Magna
......
..........
Kmet Anton Pleteršek iz Dobrovc je z Magno že posredno povezan. Njegov brat, ki je izučen za avtoličarja, se namreč že dvajset let vsak dan vozi v službo v njeno matično graško podjetje. "Vsaj 50 ljudi poznam v naši soseščini, ki delajo v Magni v Gradcu. Včasih so imeli organiziran celo avtobusni prevoz, zdaj se vozijo z osebnimi avtomobili. To je zelo urejeno podjetje, zato sem absolutno za to, da zgradi lakirnico tudi pri nas. Moti me, ker nekateri temu nasprotujejo, ne pomislijo pa na to, koliko brezposelnih je na mariborskem koncu" pravi Tona, kot se nam je predstavil. Tistim, ki se Magne bojijo zaradi morebitnih negativnih vplivov na okolje in zdravje ljudi, pa njegova mama sporoča: " Če bi ludi umirali od Magne, bi okoli Gradca že fse pomrlo, tol'ko časa jo že majo tam."

Na območju, kjer naj bi Magna gradila lakirnico, ima tudi Pleteršek 30 arov travnika, ki ga bo z veseljem prodal, denar pa bo vložil v kmetijo. "Deset evrov so nam ponudili za kvadratni meter. Če bi zemljo sam prodajal, bi zanjo dobil 1,3, v najboljšem primeru dva evra, tako ničvredna je. Na vodovarstvenih območjih, kjer imam 99 odstotkov vseh obdelovalnih površin, je še slabše. Za več kot 90 centov jih ni mogoče prodati," pravi Pleteršek, ki se v nasprotju z nekaterimi drugimi kmeti ni odločil za nadomestna zemljišča.

Pa ga pozidava kakovostnih kmetijskih zemljišč kot kmeta ne boli? "Leta 1991 so v Bohovi začeli graditi trgovske centre. Tam je šlo za pozidavo stotine hektarjev verjetno še boljše zemlje, kot je tukaj, pa ni to nikogar skrbelo."

Rado Lobnik, lastnik največ kmetijskih zemljišč na Magninem terenu, pa pogodbe o njihovi prodaji ne bo podpisal, dokler mu ne bodo hkrati zagotovili nadomestnih zemljišč. Za svoja zemljišča bi dobil deset evrov za kvadratni meter, za nakup nadomestnih bi odštel 2,17 evra, a kaj, ko teh ni. Lobnika mikajo državna zemljišča v Račah, ki pa jih ima že desetletja v zakupu Perutnina Ptuj (skupaj ima v zakupu kar štiri tisoč hektarjev kakovostnih kmetijskih zemljišč) in se jih seveda oklepa kot klop kože. "Že več kot tri mesece čakam na pogodbo za nakup nadomestnih zemljišč. Če bi jo imel, ne bi povzročal težav. Če te pogodbe ne bo, se bom pač pustil razlastiti, odškodnino pa bom iztožil na sodišču," napoveduje Lobnik

......

Nekateri kmetje, ki so z občino že podpisali pogodbo o prodaji zemljišč, so namreč denar na svoj račun dobili v pičlih dveh dneh. Bi se pa zelo zapletlo, če bi si Magna premislila in pri nas ne bi gradila. "Bomo potem najemniki na zemlji, ki je bila do včeraj naša?" se sprašuje Zvonka Kmetič, ki je kupnino prav tako že dobila.

Čeprav deset evrov za kvadratni meter kmetijskega zemljišča ni malo denarja, pa se Kmetičevim vseeno kolca po starih dobrih časih, ko so kmetijska zemljišča odkupovali trgovci. Prvi je začel v Bohovi zemljo kupovati Rutar, sledila sta Bauhaus in E.Leclerc. Po dveh letih pogajanj so pred trgovci oziroma njihovimi posredniki klonili tudi Kmetičevi, ki imajo danes iz hiše pogled na trgovske centre. "Odločitev za prodajo zemljišč, ki so bila prav tako zelo kakovostna, je bila težka, toda ponujena cena je bila takšna, da bi bili res neumni, če je ne bi sprejeli. Za kvadratni meter so nam trgovci plačali 75 evrov. V tem primeru smo izgubili hektar zemljišč, a smo jih na drugem mestu, prav tako v bližini kmetije, kupili 3,2 hektarja, s preostankom denarja pa smo uredili kmetijo," nam je pojasnila Zvonka Kmetič, ki deset let pozneje pri prodaji zemljišč za Magnino tovarno ugotavlja:" Če bi se sami pogajali o ceni, bi dobili precej več kot deset evrov za kvadratni meter. Toda ker zemljišča odkupuje država, je ceno določila ona in delala je v korist Magne, ne kmetov."
Kmetičevi so si poleg kupnine izposlovali tudi zagotovilo, da lahko v petih letih kadarkoli nadomestijo izgubljeni hektar zemljišča, če bo zemlja na voljo. V tem primeru bodo imeli predkupno pravico. Država jim je nadomestna zemljišča že ponudila, in sicer tista, ki jih je imel pri skladu kmetijskih zemljišč doslej v zakupu Javni gospodarski zavod Rinka, že 40 let pa jih obdelujejo kaznjenci. A ker jim ponujene parcele niso ustrezale, Kmetičevi čakajo na novo priložnost za nakup nadomestnih zemljišč.

.......
.............
..................

/3. 6. 2017 - Dnevnikov Objektiv - Lakirnica je kmete pognala v zemljiško kapitulacijo /


Super zemlja, grozna škoda, jokajmooooo!
Lepo prosim, ne mešat megle! Ne nakladat o neverjetni škodi, ki bo doletela zemljo! In o skrbi, za uboge gozdove!
Nehajte!

GRE SAMO ZA DENAR! SAMO ZA D.E.N.A.R!

Oddano: 14.06.2017 ob 00:22:04
RTV Kategorija: Denar
Kategorije:
liliputanci
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Pohlep, to je glavno gonilo sveta.
Kouvran
pred 57 tedni
2.
Ja, je treba še drugo stran pokazat ;)
Zzzzzz
pred 57 tedni
3.
Če bi dobili 80 evrov, še vedeli ne bi v Sloveniji o čudežno dobri zemlji ob avtocesti in letališču - ki se bo tudi menda širilo.
Ko greš pa na Štajerskem v hosto, pa marsikje misliš, da je bil žled šele predvčerejšnjim.....tako lepo je "pospravljeno".

Lep dan, noč, kar želita...Kouvran in Zzzzzz
Sejvernik
pred 57 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.


Št. registriranih uporabnikov: 188749
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34425 // Odgovorov: 1873524
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86513 // Komentarjev: 1239864
Avtorji fotografij: 26217 // Slik: 221823 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "