Zapisi iz zadnje vrste
športne meditacije
Januar 2012: V športu je dovolj denarja. A ima ga le peščica.
Kaj je za vas slovenski športni dogodek januarja?
Šesto mesto rokometašev na EP-ju.
Zmaga Roberta Kranjca na Kulmu.
Štirje skakalci se v Zakopanah uvrstijo med prvih 11.
Prva zmaga Filipa Flisarja v smučarskem krosu.
Tina Maze se štirikrat povzpne na zmagovalni oder.
Anže Kopitar doseže 400. točko v Ligi NHL.
Samir Handanović razglašen za vratarja leta v Italiji.
"Denar, denar, denar. Najbrž je zabavno v svetu bogataša. Denar, denar, denar. Vedno sončno v svetu bogataša. Kaj vse bi lahko naredila, če bi imela vsaj malo denarja." To je približen prevod znane Abbine popevke iz 70. let. Kdo si ne želi vsaj malo več denarja, kot ga ima v resnici? Besedilo v prvi kitici razkrije motivacijo: "Če bi imela bogataša, mi ne bi bilo potrebno delati, vedno bi se lahko zabavala." Bi bil ta misteriozni bogataš lahko športnik? Nogometaši v razkošnih vilah in jadrnicah dajejo slutiti, da je življenje športnika res lagodno. A športni pregled januarja razkriva, da je denar s športom povezan še na kakšen način več, ne nujno le v "lagodnem" vidiku.

Tudi v letu 2012 na blogu pripravljam mesečne prereze iz sveta športa. Manjša razlika je le v tem, da bodo zapisi v primerjavi z lanskimi še bolj strukturirani in razdeljeni v sedem delov - v temi meseca bom podal razmišljanje o rdeči niti dogajanja (tokrat je to denar). Sledi nova rubrika Športni čivk, ki prinaša vaša razmišljanja o športu. Skozi mesec na Twitterju (kjer mi lahko sledite) pod oznako #SportniCivk postavljam vprašanja o aktualnih športnih problematikah, seveda pa jih lahko postavljate tudi sami (le dodajte oznako #SportniCivk). Pečat prinaša podobo, ki se je najbolj odtisnila v svetu športa, Gladiator postavlja na pediestal najbolj opevan športni dogodek meseca, Ples številk pa prinaša zanimive statistične podatke. Pregled se, podobno kot lani, končuje s pregledom slovenskih uspehov in preostalih odmevnejših dogodkov. Pa začnimo!

1. Tema meseca - denar
Denar je sestavni del našega življenja in športa, a v mesecu januarju se je zgodilo nekaj zanimiv dogodkov, ki terjajo podrobno analizo in izpostavljajo zanimive vidike športa.

- Komunikacija (Tina Maze - Tomaž Lovše)
Se še spomnite kampanje ob izvolitvi predsednika Smučarske zveze Slovenije? Takrat je Tina Maze javno podprla Tomaža Lovšeta, takrat se je med obema akterjema iskrila zgolj naklonjenost. Danes so še vedno prisotne iskrice, le da te niso več pozitivne. Vrhunec besednih obračunov se je zgodil v Kranjski Gori. Ne glede na to, kaj si mislite in na kateri strani leži "vaš prav", je najbrž še najbolj pravilno spoznanje, da oba tabora delata največjo napako s tem, ko perilo pereta v javnosti. To morda zadovoljuje medije, ki imajo s tem avtomatsko zagotovljeno visoko branost, a največjo škodo dela športu samemu.

- Organizacija športnih prireditev (Eurobasket in Univerziada)
Ob pridobitvi evropskega prvenstva v košarki in zimske univerziade, ki ju bo Slovenija gostila v letu 2013, se nihče ni pretirano ustavil ob spoznanju, da je Slovenija omenjeni športni prireditvi dobila brez protikandidata. Veliko večje in premožnejše države se v času suhih krav niso odločile za kandidaturo. Dobro leto pred obema prireditvama imam sam veliko pomislekov. Pri košarkarskem projektu mi še zdaj ni jasno, kako so odgovorni mislili ali verjeli, da bodo v naši državi v nekaj mesecih zrasli trije novi športni objekti (pomislite le, kako dolgo smo čakali na ene Stožice). Pri univerziadi pa mi ni jasno, kako so se odgovorni lahko podali v takšen tvegan projekt (ki je finačno gledano nekajkrat višji od Eurobasketa in nekajkrat manj prestižen ter donosen). Da ne omenjam niti faktorja vse milejših zim. Pozabite na trenutni polarni mraz, pomislite le, da se je morala Zlata lisica letos zaradi pomanjkanja snega preseliti na Gorenjsko. Kdo lahko zagotovi, da bo drugo leto (na tako nizki nadmorski višini) zapadel sneg? Ta primera nas učita, da ideja o organizaciji zimskih olimpijskih iger v Sloveniji, res sodi v rubriko znanstvena fantastika.

- Hiranje klubov (HK Acroni Jesenice)
Težke gospodarske razmere so med drugim krive tudi za težave v številnih klubih. Morda so ta hip največje pri slovenskih hokejskih prvakih, ki je v izredno težkem stanju. Igralci odhajajo, predsednik Slavko Kanalec je odstopil ... Spomnimo le, s kakšno muko se je pred meseci komaj popolnila 10-članska nogometna liga, skoraj vsako leto propade en rokometni prvoligaš ... Resno se je treba vprašati, če morda prihodnost (za vsaj nek del slovenskega športa) ne leži v polprofesionalizmu?

- Igralci niso redno plačani (beg proti severu)
Nedavna raziskava je pokazala, da 32 odstotkov slovenskih profesionalnih nogometašev ni redno plačanih. Zoran Pavlović se je slikovito izrazil, da nekateri nogometaši nimajo niti za pivo. Pred nekaj meseci je Jurij Tepeš, dobitnik medalje na svetovnem prvenstvu v skokih, priznal, da mora očeta prositi denar za gorivo. Podoba o športniku kot bogatašu iz začetka zapisa se zdi vse bolj kot iluzija. Seveda obstaja kup (pre)plačanih igralcev, a kultni status, kot ga imata, denimo, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, doživi le peščica športnikov, redkokateri, ki prihaja iz Slovenije. Je zato presenetljivo, da bosta Sebastjan Cimerotič in Zoran Pavlović na jesen svoje kariere raje brcala v avstrijskih nižjeligaših kot pa v Sloveniji? Predpostavka, da bosta na sever potovala enkrat na teden in za "rekreativno brcanje" vseeno zaslužila več kot večina slovenskih profesionalnih nogometašev, najbrž ni daleč od resnice.

- Razvada ali rešitev (stavnice)
Že dolgo časa se je govorilo, da naj bi bili v ilegalne športne stavnice vključeni tudi številni slovenski nogometaši. Pred časom me je pretreslo razmišljanje ministra Igorja Lukšiča, ki je bil v svojem mandatu zadolžen tudi za šport. V intervjuju za STA je o problemu športnih stavnic dejal: "Športna goljufija ni nič drugačna, kot je goljufija na sploh. Poskus hitrega bogatenja na nepošten način. To je z zakonom prepovedano in službe naj opravijo svoj posel. Po drugi strani pa seveda naše lige niso tako močne, pri nas ne kroži toliko denarja in zato problem ni tako velik, kot drugje, čeprav: goljufija je goljufija." Lukšič, vsaj po mojem mnenju, uporablja napačno logiko. Ravno argument, da naše lige niso tako močne, je generator za goljufije. Pomislite na prejšnji odstavek in številne neplačane nogometaše. Če so plačani, je vsota borna, vsaj v perspektivi, da je njihova kariera časovno omejena. Je torej res tako presenetljivo, da se športnik zaradi življenjske situacije odloči za goljufijo? Na eni strani ima zagotovljen dohodek, na drugi strani pa nižji dohodek, ki sploh ni redno plačan. Zato novica, da so v Mariboru podali obtožnico zoper številne domnevne nogometne goljufe, ni presenetljiva.

Kaj potegniti pod črto? Morda ni daleč niti misel, da filozofija "en odstotek ljudi ima v rokah 99 odstotkov premoženja" velja tudi za šport? Ogromno denarja se pretaka v peščici športov, kjer je sicer veliko milijonarjev, a povprečni športnik (in teh je bistveno več) težko shaja s plačo, kaj šele, da bi si zagotovil eksistenco.

2. Športni čivk
Rubrika se skozi mesec generira na Twitterju. Tam bom nekajkrat v mesecu odprl športno temo, kjer lahko sodelujete s svojimi razmišljanji. V mesečnih pregledih pa bom izpostavil vaše zapise. Seveda svoje teme in razmišljanje lahko odpirate tudi sami, ne pozabite le na oznako #SportniCivk. Za januar sem odprl dve temi.

a) Tina Maze je napovedala, da prihodnjo sezono ne bo več tekmovala pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Ali naj to res stori? Kakšna je pot do morebitne sprave? Koliko denarja si zasluži njena ekipa?
- Luka Lojk (@luucasinho): Če je šla na svoje, naj si tudi sama plača sezono. Bode pred leti ni dobil nič od ameriške zveze.
- Rok Grilec (@rgrilec): Edino pravilno, da se Tina dokončno odcepi. Bo zanimivo videt, kako se bodo obnašali na SZS, za 25. mesto ali naključno uvrstitev ...
- Matej Breznik (@Matej34): Preprosto. Enak delež proračuna SZS, kot je delež njenih točk v slovenski reprezentanci.
- Oblak J (@OblakJ): Naj ji zveza dovoli, da tekmuje pod slovensko zastavo, sami pa naj ji ne dajo nič, ona naj pa nič ne daje zvezi. Mir.
- Anže Zorc (@anzezorc): Če bodo tako vsi lažje spali, odločitev pozdravljam.
- Jernej Petek (@n3jcek): Najbolj pravilno. Tina bo imela mir in SZS bo imela mir!
- Jon NERO (@No_C27H46O): SZS je odgovorna za konflikt in naj ga uredi z ekipo TM. V nasprotnem naj vodenje zveze prevzame sposobnejši manager.

b) Ali imata na izpad odbojkarjev ACH Volley iz Lige prvakov kakršni koli vpliv tudi selitev v Ljubljano in izstop iz Interlige?
- Anja Hlača Ferjančič (@anjahlaca): Mlada ekipa, težka skupina, poškodba Kamnika. Bolj pomembno kot selitev.

3. Športni pečat: Tina Maze in njen modrček
Lindsey Vonn je nesporna kraljica alpskega smučanja v zadnjih letih, a poteza te zime nedvomno pripada Tini Maze, ki je v Cortini d'Ampezzo spontano pokazala svoj modrček, na katerem je bil zdaj že znameniti napis "Not your business". Najboljša slovenska smučarka je s tem povedala, kaj si misli o nenavadni Fisini odločitvi o "spornem perilu", s tem pa je našla prostor v ogromno tujih medijev.4. Gladiator: Novak Đoković
Po sijajni lanski sezoni le malokdo pričakuje, da bi Novak Đoković lahko ponovil številne uspehe. A Srb je sezono začel v podobni maniri, kot mu je uspelo lani - z zmago v Melbournu. Epski sta bili njegovi predstavi v polfinalu in finalu, kjer je šele v 12. igri zadnjega niza strl odpor Andyja Murrayja in Rafaela Nadala. Epski tenis, epski udarci, epsko ozračje in epska napoved dolge sezone.

5. Ples številk: Najdaljši dvoboji na grand slamih
Finale Melbourna je trajal 5 ur in 53 minut, s čimer je postal to najdaljši dvoboj v zgodovini OP Avstralije in sploh najdaljši finale turnirjev za grand slam. Spodnja tabela prinaša pregled najdaljših dvobojev na vseh turnirjih za grand slam.6. Slovenski uspehi:
- Rokometaši na evropskem prvenstvu ob razmerju zmag in porazov 2-5 osvojijo 6. mesto. Kapetan Uroš Zorman je bil izbran v idealno postavo EP-ja.
- Robert Kranjec zmaga na poletih v Kulmu.
- Štirje slovenski skakalci se v Zakopanah uvrstijo med prvih 11.
- Filip Flisar prvič slavi v smučarskem krosu za svetovni pokal. Na X-igrah osvoji srebro.
- Tina Maze se na tekmah svetovnega pokala štirikrat povzpne na zmagovalni oder. Še petkrat osvoji četrto ali peto mesto.
- Anže Kopitar v Ligi NHL doseže 400. točko.
- Samir Handanović je razglašen za najboljšega vratarja leta v Italiji.

7. Preostali dogodki:
- Beno Udrih napovedal vrnitev v košarkarsko reprezentanco.
- Porazen začetek Krke v letu 2012, saj je izgubila prav vse tekme.
- Novoletne turneje so dobili skakalec Gregor Schlierenzauer in tekača Dario Cologna in Justyna Kowalczyk.
- Uvodni teniški grand slam sezone dobita Novak Đoković in Viktorija Azarenka.
- Lionelu Messiju nova Zlata žoga.
- Nov nogometni El Clasico, nova zmaga Barcelone in nova neumnost Pepeja.
- Kratka vrnitev Thieryja Henryja v Arsenal.
- Didier Cuche se je z zmago poslovil od Kitzbühla.
- Alpsko smučanje prevzame sum o "spregledanih" napakah v slalomu. Dvome so sprožile "sumljive" napake Marcela Hirscherja. Napetost je povečal še Tom Ligety, ki je priznal, da je v Zagrebu povozil kol, a je smučal dalje, za kar ni bil diskvalificiran.

Oddano: 09.02.2012 ob 09:27:40
RTV Kategorija: Šport
Kategorije:
Pregled, Razmišljanja o športu
Zaznamki:
šport, pregled
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 4326 | Ocena 3.3 od 12 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Naj država končno nehat igrat izjemo v Evropi in sprejme zakon, ki bo dovoljeval tujim (legalnim) stavnicam oglaševanje in sponzoriranje na slovenskem prostoru pa bo tudi denarja za zveze in športnike več! Športna loterija (e-stave) v šport ne vlaga nič oz. je znesek minimalen glede na to koliko bi vlagale tuje stavnice.

Naprimer:
Pred leti je Bwin ponujal NK Mariboru skoraj dva milijona evrov sponzorskega denarja po sezoni! Si lahko kdo zamisli kakšno podjetje iz Slovenije, ki bi v en klub/šport bilo pripravljeno vložiti ta denar? Ga ni! Maribor zaradi slovenske zakonodaje tega seveda ni mogel sprejeti in Bwin je ponudil enako stvar Dravi. Takrat so enemu majhnemu klubu (tudi za slovenske razmere) ponudili kar 800.000 evrov po sezoni! Klub je mimo zakonodaje seveda sprejel in kasneje plačal davek, ker ko je država se vmešala je Bwin moral na silo oditi.

Mislite, da bi Tina Maze in SZS imela velik problem s financami, če bi npr. bet-at-home imel zakupljen glavni prostor na dresih slovenskih smučarjev? Skoraj zagotovo ne!
U-N
pred 323 tedni
2.
Športni dogodek januarja je zmaga Novaka Djokovića
v Avstraliji,ki je nekoč izjavil, da so mu na svetu najdražji
Slovenci...
tupamaross
pred 323 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Kategorije
Top 5 vpisov
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Zadnji komentarji
Povezave
Zadnje slikeVse


Št. registriranih uporabnikov: 172377
Forum avtorjev: 15866 Forum teme: 34379 // Odgovorov: 1869973
Blog avtorjev: 3582 // Blogov: 85776 // Komentarjev: 1233343
Avtorji fotografij: 25833 // Slik: 219775 // Videov: 18660 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "