Novemu spomeniku v popotnico ...
Zadnje desetletje in pol sploh potem, ko se je po Bajuku uspel zavihteti na oblast tudi Ivan Janez Janša, smo v Sloveniji doživeli pravi razcvet klerikalnega revanšizma, ki etiketira vse drugače mislečo svobodoljubno s komunizmom, komunajzarji ter sproža pravo fobijo proti rdeči zvezdi, kot simbolu svobode, ki se je skozi vse tri zgodovinske trenutke izrazila dokončno v samostojni RS.

A vse to se počne, da bi se pod krinko demokracije in svobode govora vzpostavil zamolčani klerikalni totalitarizem, ki je po teh prostorih bil na oblasti v časih pred drugo svetovno vojno in, ki je bil neposredno odgovoren za sramotno kolaboracijo z okupatorjem ter priklanjanju tedanjih politikov fašističnim diktatorjem, ki so imeli načrt izbrisati slovenski narod.

Mnogi večji narodi po svetu ne bodo morda nikdar dočakali priložnosti za svojo čisto pravo državo. Slovenci smo jo. Res je v slogi naroda velika moč, a če se to želi doseči s potvarjanjem zgodovine, zlorabami in falsificiranjem arhivov kot je nazadnje dokazal Jože Pirjevec v primeru Igorja Omerze glede tržaškega misleca in pisatelja Borisa Pahorja in niz drugih konkretnih primerov, kjer se publicira zgodovinsko nepreverjene dokumente in se to potem v politikanske namene interpretira vzeto iz konteksta celote, ki se skoraj vedno znova čudežno kje odkrijejo, potem je to bolj slaba popotnica za našo složnejšo preteklost in predvsem prihodnost. Cilj tovrstnih početij je razdeliti narod, da bi mu lažje vladali in se celo s takšno opcijo kot sicer politična klerikalna manjšina ponovno povzpeli na oblast.

Danes naj bi v Ljubljani otvorili spomenik vsem žrtvam vojne in tako zaključili simbolno dejanje sprave, ki sta jo začela Milan Kučan in Alojzij Šuštar. Tedaj verjamem, da je bila mišljena iskreno. Danes pa dvomim v iskrena prizadevanja novodobnih spraviteljev, ki so v resnici klerikalni revolucionarji, ki bi za politične cilje prepovedali in pokopali temelje naše državnosti. Kot so jih že nekoč njihovi predhodniki.

Nič nimam proti iskreno mišljenemu spomeniku, ne morem pa se in se nikoli ne bom strinjal s spomenikom, ki izenačuje borce za svobodo in okupatorjeve kvizlinge. Slednji so se prav zaradi vdanosti klerikalizmu vdinjali okupatorju po navodilu in blagoslovu škofa Rožmana in jim je pomenila več borba za katoliški klerikalizem kot obliko vladajočega totalitarizma kot obstoj slovenskega in drugih slovanskih narodov, ki so bili ogroženi zaradi tedanjega divjanja fašistične in nacistične zveri po vsej Evropi.

In, če bo spomenik posvečen tudi žrtvam revolucionarnega nasilja bi morali ta pojem definirati bolj precizno. Klerikalno revolucionarno nasilje so med obema vojnami počeli prav okupatorjevi kvizlingi in povzročili nič koliko nedolžnih civilnih žrtev, postali pa so tudi sami zaradi svojega početja tudi žrtve drugačnega revolucionarnega nasilja, ki je bilo posledica za vso zlo, ki so ga počeli na teh prostorih.

Ljubljanski župan Zoran Jankovič zagotavlja, da v Ljubljani, mestu herojev NOB, ne bo nobenega domobranskega spomenika. Lahko bi se sprehodil po Ljubljanskih žalah in bi kaj hitro ugotovil, da se je na zasebno pobudo v teh letih izgradilo vse mogoče spomenike, ki so opremljeni z napisi, ki ne ustrezajo zgodovinski resnici in so v bistvu šokantno nasprotje od tistega, kar bi morali biti.

Ljudje v politiki, ki dopustijo obstoj profašistične NOVE SLOVENSKE ZAVEZE in bi prepovedali rdečo zvezdo in druge simbole ter obeležja narodne svobode ter celo ukinili Združenje za vrednote NOB, nimajo nobenih iskrenih namenov sprave, kvečjemu se nagibajo k profašističnim diktaturam tipa Pinochet v Čilu in ostalih južnoameriških državah, ki so dolgo časa živele pod jarmom fašističnih vojaških hunt.

Oddano: 13.07.2017 ob 12:10:19
RTV Kategorija: Politika
Zaznamki:
zloraba, sprave, za, klerikalni, revanšizem
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 367 | Ocena 3.6 od 32 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
bravo raf!
opusdei
pred 53 tedni
2.
Naključje al pa ne ,spomenik odkrivamo natanko 97 let po požigu narodnega doma v trstu.
opusdei
pred 53 tedni
3.
Strinjam se z vsako besedo tega zapisa. 5
andromaha
pred 53 tedni
4.
Raf, 5ka !
Guztl
pred 53 tedni
5.
Zmagovalci postavljajo spomenike.
Kouvran
pred 53 tedni
6.
Ni problema, če bi na nekem spomeniku pisalo v spomin na žrtve okupatorjevih sodelavcev in izdajalcev slovenskega naroda, ne bom pa se nikdar sprijaznil, da ljudi, ki so bili kristjani in partizani, ki so pomagali po vojni celo družinam zavedenih kmečkih fantov v domobranskih vrstah, da se jih izenači z izdajalci, to je preprosto preveč in je kaplja čez rob dopustnega ...
Rafael Zupančič - Raf
pred 53 tedni
7.
Raf.... 5 za blog !!!

@ 5 Kouvran...
V primeru postavljanja tega spomenika se človek vpraša kdo je bil zmagovalec.
cinik
pred 53 tedni
8.
Spomenik je postavljen izrecno proti moji volji!

Vsak politik, ki bo trabunjal o nujnosti njegove postavitve, bo izgubil moj glas.
Ferdek
pred 53 tedni
9.
Pahorjev način pridobivanja desnih volilcev!
pepe 2
pred 53 tedni
10.
Ni mi všeč ta spomenik,
vse preveč je v njem razlik,
reže rane vseh strani,
itak večno bomo skregani....
to se samo pri nas tako godi.Raf bravo za zapis
Eli
pred 53 tedni
11.
Kdor seje veter, žanje vihar!
Moje mnenje je, da so sovražne paranoične reakcije v borčevski organizaciji ob ''padcu'' komunizma zasejale ekstremna stališča 'klerikalcev', ki jim je prav zaradi norega sovraštva do celotne RKC pritegnilo izjemno veliko verujočih..

Spomenik?
Ime pravi da je je to pomnik, spomin na žrtve. Ni izenačevalnik, kljub skupnemu podzemnemu temelju - ta je zame le simboli skupnih slovenskih korenin.


Ne pričakuj ljubeznivih odmevov na tvoj zapis od drugače mislečih, od potomcev žrtev revolucionarnega nasilja, od večine katoličanov - jih ne bo! Res je, da tvoj zapis v primerjavi z nekaterimi drugimi ni pisan v ekstremno nestrpnem jeziku - a pisan je zviška, nastopaš kot prerok edine zveličavne resnice in prav taka revolucionarno-pravičniška poza rdečih ''borcev'' in na drugi strani črnih revanšistov, onemogoča spravo v glavah ljudi.
Kamen spomenika in politične deklaracije tu sploh niso pomembne.
Žal mi je, da se nam je to zgodilo.
Nam, Slovencem.
Mnogi na tem mestu radi radi primerjajo naše povojne poboje z maščevanjem zmagovalcev nad kolaboracionisti v drugih evropskih državah, pri tem pa zavestno zamolčijo revolucionarno nasilje.
To je potvarjanje zgodovine, da o uničevanju arhivov ne izgubljam besed.
Ponarejanje?
Največje ponarejanje ja zame sprenevedanje, da je življenje črno-belo, naša zgodovina pa rdeče-črna.
sanpjer
pred 53 tedni
12.
11,
Od kdaj pa so izdajalci žrtve?
Streljani so bili še v vsaki jebeni vojni !
Guztl
pred 53 tedni
13.
"Lahko bi se sprehodil po Ljubljanskih žalah in bi kaj hitro ugotovil, da se je na zasebno pobudo v teh letih izgradilo vse mogoče spomenike, ki so opremljeni z napisi, ki ne ustrezajo zgodovinski resnici in so v bistvu šokantno nasprotje od tistega, kar bi morali biti."

Lahko o tem kaj več napišeš?
Barrotes
pred 53 tedni
14.
Kakšna sprava neki! Z izdajalci, ki so bili celo pod komando SS, se nimamo kaj spravljati. In ni res, da se je tu bila nekakšna bratomorna vojna. To je bil boj zoper okupatorja in njegove lokalne pomočnike, ki jih je večinoma nanovačila RKC.

To je vse.
Ivo Lola
pred 53 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 189346
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34426 // Odgovorov: 1873594
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 86550 // Komentarjev: 1240158
Avtorji fotografij: 26222 // Slik: 221924 // Videov: 18358
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "