Odprti kop veselo deluje naprej. Današnje štetje oddaj v Odprtem kopu razkrije, da jih je že kar 1091!

Lepa številka, prav tako pa tudi iz blogerskega in še bolj iz forumskega sveta ljudje vedno večkrat navezujejo na oddaje odprtega kopa. Na primer tule, tule, tule in tule.

Kmalu pa kani iz naslednice tehnologije, ki žene Odprti kop, zrasti še kaj več.
19. marec 2008 | Zaznamki: web3.0, odprtikop | Komentarji (4)
Danes je v Grazu potekala gala podelitev nagrad EuroPrix TopTalent Award. Z veseljem povem, da je Odprti kop zmagal v kategoriji orodij za delo z vsebinami!

Na prireditvi sta Odprti kop zastopala Uroš in Gašper, fotke sledijo v kratkem. Prav lepo je dobiti priznanje tudi v evropskem merilu, saj že ves čas vemo, da gre za rešitev, kakršnih trenutno v svetu ni prav veliko.
25. november 2007 | Zaznamki: web3.0, odprti kop | Komentarji (0)
Ko smo snovali Odprti kop, smo še posebno pozornost posvetili temu, da bi odprli možnost neposrednega citiranja zgolj dela televizijske oddaje ali njenega besedila.

Če bi me kdo vprašal, bi rekel, da je poleg samodejne gradnje strani, to najbolj pomembna inovacija, ki jo je prinesel Odprti kop. A glej ga zlomka, ko se blogerji niso najbolj strinjali. Kmalu po začetnem navdušenju ni nihče več citiral s pomočjo gumba, ki je bil za to namenjen in vsi so spet citirali celotno spletno stran.

Danes pa sem preletel zunanje povezave, ki kažejo na Odprti kop in presenečen ugotovil, da vendarle marsikdo kaže neposredno zgolj na koščke oddaj. In bil seveda izjemno vesel!

Najbolj zanimivo je, da to počnejo predvsem najbolj in povsem klasične spletne strani:
-http://www.aleksandra-zavod.si/
-http://tinagacniktiana.net/
-http://www.vskrila.si/?q=node/7

Dobro vprašanje bi bilo zakaj se 'stara šola' spletnih strani lažje prilagodi od nove?
10. november 2007 | Zaznamki: web3.0, odprti kop | Komentarji (0)
Po daljši odsotnosti spet nekaj novega o Odprtem kopu. Lahko bi rekli, da je Odprti kop na svetovni tekmovalni turneji. Uspelo mu/nam je priti v kar dva finala. Nominirani smo v finale Prix Europa, kjer sta Odprti kop in Moj splet v družbi najboljših evropskih medijskih projektov letošnjega leta (več o tem piše Zvezdan).

Odprti kop pa je nominiran tudi v tekmovanju TopTalent EuroPrix, kjer je med 278 projekti prišel med 21 nominirancev (od tega 3 v isti kategoriji). Zaključna prireditev bo novembra v Grazu. (mimogrede, prireditvi kljub sorodnemu imenu nimata ničesar skupnega)

Hkrati pa na Odprti kop niso pozabili niti doma - na konferenci IBLOC je prejel nagrado za najboljši slovenski projekt temelječ na odprti kodi.

Ustvarjalci smo počaščeni in vsa ta priznanja jemljemo kot potrditev, da smo zares naredili inovativno storitev v svetovni tehnološki špici. Da pa bi kovali železo dokler je še vroče, smo se odpravili s trebuhom za kapitalom, v London. Tu trenutno delamo na naslednjem projektu.

-andraž
15. oktober 2007 | Zaznamki: web3.0, odprti kop, zemanta | Komentarji (0)
Zanimvo, da je na internetu iskanj, ki vsebujejo besede kot so "največ", "najboljši" veliko več kot obratnih "najmanj" in "najslabši". No, morda niti ni tako zanimivo.

Je pa ena najboljših stvari, ki se je zgodila internetu zagotovo Wikipedija. Ko sem zanjo prvič slišal se mi je zdelo nemogoče, da bi to zares delovalo. A glej ga zlomka, šest let za tem imamo enega najbolj vročih virov v človeški zgodovini na dosegu prstov.

Wikipedija zaradi svoje koristnosti doživlja veliko pozornost. Pozornost v informacijski družbi pa se prelije v moč. In moč privlači tiste, ki jo želijo zlorabiti. Tako sta po zibelki znanja šarila tudi šarila CIA in Vatikan. In seveda multikorporacije in politiki, ki želijo, da se o njih piše le tisto kar je resnično. Logično, kjer je moč tam je zloraba.

A ne glede na vse, Wikipedija je in ostaja neprecenljiv vir znanja, ki smo ga s pridom izrabili tudi v Odprtem kopu. Pomembne teme samodejno povezujemo nanjo.

Torej, se sprašujete kdo so največji frajerji? Wikipedisti in vi vsi! Vsi tisti, ki tu in tam v internet spustite kak kos svojega znanja tako, da ga lahko drugi vnovič uporabijo.

(tiho upamo, da bo Wikipedijo kmalu poganjal tudi semantični pogon, ki bo še povečal njeno uporabnost)

Mimogrede, slovenski Wikipedisti konec avgusta pripravljajo srečanje v živo!
Še primer kako Odprti kop naredi povezave v Wikipedijo (kliknite na besedilo spodaj):


Absolutno globalno: Mihael Brejc

Sem Jerka Bizilij in v studiu je tudi evropski poslanec doktor Mihael Brejc. Dobrodošli. Dober dan, dober večer. Ali i...

Vir: RTV Slovenija
17. avgust 2007 | Zaznamki: odprti kop, web3.0, x, vsega po malo, internet | Komentarji (0)
Česa vse ljudje ne sprašujejo Googla? To bi bila morda spet dobra priložnost za kak spletni podvig: zgolj delati najbolj čudne statistike in ankete in jih objavljati. Ljudi zanima!

Nas pa zanima nekaj drugega. Šli smo precej daleč, da bi ljudem omogočili čim bolj natančno citiranje oddaj - gumbek ob vsakem odstavku, ki omogoča, da se nanašate zgolj na tisti del oddaje, ki se vam zdi zanimiv. In potem ven pade koda, ki jo samo še izrežete in prilepite v svoj forumski ali blogerski post.

A vendar, ko gledamo kako ljudje citirajo, se še vedno večina poslužuje stare dobre čisto navadne povezave; brez slikice in brez citata. Zakaj? Uporabite vendar ta mali gumbek!

Aja pa še oddaja na katero vas pripelje Google:

Z vami: Lasje

Ampak glede na to, da ste zgodovinarka; kdaj v zgodovini pa so najbolj zapovedovali, kako naj si ljudje urejajo lasje? ...

Vir: RTV Slovenija
16. avgust 2007 | Zaznamki: odprti kop, web3.0, lasje, ženske | Komentarji (0)
1 2 3 4 5 6
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3Št. registriranih uporabnikov: 177139
Forum avtorjev: 15867 Forum teme: 34396 // Odgovorov: 1871202
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86037 // Komentarjev: 1235850
Avtorji fotografij: 26059 // Slik: 220305 // Videov: 18403 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "