V celoti objavljamo odgovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je naslovil na Bojana Moharja. Slednji je namreč v imenu Inštituta za domoljubne vrednote zahteval prepoved koncerta Svetlane Makarovič Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo 25. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani.

"Spoštovani gospod Mohar, v svojem pamfletu, temelječem na slabem poznavanju slovenske ustavne ureditve, zahtevate, da Mestna občina Ljubljana prepove koncert častne meščanke, ene največjih in prepoznavnih slovenskih umetnic, Svetlane Makarovič z naslovom: Nosil bom rdečo zvezdo.

Namesto uvoda vam sporočam naslednje: to, kar ste si dovolili v nekaterih slovenskih občinah, si v Ljubljani ne morete in ne smete. Ljubljana je svobodno in demokratično mesto, mesto heroj, ki si ne dovoli ustrahovanja! Tako ustrahovanje, kot ste si ga dovolili z vašim pisanjem, je obsojanja vredno, če že ne kaznivo.

Naj vam bo jasno naslednje: Evrope izpod jarma fašizma in nacizma ni osvobajala mračnjaška in morilska vojska, ampak zahodne in ruske zavezniške čete z domačimi enotami upora, s partizani.

9. maja 1945 tega mesta in te države niso osvobodili ne kolaboranti in ne nacisti, ampak partizanske enote z rdečo zvezdo in trobojnico. Če temu ne bi bilo tako, bi vi, Bojan Mohar, govorili italijansko, nemško ali madžarsko. Mimogrede, glede na kakovost poslanega pamfleta, vam tudi osvoboditev izpod nacizma in fašizma ni pomagala, kar se tiče znanja slovenskega jezika. Vaše besedilo je tako polno pravopisnih napak, da verjetno ne bi izdelali izpita iz pravopisa slovenskega jezika.

9. maja 1945 tega mesta in te države niso osvobodili ne kolaboranti in ne nacisti, ampak partizanske enote z rdečo zvezdo in trobojnico. Če temu ne bi bilo tako, bi vi, Bojan Mohar, govorili italijansko, nemško ali madžarsko.

Če kaj danes predstavlja nevarnost za svobodo in demokracijo, so to ljudje kot ste vi. Ljudje z iluzijo moči, ki z grožnjami želijo uravnavati svet po svoji podobi. Ste edini kršitelji dostojanstva Slovenije kot države državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev.

Da se ne spuščam v vaše res nemarno nepoznavanje slovenske ustave: koncert bo! Vsak vaš nadaljnji korak, glede na javne zapise o vaši organizaciji, bomo razumeli kot ogrožanje varnosti meščanov in obiskovalcev koncerta in mesta Ljubljane.

Četudi boste svoje kvazi patriote pripeljali v Ljubljano ustrahovati meščane, vam zagotavljam, da vas bo mesto v trenutku, ko boste netili sovraštvo, izločilo, osramotilo in obrnilo hrbet. Tako zelo verjamem v plemenitost tega mesta. Dovolj žalostno je in za državo Slovenijo skrajno sramotno, da ste si izbruhe sovraštva, ne da bi za to bili sankcionirani, dovolili v nekaterih drugih občinah.

V Ljubljani si jih ne boste!

Smrt fašizmu! Svoboda vsem narodom!

Zoran Janković,
župan Ljubljane"
17. april 2018 | Zaznamki: ©, Nosil, bom, rdečo, zvezdo, Mladina, odgovor župana MOL | Komentarji (8)
Spoštovani predsedniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Rusije,

kot državljan RS in prebivalec planeta zemlja, vas ob novicah, ki so skrajno zaskrbljujoče glede dejstva, da se je zgodil napad ZDA ob sodelovanju Velike Britanije in Francije na Sirijo brez odobritve VS OZN in brez dokazov o obstoju kemičnega orožja, s katerim naj bi domnevno razpolagala sirska vojska predsednika Bašarja Al Asada, sprašujem kaj za vraga se greste? Ali se ne zavedate, da s svojim nelegalnim početjem podprtim z lažno propagandno v očeh mednarodne skupnosti ter z vsemogočimi vojaškimi posredovanji ogrožate svetovni mir, ki so se mu tudi vaše države zavezale po koncu grozovite druge svetovne vojne prav z ustanovitvijo OZN.

Žalosti me dejstvo, da vaše države niso več zavezane antifašističnemu zavezništvu, ki je ta svet osvobodilo nacistične in fašistične zveri, ko ste skupaj s slovenskimi in jugoslovanskimi partizani in še drugimi uporniškimi osvobodilnimi gibanji osvobodili tedanjo Evropo.

Vse bolj se mi zdi, da je to zavezništvo umrlo, saj je po letu 1991, ko je NATO pakt obljubil tedanjemu ruskemu predsedniku Jelcinu, da se ne bo približal mejam Rusije, bila očitno to le figa v žepu. Ne morem se namreč znebiti občutka, da zahodno zavezništvo pod nekakšnim okriljem pakta NATO katerega članica je tudi RS in na vso žalost tudi s politično podporo svojih držav, vse bolj jasno izkazuje sovražen odnos do nekdanje zaveznice SZ oziroma današnje Rusije po razpadu SZ.

Ali ste pozabili, da je druga svetovna vojna terjala 60 milijonov človeških življenj in, da je kar tretjina oziroma 20 milijonov žrtev padlo na tedanjo SZ? Vas izkušnje iz Iraka in javni dokazi, da ste napadli Irak na lažni podlagi in destabilizirali bližnje vzhodne in severne afriške države, ki se danes odzivajo z milijoni beguncev in ekonomskih migrantov ter uničenimi in izropanimi državami ter posredno ogrožajo tudi celotno EU, niso prav nič naučile?

Ni mi jasno, kaj se kuha v vaših glavah in ali vam je res vseeno, da lahko ogrožate svoje narode? Saj, če pride do oboroženega vojaškega konflikta svetovnih razsežnostI, ne bo nikomur prizanešeno z grozljivimi posledicami, niti vašim egotripovskim glavam in bomo vsi poraženci, celotno človeštvo in planet zemlja bo najbrž postala še ena izumrla zvezda v kozmusu.
14. april 2018 | Kategorije: Politika | Zaznamki: nov, napad, ZDA, brez, odobritve, VS, OZN | Komentarji (2)
Včerajšnji četrtfinalni dvoboj Lige prvakov je pokazal, da sodniki brez video tehnologije lahko brezbrižno in kruto krojijo usodo ekip, ki se trudijo z športno in borbeno igro uspeti. Znanec mi je dejal, da ima občutek, da bo Juventus preobrnil rezultat in, da se bo uvrstil v polfinale, ogreval se je nad idejo, da bo stavil 50 EUR na točen izid 0:3. Tudi sam sem bil mnenja, da ima Juventus odlično ekipo, ki je sposobna igrati odprt napadalen nogomet.

To so tudi pokazali na igrišču, žal pa jim je napredovanje preprečil v velikem slogu sodnik Michael Oliver, ki je dosodil tik pred zaključkom tekme in zasluženimi podaljški neobstoječo enajstmetrovko, ki jo je kot v Hollywoodskem filmskem scenariju odigral Lucas Vázquez Iglesias s teatralnim padcem za nogometnega oskarja. Tako veličastno vrnitev juventinov preprečiti z sodniškim darilom, to je nov črni madež v evropski nogometni zgodovini, ki je za navijače Juventusa in cel klub tragedija in ena največjih sodniških kraj v zadnjem obdobju.

Kakorkoli se vzame so si največ krivi za izpad igralci Juventusa, ki so se po tretjem golu ustavili in niso iskali četrtega gola, ki bi jim zadostoval za polfinale. In sposobni so ga bili doseči, če ne bi prišla v ospredje preračunljiva taktika ob zaključku, ki je bila najbrž usodna, da je sodnik lahko realiziral darilo domači ekipi.

Včeraj so juventini popolnoma deklasirali Real iz Madrida, ki si ni zaslužil polfinala na tak način. Če bi bil Ronaldo resnično športnik, bi ga moralo bili sram streljati enajstmetrovko, tisto šopirjenje in kazanje njegovih mišic publiki, pa je bilo v danih okoliščinah skrajno ogabno in neokusno predvsem do igralcev Juventusa. Žal mi je vratarja Buffona za katerega verjamem, če ga ne bi nešportni in krivični sodnik izključil, zaradi opazk, da naj raje je čips in pije sprite na tribuni, če ni sposoben pošteno soditi, da bi Ronaldu prav mogoče branil enajstmetrovko.

Mislim, da bo UEFA morala za vsa tekmovanja uvesti dosledno spoštovanje video tehnologije ter protokol obvezujoč za sodnike, da lahko to zahteva oškodovana ekipa, ker se tudi pri uporabi video tehnologije npr. v seriji A ali v La ligi sodniki zelo subjektivno odločajo kdaj sporno situacijo preveriti.
12. april 2018 | Kategorije: Šport | Zaznamki: sodniška, napaka, Michaela, Oliverja | Komentarji (5)
Ne razumem kako je mogoče, da se gredo nekatere oziroma kar 25 EU držav tako ponašati v smislu lova na čarovnice, dokler ni dokazana in potrjena vpletenost Rusije v atentat v VB.

Če bo preiskava jasno dokazala in potrdila vpletenost v umor Rusije, potem bi razumel diplomatske in druge ukrepe proti Rusiji. V nasprotnem pa vidim prozahodno diplomatsko ter medijsko podprto ofenzivo proti Rusiji po ponovni izvolitvi Putina, ki pa bo prinesla majhnim državam kot je Slovenija, ki je velika izvoznica in dobra trgovinska partnerica, veliko škodo, ki je gospodarstvu ne bo nihče poplačal. Hlapčevsko prozahodno ravnanje našega Pahorja pa je naravnost škandalozno.

Če se spominjamo se je tudi v primeru Iraka zgodila koalicija v kateri je moram reči z obžalovanjem sodelovala tudi Slovenija in se je na podlagi kasneje dokazanih laži, za katere so se razni zahodni voditelji kot je bil Blair opravičevali, da so storili napako, napadel Irak in v letih po tem grozljivo destabiliziral bližnji vzhod, ki je prinesel kot posledico reke beguncev ter tako imenovano islamsko državo in vso antiteroristično kampanjo, ki je bila marsikdaj le krinka za eksploatacijo energetsko in ekonomsko interesantnih revnih držav.

Ne smemo odmisliti, da je vse več Britancev nezadovoljnih z Brexitom, ker so spoznali, da jih je konservativna neoliberalna politika nategnila in britanska premierka Theresa May ima vse večje težave zaradi tega. Zato je na Otoku zaznati mrzlično politično iskanje zunanjih sovražnikov, ki bi pripeljale do represalij proti številnim tujcev. Ker na Otoku živi tudi veliko Rusov, pregnanih oligarhov in tajkunov, ki so nasprotniki Putina, je najlažje reči, da je Rusija kriva za atentat. Kaj pa, če je VB žrtvovala nesrečna Rusa, da bi gradila na politiki represalij proti Rusom pod domnevno krinko protiruske kampanje?
29. marec 2018 | Kategorije: Politika | Zaznamki: atentat Salisbury | Komentarji (2)
Državljan Vili Kovačič, ki je s svojimi politikantskimi rabotami dosegel ponovitev referenduma v mesecu maju in celo politično destabiliziral Slovenijo in posledično s podporo največje opozicijske stranke, ki se je trudila za to cel mandat, povzročil padec vlade, me resnično zelo jezi.

Namreč izgubil je referendum kjer je ljudstvo odločilo proti njegovi referendumski pobudi. A to mu ni bilo dovolj in volivce je posilil s pritožbo in z odločitvijo VS RS, da bomo morali ponovno na referendum. Zakaj že? Ker niso našli drugega pametnega razloga, so se njegovi bolje "njihovi" odvetniki in celo sodniki, ki jih je bilo večkrat videti na okroglih mizah in pred osrednjim sodiščem na populističnih zborovanjih v podpori tedaj obsojenemu Janezu Janši, zapičili v proceduralen razlog spornega vladnega financiranja referendumske kampanje in to leta 2018, kot, da tega ne bi počele vse vlade od leta 1991 dalje.

Ok. Spet bomo morali na volišča in šel bom ter upam, da tudi čim več ljudi. Ampak sedaj je problem datum. Za državljana Vilija Kovačiča je sporni datum referenduma in napoveduje pritožbo na US RS. Bomo morali ne glede na rezultat in voljo volivcev potem še enkrat že tretjič na referendum. Paradoks bi bil, če bi dobil referendum, mislim, da se bodo ljudje, ko vidijo za kakšne politikantske igrice gre še bolj odločno odločili proti njegovi pobudi, da bi še enkrat morali ponoviti referendum. Do kdaj oziroma še na koliko referendumov bo treba pravzaprav iti zaradi državljana Vilija Kovačiča?

Sedaj, ko je jasno vsem, da se je stranka Davkoplačevalci se ne damo, ironično davkoplačevalcem nalagajo nova bremena s kurjenjem novih milijonov EUR za referendume, preoblikovala iz Krščansko demokratske stranke KDS Marka Štrovsa, Janeza Drobniča, Jožeta Duhovnika in drugih, presenečen sem bil, da so intrigirali v zadnjem času razvpitega Boštjana M. Zupančiča, ki pa je očitno zadnjih hip uvidel kam "pes taco moli", mi je povsem jasno, da ne gre samo za državljana Vilija Kovačiča, ampak za dobro organiziran lobi, da bi domnevno ceneje, mar res, prišel do zaustavljenega projekta, desna radikalna politična sila, ki jo pooseblja SDS pa, da se dokoplje s svojimi sateliti politične oblasti.

Morda ne bi bilo slabo, da bi Hanžkovo poročilo preiskovalne komisije o TEŠ6 javno objavili, da bomo volivci vedeli kdo je začel projekt in kako se danes vsi vpleteni izgovarjajo drug na drugega vključno s predsednikom RS in nihče noče prevzeti odgovornosti.

Kolikor sem prebral dobre analize EMP in njihove civilne iniciative, ki je projekt drugi tir spravila pod civilni nadzor, mislim, da je popolno neumestno, da je projekt zaustavljen in, da so EU finančna sredstva v ta namen zamrznjena. Za vso škodo, ki bo iz tega posledično nastala pa je prvenstveno odgovoren državljan Vili Kovačič, ki bo sedaj najbrž spremenil in uporabil taktiko svojega idola, igrati žrtev.
28. marec 2018 | Kategorije: Politika | Zaznamki: ponovljen, referendum, o, drugem, tiru | Komentarji (1)
Po daljšem času se v luči prihajajočih predčasnih državnozborskih volitev, v imenu skupine različno prizadetih državljanov RS, oglašam tu gori s preprostim pozivom oziroma PREDVOLILNO POBUDO POLITIČNIM STRANKAM V RS IN DZ RS kot zakonodajalcu, ki imajo možnost uresničiti zakonodajni postopek, ki bi omogočil trajno neozdravljivo bolnim ljudem, da imamo pri polni zavesti, ob seveda strogemu nadzornemu protokolu v izogib morebitnih zlorab, možnost se odločiti in uveljaviti pravico do evtanazije.

Mnogo je ljudi v Sloveniji, ki bi se za to odločili brez pomisleka in bi jim bila to rešitev pred trpljenjem!

Če ste za, hvala v naprej, da omogočite izpolnitev ene izmed osnovnih TČP!
27. marec 2018 | Kategorije: Politika | Zaznamki: predvolilna pobuda | Komentarji (5)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 171629
Forum avtorjev: 15866 Forum teme: 34376 // Odgovorov: 1869790
Blog avtorjev: 3581 // Blogov: 85733 // Komentarjev: 1232975
Avtorji fotografij: 25804 // Slik: 219622 // Videov: 18660 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "