.
.
.
Spoštovani!
.
Predsednik republike je institucionalizirana vest in vizija skupnosti, republike. Zato kljub pomanjkanju pristojnosti in moči - kljub "protokolarnosti" funkcije predsednika - človek, ki je izbran za predsednika, ni ne nepristojen ne nemočen. In zato so volitve predsednika republike pomembnejše, kot bi lahko sklepali po obnašanju nekaterih kandidatov, po razmišljanju nekaterih volilk in volilcev in celo po ravnanju nekaterih predsednikov.
.
Funkcija predsednika republike je državotvorna dobesedno. Predsednik tvori državo: z vsako svojo izjavo, z vsakim svojim dejanjem, z vsakim nastopom in gesto. Protokolarnosti ne gre jemati zlahka; protokolarnost funkcije predsednika je totalna: predsednik je, kot pove etimologija besede "protokol", nalepljen spredaj, na čelu države. Je skrbnik podobe republike: varuh njene vesti (preteklosti in sedanjosti) in porok njene vizije (sedanjosti in prihodnosti).
.
***
.
Človek, ki ga državljani izberejo za varuha skupne vesti in poroka skupne vizije, mora biti tega vreden in sposoben. To sta tudi edini kvalifikaciji za to funkcijo: lahko je mlada, lahko je star; lahko je sproščen, lahko je zadrgnjena; lahko je desna ali lev, nostalgičen ali napredna in tako naprej. Le nevredna in nesposobna ne sme biti.
.
Predsednika republike izbiramo mi, volilke in volilci, državljanke in državljani Republike Slovenije. Kot povsod v demokratičnih državah imamo na volitvah vedno prav. Tako lahko brez skrbi in odgovornosti za predsednika izberemo nekoga, ki tega ni vreden in ni sposoben. Za izvolitev nevrednih in nesposobnih namreč volilke in volilci nismo dovolj: potrebni so še nevredni in nesposobni, klovnovski kandidati - in potrebni so mediji. Šele potem lahko volilke in volilci ali nasedemo klovnom, ali jih volimo zanalašč, ali pa ostanemo doma: in tako izvolimo nekoga, ki ne bi smel niti kandidirati.
.
In kaj se zgodi, ko klovn postane predsednik republike? V resnici nič takega: protokol (v tistem formalnem smislu) ga vodi, ga ščiti pred napakami, uči ga obnašanja - in klovn na videz deluje kot predsednik. Včasih tako dobro, da je izvoljen še enkrat! Le vest države ima vse manj teže in vizija prihodnosti vedno manj pomena, naša skupna stvar - res publica - pa se manjša.
.
***
.
Kaj žene klovne v kandidaturo za predsednika republike, je težko reči. Narcisizem, žeja po pozornosti in petnajst minut slave; otročja destruktivnost; večvrednostni kompleks ... Legitimno? Vsekakor. Odgovorno? Zakaj pa od klovna pričakujete odgovornost?
.
Kaj žene medije (v najširšem smislu), da klovnovskim kandidatom dajejo prostor, je bolj enostavno ugotoviti. Mediji danes nosijo dve odgovornosti: prva je do svojih lastnikov, druga je do svojih upravljalcev (ne, do svojih "potrošnikov" je nimajo več). Klovnovski kandidati se bolje prodajajo, zato je dobiček večji. Klovnovski kandidati odnašajo pozornost in mašijo prostor tisim resnim kandidatom, ki ogrožajo izvolitev kandidata upravljalcev medija. Legitimno? Seveda. Odgovorno? Ne, niti slučajno.
.
Vaš glas je izjemen in neprecenljiv. Imate samo enega, zato pazljivo ravnajte z njim. Ne boste ga vrgli proč kar tako, ker ga lahko (in res ga lahko!). Že res, da so klovni in da so mediji, ki klovnom z veseljem dajejo manežo - toda ali je to lahko razlog, da svoj glas vržete stran; bodisi v to manežo ali pa tako, da ostanete doma?
.
***
.
Lahko da - samo primer! - Ljudmile Novak ne boste volili, ker se ne strinjate z njenim načinom varstva vesti republike (pogled na preteklost in na vpliv preteklosti na našo sedanjost) ne z njeno vizijo prihodnosti, svoj glas pa boste dali dr. Milanu Jazbecu, ker se vaše videnje države ujema z njegovim. Tako se to počne. Razmisli se in se odloči.
.
Pri klovnovskih kandidatih pa je stvar drugačna: kako boste razložili, da ne boste volili Damjana Murka? Zakaj sploh bi razlagali kaj takega? In drugače: kako boste sebi upravičili glas, ki ga boste oddali za Dominika Kozariča ali gospoda Serpentinška?
.
Funkcija predsednika republike je v resnici izjemno pomembna. Zato se moramo volilke in volilci upreti klovnom, ki se pretvarjajo, da so kandidati za predsednika republike, in upreti se moramo medijem, ki te klovne predstavljajo kot kandidate za predsednika republike. Kajti razni pahorji, serpentinški, kozariči in murki niso niti kandidati. Nič niso.
.
***
.
Bližajo se torej volitve predsednika republike. Na njih bomo izbrali nekoga, ki bo skrbel za podobo naše države, ki bo so-tvoril Republiko Slovenijo; izbrali bomo varuha naše skupne vesti in skrbnika naše skupne vizije. Aktivno, s sodelovanjem, z oddajo glasu.
.
Izberimo nekoga, ki je tega vreden in sposoben. Ni tako težko, kot se sliši.
.
.
.
Peter Rajtmajer,
Slovenj Gradec
1
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3Št. registriranih uporabnikov: 162509
Forum avtorjev: 15821 Forum teme: 34217 // Odgovorov: 1861751
Blog avtorjev: 3554 // Blogov: 83987 // Komentarjev: 1204615
Avtorji fotografij: 25222 // Slik: 214860 // Videov: 19257 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "