...ALLA ROMANA
Prebudilo me je ljubezensko »čebljanje« snežnobelega galebjega para. Dogajalo se je blizu, morda deset metrov stran, na terasi sosednje štirinastropnice. Najprej sem ju hotel pregnati – čebljanje galebov namreč ni zelo blagoglasno – potem pa sem se odločil za fotko, a preden sem našel mašinco, je zaljubljeni par odletel in sem ostal z dolgim nosom, a dobro predramljen.
Drage že ni bilo. Še pred sedmo je zastavila jutranji tek, potem pa me je zmanjkalo in nič ne vem, kdaj se je vrnila in znova odplazila, poslovnemu mitingu nasproti.
Draga me spodbuja, naj se ji na jutranjih dirih pridružim, a me ne prepriča. O, včasih sem še kako tekal naokoli! Kot mulc nisem imel skiroja, pa tudi bicikla mi niso privoščili, torej sem se vse do 27-ega leta zanašal pretežno na mestni promet. In na lastne noge.
Pa so leta potekla. Za mano je že kar dolga pot in noge so mi, hvala bogu, kar dobro služile. Zdaj je vmes dobrih 60 let… - razumeli boste, zakaj se mi tekati ne da. Še špancir po velikem mestu ni več, kar je bil nekdaj. Noge niso več, kot so bile, da ne govorim o kolkih. Prvič se mi je zgodilo, da so me po prvem dnevu (in prvih 10-ih km peš vandranja)tako boleli, da brez aspirina nisem mogel zaspati.
V sili sem se odločil za bicikel. Kljub razdrtim cestam mi je šlo z njim kar dobro. Gor in dol po rimskih gričih…

Zdaj veste. Bil sem v Rimu. To je namreč mesto, ki me že dolgo pušča brez jasne predstave. Mogoče sem ga prav zato toliko let deval na stran, obenem pa ves čas iskal priliko, da se tja spet povrnem. Zdaj, ko se mi je tiho hrepenenje uresničilo, vem, zakaj je bilo tako. Ker je to mesto - neobvladljivosti.

Prav tako je, kot je zapisal Goethe – tja je potoval tako neučakano, da se je v Firencah zadržal le bore 3 uri:

Vse teže mi postaja napraviti povzetek mojega bivanja v Rimu, kajti, kakor postaja jezero vse globje, čim dlje bredemo vanj, tako je tudi z ogledovanjem tega mesta.


Najbolje je, da se od iskanja bistva podamo po mestu, med umetnine, ki jih v takem obilju lahko nudi le Rim.
Najmikavnejše mestne prizore, poleg palač obrobljajo rimske pinije, ki se tako fotogenično rišejo na sinjem nebu – če se ta čas naša deželica ovija v žolto bledico venečega listja, je barva Rima modra. Na njej sije zlata, ki je barva kraljev. Nikjer drugod ju ni toliko in v tako bogatem soglasju.

Ne, ne gre samo za maestoznost. Vsepovsod zro oči toliko lepote, ki ti polni srce, da ti ta hoče kar počiti, obenem pa ti po glavi prhutajo temne pomisli, ko se oveš, koliko krvi, koliko trpljenja in preziranja človeških življenj je bilo treba, da je vse to lahko nastalo… Blišč in beda hodita po Rimu z roko v roki. Večina turistov, milijona in pol »krokarjev«, ki vsak dan, skozi vse leto, preplavijo (samo) trimilijonsko mesto (ljudi »iz čolnov«, ki se prebijajo, kakor pač znajo in jih je tudi vsaj polovico tega števila, sem niti ne štejem), to niti ne moti. Odločili so se uživati in le kdo jim lahko zameri. Hočejo obiskati, recimo, TOP 10 ZNAMENITOSTI (čeprav, bodite prepričani, to le redkim uspe; koncept jim gre v franže, ker bo, vsaj katera od njih, na razstavi v tujini (ali pa jo restavrirajo). Užitek jim pokvari slab račun - ko se zavejo, da so večerjo krepko preplačali. Tudi kak žepar jim lahko zavda in vznejevolji jih, če stopijo na kak pasji brabonek)…

Žal – ali pa na srečo, kakor se vzame..? – nisem te vrste turist. Tudi tokrat se v Rimu nisem počutil sproščeno. Ker je pod bliščem toliko mizerije, toliko revežev, ki jim vsi rimski zakladi nič ne pomenijo – ker nimajo niti za malico. Tudi to je Rim in kaže, da je bil zmeraj tak. Strahovita nasprotja te puščajo negotovega. Duša vrednoti drugače, kot to počnejo oči. Iz nepotešenosti, ki se vanjo zaleze, je težko razumeti sloviti pregovor o mestu, ki ga je treba videti, da potem lahko umreš. To menda velja le za slepe oči turistov, za vse druge pa je poanta obrnjena:

Po Rimu ne umreš pomirjen.

Guzneš - v zmedi.


se nadaljuje

Oddano: 28.09.2017 ob 00:34:59
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Nekaj si speljeval na to, da bi naj to bilo tvoje zadnje romanje v Meko, a vidim, da se še ne daš. :-)))
Kouvran
pred 42 tedni
2.

Tudi v Rim ne bom šla :)
Lp*****
čebela
pred 42 tedni
3.
Čista desetka za globoko doživetje!
In Kolosej na fotki - simbol človeške okrutnosti in pokvarjenosti...
doba
pred 42 tedni
4.
Obiskala sem Rim, videla vse in nič. 35 let je tega. Nikoli več, sem rekla takrat.
branka22
pred 42 tedni
5.
Zanimivo. Se mi zdi, da razumem. Nisem sploh videla Rima. Res dobro ubeseden (ne?)značaj nekaterih metropol. Zlata pipa z vročo ter mrzlo vodo, ki se nikoli povsem ne zlijeta. Na sliki se vidi samo pipa, ne veš točno, kaj bi z njo. +na googlu so menda boljše slike. Nasploh v mestih težko odmislim .. ne vem ... berače. Mogoče pa se je treba samo izogibati top znamenitostim oz. množicam, ki so itak depresivne. :( Poleti sem bila v prijetnem mestecu Sesto al Reghena, bi šla spet (namesto v Rim mogoče).
Javorovina
pred 42 tedni
6.
Ej, Kouvran - želeti potovati pomeni biti živ. Ko te to mine...;(((

...,a kar se medu tiče, bi imela dosti bere;)))

Hvala, doba. Vseeno upam, da bo nadaljevanje boljše;)))

Vseeno: Rim je SPOZNANJE. Mnogo stvari v glavi pošlihta, a ne, Branka;)))

Je pa tudi tako, kot bi se, npr., v Sestu učila, česar koli že, pa snovi ne moreš dojeti, ker so temeljni učbeniki (in učeniki) v Rimu...
sintra
pred 42 tedni
7.
@6 Mogoče. Čisto možno.
Popravek-mislila sem v bistvu bolj izmuzljivi značaj, ne "neznačaj".
Javorovina
pred 42 tedni
8.
Bil, videl, odšel. Rim mislim.
Zdaj pa res grem...po svoje

:-)
Eli
pred 42 tedni
9.
Kaj le jamraš z leti,ko si še pravi mladenič. :-)) Hribi in gore so ti ja dali moč za take oglede.
Še jaz sem ,s pokvarjenim kolenom,pred dvema letoma 3 dni laufala po Milanu :-))
(Pol sem pa en teden doma počivala :-)) )
V velikih mestih je pa vedno bilo in bo tako - blišč in beda in preveč vsega za čas,ki si ga lahko privoščiš za oglede.Nek vtis na vse boš pa le dobil in neke spomine,da bo bolj lušna starost.
Verjetno si spal na slabem jogiju,da so te boleli kolki. Morda je bil premehak.
Ko smo starejši,je tudi taka stvar pomembna.

Lep zapis in čakam nadaljevanje. Pa ne zameri mi,da sem se malo pohecala.
andromaha
pred 42 tedni
10.
Bila sem v Rimu, hudo dolgo je že tega. Takrat so tam igrali finale Lige prvakov med Juventusom in Ajxom. Gledala po TV. Potem sva navsezgodaj srečala navdušenega navijača Juveta in si je vzel za svojo misijo, da naju vodi naokoli (pa jaz sem mu bila všeč). Tako sva Rim doživljala sproščeno in čisto OK. Lepo je, a v zrak nisem skakala od sreče. Še eno veliko mesto z mnogimi znamenitostmi in visokimi cenami. Manjkala mi je duša mesta, ki je v zagotovo prekratkem bivanju nisem začutila. Morda tudi zato, ker sva bila poprej na Siciliji in v Kalabriji, tam so bili ljudje bolj odprti. Že takrat so imeli veliko tistih, ki živijo na robu. Človeka pretrese. Vedno znova.

Morda se kdaj vrnem v Večno mesto.
lovetotravel
pred 42 tedni
11.
Rima najbrž ne bom nikoli videla, doživela.... Pravzaprav imam kar dovolj, da berem, kaj vi občutitev zvezi z njim :)
Zzzzzz
pred 42 tedni
12.
Svet se spreminja, nekoč so govorili, da vse poti vodijo v Rim, danes pa tja hodijo še samo turisti.
Borut Petrovič Vernikov
pred 42 tedni
13.
Eli - Rim vseeno ni mesto, ki bi ga vzel tako lahkotno.

lovetotravel - čudi me, da nisi občutila duše mesta?! Skoraj ni svetovne prestolnice, ki bi imela toliko DUŠE (pa tudi DUHA), kot večno mesto.

Nikoli, Zzzzzzz, ne reči nikoli...;))))

sintra
pred 41 tedni
14.
Veš, Borut; Rim je še vedno veliko doživetje.
Verjame, da si tam že bil, če pa ne, ti želim, da se tja čimprej odpraviš. Kot turist.
so turisti in "turisti", kar pa je nepomembno, če odpreš srce in imaš oči, da vidijo;)))
sintra
pred 41 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 189149
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34426 // Odgovorov: 1873579
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 86537 // Komentarjev: 1240020
Avtorji fotografij: 26219 // Slik: 221866 // Videov: 18358
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "