NE DAJ SE, KATALONIJA!
Guardias civiles borrachos,
en la puerta golpeaban...Kaj rimske pinije, kaj večno mesto! Vse zbledi ob tem, kar se dogaja v Kataloniji!

Dobil sem mail od svojega katalonskega prijatelja. sporoča, da je nad vsem, kar je danes doživel, zgrožen. Mož je občutljive sorte, a preudaren, po poklicu doktor gradbeništva in profesor na tamkajšnji Politehniki. Nad osamosvojitvenim procesom je bil ves čas skeptičen… - do pred nekaj dnevi.


- Španska oblast dela za katalonsko osamosvojitev, - mi je, ves pretresen, povedal. Po tem, kar je danes videl, je seveda glasoval ZA. Pa ne toliko za osamosvojitev.
Njegov ZA je bil glas proti Španiji.

O ravnanju Madrida niti nima smisla izgubljati besed. Povsem nespametno je, da je nad ljudi poslala Guardio Civil, proslulo Frankovo gardo. Tega ji Katalonci, vajeni hudega, ne bodo kmalu odpustili.
Da! Madrid je bil do Kataloncev vedno ozkosrčen. Zatiralski. Za časa Franka, do leta 1975, se Katalonski jezik v javnosti ni smel uporabljati. Če te je, v kaki oštariji, kastiljofil slišal kramljati po domače in te je prijavil, si lahko pristal v zaporu.
Po Franku se je to spremenilo, a španska oblast ni prenehala rovariti. »Seviljance« - južna katalonska pokrajina ima sedež v Sevilli – je nahujskala, češ, da niso Katalonci, ampak svoj narod. Za ta namen je globoko segla v žep in čez noč ustanovila Biblioteco Sevillano, ki ima pristojnosti NACIONALNE KNJIŽNICE. Enako so napravili na Balearskih otokih – tudi tam govorijo katalonščino, a za Madrid je ta jezik - balearščina.
Resnica (ki ji pritrjujejo vsi jezikoslovci, ki se teme lotevajo strokovno, ne nacionalno) je, da Seviljanci in Balearci govorijo zgolj dialekt Katalonščine, ki se od jezika okoli Barcelone ne loči dosti bolj, kot ljubljanščina od primorščine, nedvomno pa manj, kot hrvaščina od srbščine. Seveda je posredi finta iz centrale; lažje je mahinirati z s tremi milijoni, oz. z milijonom manjšincev, kot z narodom, ki šteje skoraj 11 000 000 prebivalcev.
Kljub vsemu v severnemu delu Katalonije, torej na ozemlju, ki ga kot Katalonijo prizna Madrid, živi še vedno krepko čez 7 000 000 (semem milijonov!) KATALONCEV, katerim odrekajo osnovno človečansko pravico: da se izrečejo za samostojno pot in postanejo sam svoj gospodar.
Na svojem!

Evropa molči. Naj to razumemo, kot preprosto dejstvo, da je pač nedelja in EU politiki v nedeljo ne delajo. Jutri bodo Madridu povedali, kar mu gre...?
Sramota!
Že, ko so se meje začele znova zapirati – prav padec meja sem občutil kot največjo pridobitev našega vstopa v EU – me je zaskrbelo, da tamkajšnji birokrati ne vedo več, kam pes taco moli, molk ob nasilju v Kataloniji pa me je prepričal:
Evropska ideja je v komi. Množica naphanih drekačev v EU institucijah se valja, kot si domišlja, na podedovanih vrednotah. A ker so zanje »podedovane«, ne priborjene, ne ve, kaj bi z njimi, saj jih razume le kot sredstvo za polnjenje lastnih žepov. To je banda, ki se utaplja v izobilju in se pri gešeftanju ne pusti motiti. Zato nasilja oblasti, ki ga izvaja v Katalonji, noče niti videti, kaj šele komentirati (po principu: KAJ PA JE TEGA TREBA BILO!).

Evropo je ugrabila požrešna elita na čelu z Junkerjem, tem kramarjem vseh kramarjev. Ne brigajo jih ljudje, ampak samo lastna korist.

Rajnki Willy Brand je nekoč, v trenutkih skrajne resignacije, izjavil:

»Molim, da nam bog da peti rajh, saj je četrti tretjemu vse preveč podoben.«

Kako žalostno je, da je ideja EU tako klavrno propadla. Tako zelo smo upali, skoraj tako goreče, kot ob zori ideje o komunizmu, zdaj pa tole.

Zato molimo, da se EU, takšna kot je, čim prej sesuje; da na njenih ruševinah zgradimo NOVO EVROPO.

EVROPO ZA LJUDI.

Oddano: 01.10.2017 ob 21:58:31
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Odličen zapis! Takoj ga podpišem.
Borut Petrovič Vernikov
pred 41 tedni
2.
Tukaj pri tebi, ki si pameten mož, bom zapisal:
Ljudje morajo imeti pravico izraziti svoje potrebe, odločitve, želje, ...
Koliko od tega - izraženega se jim bo tudi dalo, dopustilo, pa je že stvar, ki zahteva pregled nad trenutnim družbenim ustrojem, zgodovino, zmožnostmi, ...

Tokrat se je "družinski oče" odločil, da otroci ne smejo niti povedati, koliko so lačni. :((
bin
pred 41 tedni
3.
Poznam tvojega prijatelja iz Katalonije, si nam ga že predstavil. Ne vmesno bi bilo, da te sprašujem, ali so se mu zobje že zarasli. :-))

Imaš prav, ta reč je hudo resna in Evropa hinavsko molči.
Bin je povedal lepo prispodobo, žalostno.
Kouvran
pred 41 tedni
4.
Če bi Katalonci izvedli ta referendum v 90. letih, ko je še obstajala vera v to, da nove države rešujejo probleme in ni bilo teroristične nevarnosti, bi jim verjetno uspelo. Sedaj zgodovinski čas ni na njihovi strani, realpolitika zagovarja obstoj velikih držav in Evropska unija je v finančni, vrednostni in varnostni krizi.
Kar je naredila španska oblast je bilo v bistvu zelo inteligentno dejanje, zmešali so štrene do te mere, da je referendum pristal na nivoju tistega v Kurdistanu in zaradi tega po mednarodnih standardih ni legitimen. V tem primeru bi bila razglasitev katalonske države le separatistično dejanje brez pravne podlage.
Petar Karamazov
pred 41 tedni
5.
Hvala, Borut, bin in Kouvran (za zobe ne vem, ga bom pa, ekskluzivno za Kouvrana, vprašal);))) Kar pa se Petra tiče: ti, kot jaz in ostali, veš, kaj je pravica in postava - kako bi moralo biti in kašne bi morale biti posledice! To, kar pa si pomodroval...
Ne zameri, a jaz temu pravim - pametovanje.
sintra
pred 41 tedni
6.
Kako se je nekoč že dogajalo? Najprej španska državljanska vojna, nato vojna v Evropi in nato svetovna...

EU je klinično mrtva, dvigajo se nacionalne države in nastajajo nove. Prej ali slej si bodo skočile v lase.
Ivo Lola
pred 41 tedni
7.
Polkov Polk je pogruntal, da se zgodovina ponavlja v obliki nepravilne spirale;)))
sintra
pred 41 tedni
8.
Bandiera rosa....
Eli
pred 41 tedni
9.

Odličen zapis. Včeraj me je imela huda jeza. Vse države tako povdarjajo demokracijo in jo vsiljujejo še vsem drugim, včerajšnja dogajanja v Kataloniji pa nima veze z njo.
Danes še nisem poslušala poročil in ne vem,je EU kaj reagirala ali ne.
andromaha
pred 41 tedni
10.
Kaj češ drugega pričakovat od države, kjer se še vedno gredo bikoborbe, kjer organizirajo pogon bikov po uich in obešajo lovske pse na drevesa?
doba
pred 41 tedni
11.
@9 andromaha,,,,

EU komisija je samo kratko izjavila da je bil referendum protiustaven, brez kake obsodbe nasilja- samo to da se bodo pogovorili s španskim predsednikom.
Pravice o samo odločbi in druge floskule pa veljajo za tiste države za katere veliki brat določi da so ..... izberi.
Pa ni vprašanja samo Katalonije. Ne slučajno so v Edinburgu potekali protesti v podporo Kataloncem Škoti
tudi napovedujejo referendum. Naši časopisi pa tudi ne pišejo da so v vojvodinskih mestih bile izobešene katalonske zastave. O Bretoncih bomo pa verjetno še slišali.
Ne bi me čudilo če bi tudi za Katalonijo obtožili vmešavanje Rusije.
cinik
pred 41 tedni
12.
Podpišem
branka22
pred 41 tedni
13.
Reptilskega vladanja in hierarhije imam že čez glavo...
Sicer pa mislim, da, če Kataloncem uspe samostojnost, bodo prej našli med njimi "izdajalce", domače parazite,ki se bodo povezali s špansko vlado oz. skrito svetovno vlado in bo Katalonce to še bolj bolelo....
Zgodilo se bo, kot se je pri nas. In najtežje sprejmeš "domačo zalego", ko jo prepoznaš.... Navadno prepozno :(
Zzzzzz
pred 41 tedni
14.
Sintra,
si ti to sam napisal? Tako je dobro, da komaj verjamem.
5
Ferdek
pred 41 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 188519
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34425 // Odgovorov: 1873486
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86505 // Komentarjev: 1239821
Avtorji fotografij: 26211 // Slik: 221803 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "