako zmanjšajo njihove količine, da bo svet postal odvisen samo še od gensko spremenjenih organizmov. »Tako bo obvladljiva katera koli politična formacija v kateri koli državi,« je bil takrat kritičen dr. Gorazd Pretnar.

Zdaj za vsiljevanje GSO v našo prehrano vleče primerjavo s spolnostjo. »Dober seks in dobra hrana sta zelo povezana. Fiziološko stičišče seksa in hrane je v limbičnem sistemu naših velikih možganov, kjer je sedež našega čustvovanja. Zato ni čudno, da oboje združujemo v rek: dobra hrana je kot dober seks. Zato se vsi lahko strinjamo, da sta spolni odnos in uživanje hrane intimni dejanji. Po splošno in pravno sprejetih normah je kakršna koli neprostovoljnost pri spolnem odnosu kazensko pregonljivo dejanje. Zelo prostodušno lahko zapišemo na podlagi analogije med seksom in uživanjem hrane, da je vsiljevanje gensko spremenjene hrane enako posilstvu.« In tako kot je večkratno a vselej odklonjeno nagovarjanje k spolnemu odnosu kazensko pregonljivo nasilje, je lahko po njegovem »verbalno vsiljevanje sprejeti gensko spremenjeno hrano na svoj krožnik enako nasilje, ki bi moralo biti sankcionirano na domačih in mednarodnih sodiščih«. In nadaljuje, da »v primeru spolnega nasilja bodisi fizičnega bodisi psihičnega nikomur na kraj pameti ne pade, da bi na sodišču postavil vprašanje, zakaj je žrtev odklonila spolni odnos, ker je samoumevno, da je ne ne«. Zato je, kot poudarja, večinski evropski ne GSO treba razumeti kot varovanje osnovne človekove pravice »nedotakljivosti človeškega telesa, kamor prištevamo tudi čustva; ne glede na škodljivost ali neškodljivost produktov umetno vnesenih genov je predvsem treba spoštovati voljo vsakega posameznika, in to brez ugovora, da v telo vnese to, kar sam izbere«.

Biološko piratstvo
Po Pretnarjevi presoji še nobena tehnologija ni bila tako hitro in celovito zlorabljena, kot je genska tehnologija v kmetijstvu. »Še preden je ta tehnologija imela možnost doživeti racionalni razmislek, je bila oddana v pravno obdelavo. Z legalnimi pravnimi sredstvi so si posamezniki in korporacije prilastili to, kar pripada vsem prebivalcem zemlje. Pravzaprav je to največja prevara v zgodovini človeške civilizacije. Gen, ki se je milijone let oblikoval v eni rastlini, prenesen v drugo rastlino po naravnem pravu, ne more pripasti tistemu, ki je izvedel zgolj prenos. Karikirano povedano je to približno tako absurdno, kot bi zaradi tetovaže umetnik na sodišču zahteval lastninsko pravico nad tetovirano osebo.«
Temu biološkemu piratstvu se je prislinila politika, ki je uvidela priložnost izpolnitve slovitega stavka »kdor nadzoruje hrano, nadzoruje cel svet«, pravi Pretnar. In kjer ni šlo zlepa, je nastopila tiha prisila diplomacije.

»To smo zgolj utemeljeno sumili, dokler za materialne dokaze ni poskrbel Julian Paul Assange ob razkritju depeš ameriške diplomacije. Poznavalci, ki smo na svoji koži preizkusili globalno moč multinacionalk skozi lokalno politiko vseh barv, vemo, da so poleg GSO pesticidi njihova najšibkejša točka. Monsantu so leta 2000 potekle patentne pravice za aktivno snov glyphosate totalnega herbicida roundup. To pomeni, da ga lahko od leta 2000 izdeluje vsakdo. Zato je Monsanto postal življenjsko odvisen od prodaje semen, v katere je vgrajen gen za neobčutljivost proti glyphosatu. Zavračanje gensko spremenjenih rastlin in prepoved uporabe glyphosata bi pomenila najmanj kolaps multinacionalke Monsanto in seveda vse, kar to potegne za sabo: padec delnic, kolaps pokojninskih skladov, pretres kapitala.«
To pojasnjuje, poudarja Pretnar, zakaj se ameriška politika na vse kriplje trudi vsiliti državam EU gensko spremenjeno sojo in koruzo. »Kot najšibkejši člen Unije je v tej zadevi Španija. Assange razkriva mnenje ameriških diplomatov v Španiji v stavku; če pade Španija, pade cela Evropska unija. In španski minister je glasoval za GSO.«

Vezana trgovina s herbicidi
Pretnar nadalje opozarja, da nam večjo grožnjo, kot je sama hrana GSO, z njo v paketu prinaša ameriška prisila množične uporabe herbicida roundup. »Pri tem se zelo zaskrbljen sklicujem na Andrésa Carrasca, ki vodi laboratorij za molekularno embriologijo na univerzi v Buenos Airesu v Argentini. Aprila 2009 je objavil, da herbicid roundup z aktivno snovjo glyphosate povzroča deformacije žabjih in piščančjih embriev. Da ne bo pomote, njegovo delo je bilo objavljeno v ameriški znanstveni reviji Chemical Research in Toxicology. S tem odkritjem so dnevi šteti omenjenemu herbicidu in posledično z njim povezanim gensko spremenjenim poljščinam.«
Po tej objavi, pravi Pretnar, bi se z veseljem ponovno srečal na kolokviju Univerze na Primorskem s prof. Bohancem, »ki je tedaj z vso svojo avtoriteto zagovarjal neškodljivost pesticidov«. Za prof. Bohanca sicer pravi, da je izvrsten raziskovalec, »v svojo škodo in posredno tudi našo pa žal ne zmore za znanost kritično in objektivno presoditi znanstvenega polja, ki mu pripada«.

Slovenska rešilna bilka
Dr. Gorazd Pretnar pravi, da smo lahko iskreno hvaležni Assangeu za razkritje ozadja povezav med multinacionalkami in ameriško diplomacijo, ki je pozvala takratnega predsednika Georgea Busha h gospodarski vojni proti Evropski uniji.
»Zdaj vemo, da so ljudje na ministrstvu za kmetijstvo in tisti, ki so v prejšnjem mandatu dvignili roke za zakon o sobivanju z GSO, navadne 'polente'. Tako Šavrinke pravijo na Primorskem šlevam. Med njimi pa je bil nekdo, ki je v zakon posadil rešilno bilko, neznano ameriški diplomaciji, slovenske medsosedske odnose. Namreč sobivanje GSO je vezal na soglasje sosedov, kar je v vseh slovenskih zadevah 'misija
nemogoče'. Ampak ne glede na to slovensko unikatno varovalko je treba zakon razveljaviti, saj je bil, kot kaže, sprejet pod neposredno ali posredno prisilo.«
In kot za konec svojih kritičnih pogledov na celotno dogajanje z GSO pravi Pretnar, nas ob vsem povedanem mora biti strah. »Še posebej, če obnašanje slovenskih in svetovnih politikov moškega spola gledam skozi prizmo knjige prof. dr. Boštjana M. Zupančiča, Prva od suhih krav. Pri tem ne morem zgrešiti, če za konec povzamem njegove misli. V svojih esejih namreč poudarja redko mišljeni problem naplavljanja psihopatskih politikov, katerih značilnost je izguba stika z realnostjo. Liberalni kapitalizem je namreč akumuliral serijo družbenih, vrednostnih, finančnih, razvojnih, ekoloških in bivanjskih problemov, s katerimi politiki sobivajo, namesto da bi se z njimi spopadli.« MŠ

 
Marjeta Šoštarič

Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 382 | Ocena 3.2 od 24 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Nujno je potrebno sprejeti zakon o popolni prepovedi GSO. Referendum o tem bi bil čisti uspeh.
doba
pred 388 tedni
2.
5-ka za blog
s to hrao nas bojo zasužnjil... potem bi lahko mirno povzročali lakoto kjerkoli se jim zalljubi. Če bojo držali monopol bojo delal kar s jim bo zaljubilo. Bomo kupli seme ali pa pomrli od lakote.

doba prav imaš samo kaj ko ne bojo pustil referenduma ali pa ga ne bojo šmirglal pet posta.
silverwolf
pred 388 tedni
3.
silverwolf, pa ne bomo to vendar kar tako mirno gledali, ali kako; a smo take 'polente', kot so naši politiki? Pismo rosno!
doba
pred 388 tedni
4.
doba - ne bomo... tista naša čorba na vrhu ni sposobna druga kot podpisat se in dnar štet. sami bomo mogl malo prah dvignit. Nočem met tega sranja našibanega okoli mene... če pa eni tko favorizirajo pa naj sami žrejo te ''izdelke''.
silverwolf
pred 388 tedni
5.
5+
Amili
pred 388 tedni
6.
Odlično!

Upam, da bomo uspeli ustaviti smrtno nevarno gensko spremenjeno hrano.
Jazprimo
pred 388 tedni
7.
5ka
ZDA nas hočejo uničiti na demokratičen način!
Boltan
pred 388 tedni
8.
5
Ahimsa
pred 388 tedni
9.
Hrana je iz leta v leto bolj škodljiva ... vse po načrtu!
Ahimsa
pred 388 tedni
10.
Čez lužo gojijo večinoma gensko spremenjene žita in rastline.
Amili
pred 388 tedni
11.
Zelo je nevarno nakupovanje surovin na odprtem trgu, ker je kontrola zelo pomanjkljiva.
Amili
pred 388 tedni
12.
doba

Nujno je potrebno sprejeti zakon o popolni prepovedi GSO. Referendum o tem bi bil čisti uspeh.

Politika pa ne bi podprla tega referenduma.
Amili
pred 388 tedni
13.
Med njimi pa je bil nekdo, ki je v zakon posadil rešilno bilko, neznano ameriški diplomaciji, slovenske medsosedske odnose. Namreč sobivanje GSO je vezal na soglasje sosedov, kar je v vseh slovenskih zadevah 'misija nemogoče'.

Hehe, dobra tale. Upam, da imajo tudi drugod po EU podobne varovalke, čeprav to seveda ni prava rešitev. Poleg tega s hrano pri nas nismo samozadostni, kar je že samo po sebi problem.
DjadjaEmAnkh
pred 388 tedni
14.
Amili

Zelo je nevarno nakupovanje surovin na odprtem trgu, ker je kontrola zelo pomanjkljiva.

Tudi v Sloveniji nimamo dovolj lastne pridelane hrane ... bomo tudi nakupovali!
Boltan
pred 388 tedni
15.
5
Rastko Plohl
pred 388 tedni
16.
Amili: "Čez lužo gojijo večinoma gensko spremenjene žita in rastline."
Jazprimo: "Upam, da bomo uspeli ustaviti smrtno nevarno gensko spremenjeno hrano."
Eno vprašanje. Koliko ljudi je doslej čez lužo že umrlo zaradi te smrtno nevarne hrane?
hm85
pred 388 tedni
17.
dracul
pred 388 tedni
18.
Britanska sekretarka za okolje Caroline Spelman je menila, da poročilo nakazuje, kako bi lahko sprožili "kmetijsko revolucijo v državah v razvoju". Nove strategije bi koristile predvsem najrevnejšim. Veliko bi naredili že, če bi jim omogočili dostop do znanja in tehnologije, do trgov, investicij in infrastrukture, je menila sekretarka.

dracul
pred 388 tedni
19.
Neškodljivost gensko spremenjene hrane ni bila nikoli dokazana.
Nimi
pred 388 tedni
20.
a to je vse,kar imaš za napisat-odgovorit na zgornji moj olink,trditve,raziskave itd itd..super pol...

kot sem napisal..je'e se vam za revne,siromake in lačne..sam da gonite svoje blodnje in svojo edino resnico (največkrat nedokazano..na puhlih temeljih)....
dracul
pred 388 tedni
21.
@19. Se prav, da tudi škodljivost ni bla dokazana.
andrej81
pred 387 tedni
22.
Škodljivost je že bila dokazana.
doba
pred 387 tedni
23.
Doba ne vem to. Če je bla dokazana, potem ni potrebe za dokazovat še neškodljivost.
Na @15 je nimi z debelimi črkami napisala da neškodlivost ni bila nikol dokazana. Če veš da je škodljivost dokazana, napišeš dokazano škodljivo, ne pa ni dokazano da je neškodljivo.
andrej81
pred 387 tedni
24.
andrej81

Če veš da je škodljivost dokazana, napišeš dokazano škodljivo, ne pa ni dokazano da je neškodljivo.

Tudi škodljivost mesa je večkrat dokazana, pa se eni še vedno trudijo, da bi dokazali neškodljivost!
Nimi
pred 387 tedni
25.
Čist vse genetsko spremenjene rastline pa tud niso škodljive zdravju.
windsurf
pred 386 tedni
26.
Trgovina in denar.
qwe123
pred 385 tedni
27.
Molotow
pred 385 tedni
28.
qwe123

Trgovina in denar.

Tukaj gre za monopol ene države nad hrano. Če bomo odvisni od ZDA bo zelo, zelo slabo - katastrofalno!
Jazprimo
pred 385 tedni
29.
Hrana je draga ravno zaradi takšnih, ki bi hoteli imeti prevlado nad njo.

5
rozinko
pred 384 tedni
30.
Že povsod se igrajo vojne.
artman
pred 384 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 188513
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34425 // Odgovorov: 1873485
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86504 // Komentarjev: 1239819
Avtorji fotografij: 26211 // Slik: 221803 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "