Danes v dvorcu vrvi kot na železniški postaji. Vsi nekam hitijo, nekaj prenašajo, končujejo dela...
Kako so se počutili udeleženci?
Takole so povedali:
Marja Geršak je končala sedmi razred na OŠ Petrovče. Prvič je tu. Pričakovala je, da bodo risali akt in da bodo v parku pred dvorcem risali živali.
Namesto tega so risali tihožitja in srednjeveški model. To se ji je zdelo precej težko.
Najbolj všeč ji je bil obisk na kmetiji, kjer so ves dan risali konje.Aneja Butinar prihaja z OŠ Polzela. Udeležbo v slikarski šoli ji je priporočila njena profesorica likovne vzgoje Regina Mratinkovič. Tudi tu je njena mentorica. Navdušila jo je grafika, ki jo je tu prvič spoznala. Za motiv je izbrala pravljična samoroga, za razliko od prejšnjih motivov, ki so bili realistični.Manja Kavčič iz OŠ Petrovče je končala šesti razred. V Chiaroscuro jo je pripeljala radovednost, hotela se je naučiti kaj novega, čeprav so počitnice in četudi je zaposlena s treningi atletike. Zanjo sta bili novost grafika in risanje modela. Pravi, da se je tu končno naučila, kako pravilno senčiti figure, najbolj pa jo je navdušila grafika, še posebej tisk na majice.
Vprašali smo jo, kako se tu počuti. Odgovor je bil kratek in jedrnat: 'Super!'.
Vita Gradič z OŠ Polzela gre naslednji teden v osmi razred. Prav nič ji ni žal, da je del počitnic preživela v poletni šoli. Tu je spoznala veliko novih prijateljev in si želi, da bi prihodnje leto spet lahko prišla.
Ima isto profesorico kot v šoli, gospo Regino. Profesorica je tu bolj sproščena. V šoli je nekaj fantov, ki motijo delo, tu pa so se zbrali tisti, ki jih likovno ustvarjanje veseli in zato delo poteka v miru.

Tjaša Cizej je predlani že bila tu, lani pa ne, ker šola ni ravno poceni. Tole se ji ne zdi prava šola, saj se ne stiskajo v učilnicah, temveč si izberejo kotiček za slikanje v prostornih sobanah dvorca. Pravi, da v šoli ni dovolj časa, da bi se naučili vse to, kar se tu. Tu je tudi več zanimivih motivov, ki jih lahko upodobijo.
Meni, da je akademski slikar Rudolf Španzel zabaven gospod, ki se velikokrat pošali, le kadar svetuje, kaj izboljšati na sliki, je zelo resen.


Kristina Vnučec prihaja iz šole za oblikovanje tekstila. Tu se dobro počuti, pravi, da zato, ker lahko ves dan riše!
Kadar je doma, najraje igra računalniške igrice, zna pa tudi sešiti obleko in si izmisliti nov model.


Patricija Knap je tu že petič zapored. Končala je prvi letnik Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, tu pa dopolnjuje in poglablja znanje, ki ga je pridobila v šoli. Tokrat si bo najbolj zapomnila slikanja Starega gradu v Celju in obiska kmetije s konji.
Zanjo je Rudolf Španzel pravi umetnik s srcem, s pozitivno energijo, tako da v poletni šoli nikoli ni čutiti tekmovalnosti: vsi so enaki in hkrati jim je dopuščeno, da so različni v svojem likovnem izražanju.
30. avgust 2012 | RTV Kategorija: Kultura | Zaznamki: chiaroscuro | Komentarji (6)
Odrasli se vsako leto znova posvečajo risanju golega ženskega in moškega telesa.
Med njimi jih je precej, ki šolo obiskujejo že deveto leto, torej od samega začetka.
Večina je članov likovne sekcije KUD Žalec, prihajajo pa tudi od drugod.
Delo poteka ob večerih, med šesto in deveto uro, nekaj udeležencev pa tu preživi ves dan.Mentorja skupine sta akademska slikarja Rok Slana in Dorian Španzel, ves čas pa je prisoten tudi Rudolf Španzel, ki ob korekturah nemalokrat pove še anekdoto ali dve iz življenja znanih slikarjev.
Stella Muzlovič je tu osmič. Za poletno šolo si prihrani dopust, da se ustvarjanju lahko čimbolj posveti. Pravi, da je tak dopust enako lep ali še lepši od poležavanja na plaži.
Všeč ji je risanje figure in ustvarjanje z barvami. Vsako poletje se nauči kaj novega, kar lahko med letom uporabi pri drugih motivih.


Tanja Vovk Petrovski je tu tretjič. Rada znova prihaja, saj pravi, da v šoli vlada prijetno delovno vzdušje, kjer se srečujejo enakomisleči ljudje, ljudje dobre volje s čutom za lepoto.
Tu dobi veliko število nasvetov. Zdi se ji tudi, da za relativno malo denarja lahko tu vsak dobi zelo veliko znanja - če je le dovolj angažiran in napotke mentorjev upošteva.
29. avgust 2012 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: chiaroscuro | Komentarji (5)


V veliki dvorani dvorca nepremično stoji čisto pravi vitez. Njemu nasproti stoji grajska gospodična.
Vmes so risarji. Eni so si izbrali viteza, drugi upodabljajo grajsko gospodično.
Živa sta, nikakršni lutki! Pripadata Društvu vitezov Belega volka.

Po uri in pol brez vsakega giba si modela privoščita odmor. Takle je videti vitez, ko sname čelado!
V popoldanskih urah mladi umetniki končujejo grafike. Ne le na papir, tudi na majice tiskajo! Samo še jutri je čas, da dokončajo izdelke. V četrtek že postavljajo razstavo!
28. avgust 2012 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: Chiaroscuro | Komentarji (5)


Sotočje Savinje, Voglajne in Hudinje je bilo že v srednjem veku pomembno križišče prometnih poti, ki so se tu stikale in prepletale že od pradavnine. Ta prostor so poselila že Ilirom sorodna plemena, za njimi so se prvi trajno naselili Kelti. Rimljani so tu ustanovili eno najpomembnejših mest v noriški provinci: Municipum Claudia Celeia.
Stari grad na strmi pečini nad Celjem je po razsežnosti največji na slovenskih tleh.
Prvotni lastniki so bili vovbrški grofje s Koroške, ki so grad postavili v prvi polovici 12. stoletja. Po njihovem izumrtju je grad prišel v roke žovneškim gospodom, ki so se po gradu začeli imenovati grofje Celjski. V njihovi posesti je ostal grad do leta 1456, ko je umrl zadnji celjski knez Ulrik Drugi.
Ko je grad izgubil svoj strateški pomen, je začel nezadržno propadati. Sredi 18. stoletja so z njega odstranili strešno opeko za popravilo mestnega gradu, leta 1755 pa ga je kupil grof Gaisruck in najlepše kamnoseško obdelane člene uporabil pri zidavi baročnega dvorca Novo Celje.

Z avtobusom so se slikarji pripeljali na grad, nebo pa so že prekrivali temni oblaki. Razkropili so se po razvalinah, pokukali skozi vsako lino, prehodili vsa lesena stopnišča in se povzpeli na Friderikov stolp.
Nato so si izbrali prostor za risanje.

Pričelo je deževati, zato so pobrali stojala, papir in platna ter se prestavili v zavetje.
Dež je škrebljal na strehe, slikarji pa so neutrudno risali ...
28. avgust 2012 | Kategorije: | Zaznamki: Chiaroscuro | Komentarji (1)


Še zadnji vroč dan pred težko pričakovano ohladitvijo so mladi slikarji preživeli v Vrbju, deset minut hoda od dvorca Novo Celje.
V konjeniškem centru nas je sprejela prijazna gospa Danica Šepec. Najprej nam je predstavila konje: kateri med njimi je prvak, katera kobila je najbolj krotka in kateri žrebec je najbolj bojevit.
K posestvu sodi tudi lična hiška, v kateri gospodinja Danica lahko pripravi pojedino za dvajset ljudi. Za našo skupino ji ni bilo treba kuhati, saj so kosilo, tako kot vsak dan, pripeljali iz Žalca.
Preden so se mladi spravili k slikanju, jih je gospa Danica še opozorila, kako naj se obnašajo, da konjev ne bi po nepotrebnem vznemirjali. Pa saj ni bilo potrebno. V skupini so sami ljubitelji živali, konjev pa še posebej.
Zakaj vsako leto prav konji? Ker so zahteven motiv. In ob zahtevnem motivu se zagotovo naučiš več in bolje kot ob, recimo, risanju nogometne žoge.
28. avgust 2012 | Zaznamki: Chiaroscuro | Komentarji (2)


Mentorji smo že vajeni, da delo v šoli najprej poteka v popolni tišini. Ko vstopiš v graščino, te mir pri delu tako preseneti, da nehote stišaš glas in le šepetaje vprašaš, kar te zanima.
Danes smo skupaj že tretji dan, mladi so se že spoznali med seboj, med delom komentirajo svoje delo in delo kolegov - razen tistih, ki imajo na ušesih slušalke in so popolnoma zatopljeni v ustvarjanje.Letos posvečamo posebno pozornost oblikovanju grba. Kakršnegakoli: osebnega, družinskega ali izmišljenega. Delo se začne s skico. Naslednja skica je narisana na linoleju. Sledi težaško delo vrezovanja v linolej. Danes ali jutri bodo nastali prvi odtisi. Najprej na papirju. Nato tudi na majici.Delo v poletni šoli se od navadne šole razlikuje v treh rečeh: tu je na voljo veliko več časa za ustvarjanje, skupine so majhne, zato se mentor laže posveti vsakemu posebej in nazadnje še: poletno šolo obiskujejo tisti, ki jih likovno ustvarjanje posebej veseli, tako počno, da so del brezdelnih počitnic pripravljeni zamenjati za učenje sredi poletja.
23. avgust 2012 | Kategorije: | Zaznamki: Chiaroscuro | Komentarji (4)
1 2 3 4 5 6 7 8
Zadnji komentarji
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211048
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878382
Blog avtorjev: 3592 // Blogov: 87686 // Komentarjev: 1250594
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224088 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "