Najstarejša omemba Karnov ki so, po Pliniju in Strabonu, živeli ob Savi!
31. december 2017 | Kategorije: antična.. | RTV Kategorija: Kultura | Komentarji (4)
Vedno je koristno, če preveriš tudi kaj od kulturnih dobrin hranijo sosedi!
Rokodelska obrt je bila pomembnejša od boksarske rokoborbe!
21. december 2017 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: Vaška situla | Komentarji (2)
Atestinske tablice
Z dokazovanjem »venetske« pisave so sodobni raziskovalci ob nerazrešenih atestinskih tablicah spregledali precej zgovorne argumente. Nekoliko hudomušno bi lahko rekli, da so venetofili pri ugotavljanju besednih pomenov najpogosteje razlagane atestnske tablice Es 25, zgrešili za 100 %. Oziroma bolje rečeno, dosedanji dogovorjene pozicije raziskovalcev so brez poznavanja venetščine in etruščanskih pismenk dokaj siromašno pričevanje antike. Stroka in ljudstva so vsekakor brez tega oropana za spoznanja, ki nam lahko zelo mnogo povedo o znanju in vedenjih naših
prednikov.
Razprave so doslej spodbujale venetološka razglabljanja brez napredkov. Poizkusi z drugačnim odčitavanjem kot ga je uporabil (Fabretti: 1867) ali Pauli, ki ob raziskavi nista bila dostopna. Šele Pellegrini (1967) navaja originalne in tako preverljive podatke, ki se po številskem odčitavanju atestinskih tablic izkažejo za še kako nujne. (Pellegrini:   mego donasto Reitiai Nerka Lemetorna (opp.Nerika) (LLV:159) Uporaba treh ali več
podobnih znakov za en glasovni zapis vsekakor ni mogla zdržati resnega preizkušanja. Tako prevlada preprosta domneva o vsebnosti številčnih znakov med etruščansko pisavo.
Slovenski venetologi so spodnje vrstice na bronastih ploščicah odčitavali kot poljubne črkovne znake: 
»Venetske tablice so praslovanski molitveni zapisi.« ( V. Vodopivec 1997)
Es23  E  G  B  C  Z  R  Š  P  N  M L  K  T  I  D  V
Es24  E  G  B  T  ZI R  Š  P  *  *   *   *   *  I  D  V
Es25  JI  H  B  D  S  R  Š  P  N M  L  *   *  *  *   *
Es26  A  G  O  C  S  R  *  *  N  M L  K  T  I   *   *
                    
 
(možne dodatne bralne kombinacije)
Razprave so tako ostajale  na nasprotujočih izhodiščih panslavistične karakteristike. V množici hipotetičnih razprav zasledimo precej kvalitetne in zagrizene kritike.
Kot posrečena in realna zanimivost se zdi objavljena trditev, ki ustreza dejanskemu stanju, če prečrtamo jezik ter jezikovnega in slovanskim nadomestimo z logično matematiko. 
"Ker za branje skrivnostnega venetskega jezika a priori ne gre odklanjati nobenega jezikovnega ključa – teoretično bi se katerikoli utegnil pokazati kot pravi – je kajpada naravna in pričakovana tudi preskušnja s slovanskim ključem." (M.Matičetov, Arheo1990.)
Kajpada je ob prepoznanju etrurskih napisov naravna in pričakovana tudi preskušnja venetskih znakov z matematičnim ključem.
Iz slednjega lahko uvidimo, da so nasprotniki zgrešene teorije sledili temelje nasprotovanja z izhodiščno predpostavko, da so venetski znaki črkovna znamenja in v tej smeri prave rešitve ravno zato ni bilo možno pričakovati. Po razvozlanju številskih znamenj, »venetske pisave?« je namreč zelo točno, da so etruščanski napisi razumljivi na podlagi slovenskega jezika.
 
Nihče, razen D. Škrlep 2005 se namreč ni spomnil, da so podobnosti etruščanskih in venetskih znakov snov, ki zahteva številsko matematične primerjave.
ISBN 9612812802,9789612812805
11. oktober 2017 | Kategorije: antična.. | Kategorije: Kultura | Komentarji (7)
OSTI JAREJ
Slovensko govorečim "Etruščanom" je bila osnovna raba zapisanih besednih pojmov 
dvostransko razumljiva. Slovenski govorici se v načinu branja iz desne proti levi dejanska razumljivost razen presledkov, praktično sploh ni spremenila. V malem rastočem Rimu so se na podlagi, ki izvira iz takšnega načina zapisovanja, z neupoštevanjem punktiranja, razvili novo nastali zvočni sklopi – nove besede. Branje iz leve proti desni je bilo praktično edina sprememba. Iz razloga zatiranja in iz slabo prepisane rabe besednih pojmov, kar je praktično vseeno, je na takšen način nastajal nov jezik.

Napis na situli najden pri Škocjanu na Krasu:
Se glasi: 7. era II 110 'okroglo'
SSKJ
êra -e ž (ȇ) navadno s prilastkom omejeno trajanje z razmerami, okoliščinami, stvarnostjo vred; doba: z odkritjem Amerike se začenja nova era v zgodovini človeštva; revolucionarna era / era socializma / živimo v eri tehnike / knjiž., pri štetju let leta 479 naše ali nove ere našega štetja, po našem štetju
 Števila in slovensko besedje v antični Sloveniji je razumljivo na podlagi slovenskega jezika. Razvpiti OSTI JAREJ se odčitava od desne proti levi.
Škocjanski napis zato ni slovenski pozdrav temveč vsebuje časovno oznako.
Dokaj jasno odkritje, pa ne Amerike.
9. oktober 2017 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: zgodovina, zmote | Komentarji (2)
Narod mora imeti najbolje izobražene vladarje. Ti pa morajo natančno poznati njegovo preteklost. Imenovanja: Iliri, Salijci, Karni, Slovani,Jugoslovani, Slovenci so imena katera je potrebno poznati in slediti v preteklost tudi takrat, ko rišeš nove zemljevide!  
5. oktober 2017 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: zgodovina | Komentarji (6)
Slovenski jezikoslovci trdijo, da inštitut ne
raziskuje etruščine in »venetščine«. Tako S. Klemenčič leta 2007 zapiše.:
Venetščina je gotovo indoevropski jezik…
Etruščina je neindoevropski jezik, kar se vidi denimo iz števnikov. ...
Če se jezik prepozna po števnikih potem je priložena slika primer, ki kaže da je etruščina enako slovenščina. Za dano primerjavo nam zadostuje razlaga samo zadnje vrstice zapisane na ogledalu 3. stol. pnš. Iz Voltere.
ANO iz akanja v ENO smo prebrali slovenski števnik ž.oblike. Števnik omenja eno od dveh dojilj. DAŠ je glagol dati.
Znaka »Š« Latini niso prevzeli čeprav ga etruskologi vidijo v številskem izpisanem kot »M«.  
KE s knjižno ustreznico »tja« Oseba z popisano tablico torej želi eno dojiljo odpeljati tja, torej ven iz prostora v katerem se nahajajo.

Še prepis za Kranjce: E KA vSoEN TvAKIH NAK k GED KLE. UNI A LHK L ANO DAŠ KE.
Sklep: Etruščino so zapisovali v jeziku, ki mu danes pravimo slovenščina. V venetščini pa ne moremo najti niti ene besede, ker so na večini najdenih primerkov izpisane zgolj številke pitagorejske šole.
Vsekakor noben herkle ali Heralkes, Herkules ne sesa boginje kot so nekateri razlagali napis doslej.
Objavljeno v knjigi: Etruščanska »venetska« pričevanja…
Dušan Škrlep 2005.
20. september 2017 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: zgodovina slovenščina | Komentarji (2)
1 2
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1Št. registriranih uporabnikov: 166576
Forum avtorjev: 15861 Forum teme: 34352 // Odgovorov: 1868449
Blog avtorjev: 3577 // Blogov: 85373 // Komentarjev: 1228972
Avtorji fotografij: 25664 // Slik: 218549 // Videov: 18656 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "