Mir in dobro
Pokojni dr. Janez Drnovšek je imel kar nekaj lastnosti, ki so ga ločevale od ostale politične večine. Čeprav je bil dolga leta predsednik stranke, pa v bistvu ni bil nikoli zares strankarski človek, torej (goreč) zastopnik neke interesne skupine ali ideologije. Če uporabimo besede g. Bučarja, lahko rečemo, da ni bil pripadnik tako imenovane strankokracije.

Mnogi tudi pravijo, da je bil pragmatičen, kar pomeni, da je bilo zanj »merilo resnice njena praktična vrednost« (kot za pragmatizem piše v Verbinčevem Slovarju tujk), predvsem v smislu opravljanja javnih ali državnih poslov »v splošno korist in blaginjo«.

S tem pa se je približal idealu politike, ki ga je že pred več kot 2300 leti postavil starogrški filozof Platon. V svojem delu Politik je namreč zapisal, da je politika »veščina skrbi za skupino« in v širšem smislu »veščina skrbi za celotno človeško skupnost«. Politik (politikós) pa je »človek, ki ima posebno strokovno védenje o tem, kako je treba pravično in dobro voditi javne, skupne zadeve v polisu [državi] v korist celote in vsakega prebivalca.«

Temeljna naloga politike in politikov je torej skrb za človeško skupnost. Napak pa bi bilo misliti, da se s politiko (skrbjo za človeško skupnost) ukvarjajo izključno politiki. V takšni ali drugačni obliki je politika prisotna v sleherni skupnosti (lokalni, državni, regionalni, globalni) in tudi organizaciji (društvo, šola, podjetje), saj se je povsod treba odločati o »skupnih zadevah«.

A razmišljajmo naprej: k čemu teži oziroma, kaj je končni cilj političnega udejstvovanja?

Pri tem moramo omeniti še enega velikega starogrškega filozofa in sicer Aristotla. Ta je v svojem delu Nikomahova etika zapisal, da je "končni smoter različnih oblik udejstvovanja vsekakor neko »dobro«, in sicer »najvišje dobro«.”

Ob tem se lahko spomnimo zadnjih Drnovškovih misli:

»Poleg miru mora biti še kaj, kar daje našemu življenju smisel!?
Res je. Dobrota.

Dobrota?
Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel.

Torej mir in dobro?
Mir in dobro.«
(Gibanje za pravičnost in razvoj)

Namen (smoter) sleherne človeške dejavnosti – tudi in predvsem politike – mora biti potemtakem težnja k dobremu in – k miru.

In kako to doseči? Vsekakor s skupnimi močmi, torej sodelovanjem in s preseganjem medsebojnih nasprotij in razlik. Ne da jih zabrišemo, temveč da se z njimi naučimo skupaj živeti. Zato je

POLITIKA UMETNOST PRESEGANJA NASPROTIJ IN VZPOSTAVLJANJA RAVNOVESJA MED RAZLIČNIMI DRUŽBENIMI DEJAVNOSTMI, SKUPINAMI IN NARODI.

In še posebej pomemben odnos je odnos med politiko in ekonomijo, kot ključno družbeno dejavnostjo, ki mora »skrbeti« za osnovne človekove potrebe in blaginjo. Ekonomija še zdaleč ne sme biti ločena od politike – »skrbi za človeško skupnost«. Naivno je razmišljanje današnjih ekonomistov, da moramo »odvzeti politikom ekonomsko politiko«.

Ločiti ekonomijo in politiko preprosto ni mogoče, saj brez skupnega prizadevanja ni možno zagotoviti splošne blaginje. Ekonomisti pa morajo predvsem spoznati, da je

EKONOMIJA UMETNOST VZPOSTAVITVE RAVNOVESJA MED POTREBAMI VSEH LJUDI OZIROMA BLAGINJO ČLOVEŠTVA IN ZMOŽNOSTMI PLANETARNEGA OKOLJA.

Skupni cilji prizadevanj tako politike kot ekonomije morajo zato postati: mir, dobro in blaginja.

In ne pozabimo še na nekaj, kar nam je zapustil pokojni dr. Janez Drnovšek: politik mora biti najprej človek in šele nato oblastnik.

Oddano: 04.03.2008 ob 23:31:14
Zaznamki:
Medsebojna delitev
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 374 | Ocena 3.6 od 11 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Mir in dobro... By Janez Drnovšek?? Absolutno ne. Fake! Frančišek Asiški je bil ta kapaciteta in ne Janez Drnovšek. On je odkrival žal le toplo vodo...
Ježek1
pred 559 tedni
2.
Seveda...In vaša nična kritična distanca do Frančiška Asiškega je povezana z osebnim izkustvom...Ste ga poznali? Navsezadnje, verjetno tudi Janeza Drnovška niste, pa vaju je družil vsaj časovni kontinuum, obdobje, v katerem sta živela istočasno...
erneclales
pred 559 tedni
3.
Ne razumem besedičenja erneciales-a. Še enkrat: Izpeljanka mir in dobro je stara 800 let in ni intelektualna lastnina g. Drnovška, Če poznate vsaj približno življenjsko pot Asiškega (Drnovškovo, predvidevam, poznate v "nulo"), potem boste našli še več zanimivih podobnosti... Z vsem spoštovanjem do g. Drnovška, ampak bodimo korektni. S tem tudi zaključujem "debato".
Ježek1
pred 559 tedni
4.

Seveda...In vaša nična kritična distanca do Frančiška Asiškega je povezana z osebnim izkustvom...Ste ga poznali? Navsezadnje, verjetno tudi Janeza Drnovška niste...

Pa je Drnovšek poznal Asiškega ?
Sentinel
pred 559 tedni
5.Če bi krščanstvo bilo takšno kot ima samopodobo ,
bi prosil Srečka Katanca , naj jim da kapo dol !
blaz3k
pred 559 tedni
6.
Če bi imel kolesa bi bil tramvaj.
Straža
pred 559 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Št. registriranih uporabnikov: 207976
Forum avtorjev: 15892 Forum teme: 34487 // Odgovorov: 1877644
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87509 // Komentarjev: 1248919
Avtorji fotografij: 26331 // Slik: 223793 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "