Recenzija akcijske misteriozne grozljivke Overlord

Film, v katerem je toliko streljanja, da težko slediš, čemu, zakaj, kako. Ameriška akcija z dodanim scenarijem, ki te prestraši in zmede.Spremljamo več vojakov, ki dobijo nekaj dni pred Zavezniško invazijo na Normandijo, zaupno nalogo, ki je bistvena za uspeh celotne operacije. Popolnoma morajo uničiti nemški radijski stolp, ki se nahaja v odročnem majhnem mestecu. Kot rečeno, streljanja ne manjka, za ovinkom pa sledi novo ne ravno pozitivno presenečenje.Po nesrečnem strmoglavljenju letala se znajdejo globoko za sovražnikovo črto. Ko z veliko muke, strahu, potrebnega poguma in tudi sreče, končno dosežejo svoj cilj, ugotovijo da se morajo poleg nacističnih vojakov boriti še proti grozljivim, krvavim in nasilnim bitjem, ki so posledica skrivnega nacističnega eksperimenta.Vsak naslednji prizor je bolj misteriozen, zgodbi je na trenutke zelo težko slediti. Scenarist je namreč želel tipični ameriški akciji dodati še pridih zanimive misterioznosti in grozljivosti, kar mu je na trenutke dobro uspelo.Kar je tudi zanimivo je to, da je prva polovica filma namenjena spoznavanju značajev posameznih ameriških vojakov, kasneje pa gledalci počasi spoznajo grozljivejši žanr, kjer jim ti značaji prirastejo k srcu, je povedal producent in ustanovitelj producentske hiše Bad Robot.Kakor koli, ženske predstavnice romantike: ta film ne verjamem, da boste uvrstile na seznam odhodov v kino. ali pa tudi?!

Foto: Kolosej
11. november 2018 | Kategorije: Film skozi.. | Zaznamki: Overlord, akcijska grozljivka | Komentarji (0)
15. in 16. november od 16. do 21. ure je čas za 21. slovenski festival vin

Slovenski festival vin, ki se je pred 21. leti pričel v Cankarjevem domu, nato odšel na potep v Hotel Slon, ki se mu je leta 2009 priključil še Hotel Union, bo letos zaživel s precejšnjimi novostmi na svoji, kot rečeno, prvotni lokaciji. Vmes smo ga bili vajeni tudi pod imenom slovenski festival vina in kulinarike. No, letos pa ponovno slovi z svojim prvotnim nazivom - Slovenski festival vin.Predprodaja vstopnic po ugodnejši ceni – 24 eur je na voljo na Eventimovih prodajnih mestih. Na dan dogodka bo cena 30 eur na osebo.Trk-trk v Cankarjevem domu
Trkanje s kozarci je sicer že dolgo "nekoliko passé", nazdravljanje na srečo, uspehe in lepe trenutke pa vseeno ostaja. Letošnji podaljšani konec tedna, v četrtek, 15. in v petek 16. novembra si torej lahko rezervirate čas za tovrsten podvig, ob spremljavi zanimivih debat z ostalimi obiskovalci in grižljaji izbrane kulinarike.
Lokacija: velika sprejemna dvorana in prvo preddverje Cankarjevega doma.Drugačna kulianarika
Prva novost je nov organizator - družba Proevent, druga pa ta, da bo letošnjs kulinarika nekoliko spremenjena. Kot je povedal Rado Stojanovič na novinarski konferenci (po novem predsednik programskega odbora Slovenskega festivala vin) možnosti za kuhanje v Cankarjevem domu ni. "Hotel je le hotel in imajo za kuhanje urejeno prezračevanje tudi v nekaterih konferenčnih prostorih. Tako da bodo prigrizki v Cankarjevem domu postreženi že pripravljeni, kar pomeni, da kuharskih delavnic pred obiskovalci ne bo v tej obliki, kot smo je bili vajeni v hotelu Union. So pa zato druge pozitivne boljše logistične možnosti za vinarje, ki bodo svoje steklenice lahko pripeljali do vhoda Cankarjevega doma. "Zagotovo ne boste ostali lačni, saj bo gostitelj Kaval Group, kjer bo obiskovalcem odlične prigrizke pripravljal mladi Chef Mojmir Marko Šiftar iz restavracije Evergreen. Na voljo bodo tudi mesnati izdelki mesarij Čas in Majál, vino, med, tinktura in sirup Čebelarstva Kerin. Manjkal ne bo niti sir in drugi mlečni izdelki Mlekarne Beka. Ob odhodu domov pa vas bo pospremila še odlična kava podjetij Esines in Opara.

Haloze v Ljubljani

Znotraj procesa oblikovanja skupnega haloškega turističnega območja pod imenom ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ se v okviru letošnjega festivala predstavlja tudi najpomembnejši projekt Kulinarične Haloze. Združeval bo tradicionalno haloško kulinariko iz sestavin biodinamičnih in ekoloških kmetij Haloz. Obeta se izvrstna kulinarika, poročena z vrhunskimi haloškimi vini, postreglo pa jo bo osebje v oblačilnem videzu Haloz ob spremljavi pristne Haloške glasbe.500 različnih vin. Bo dovolj?
Ne boste verjeli, a kar 500 različnih slovenskih in tujih vin, pri čemer bodo prevladovali slovenski vinarji, boste lahko poskusili. Na festival se je namreč prijavilo več kot 150 slovenskih in tujih vinarjev (predvsem iz Italije, Makedonije, Črne gore in Srbije). Delavnic bo sedem, potekale pa bodo v dvoranah M. Zraven tega bo tudi pet vinskih salonov (Salon Lidl, Salon Mabat, Salon ekoloških vin, Salon italijanskih vin, Salon Modre frankinje). Delavnice bodo, tako kot je to običaj, brezplačne oz. so vključene v cen vstopnice. Se je pa potrebno na njih prijaviti. Tukaj lahko preverite ves program delavnic.Ocenjevanje vin seveda ostaja
V okviru slovenskega festivala vin vsako leto (že pred festivalom, letos je to bilo 5. novembra) poteka ocenjevanje festivalskih vin, podelitev pa je potem izvedena na samem festivalu. Tudi letos bo tako. Izmed 55 belih, 28 rdečih in 12 penečih vzorcev je 7-članska strokovna komisija, pod vodstvom predsednice ocenjevalne komisije prof. dr. Tatjane Košmerl, izbrala najboljše tri v vsaki od kategorij. Med belimi vini je zmagal Tomaž Fabčič, z vinom Stik (mešanica štirih vin), letnik 2017, med rdečimi vini je zmagala hiša Vina San Mártin z Barbero letnika 2013.Med penečimi pa so zmagale Radgonske gorice z Zlato Radgonsko penino, Rose, letnik 2012. Rezultati in podelitev bodo potekali na otvoritveni slovesnosti 21. festivala v četrtek, 15. novembra, ob 16. uri v Veliki sprejemni dvorani. Razglašeni pa bodo tudi najboljši mladi vinarji natečaja Lidlov mladi vinar. Kot glavno nagrado bo prejel možnost izobraževanja v izbrani vinski kleti ali drugi organizaciji v tujini v vrednosti 1.200 evrov.Obiskovalci bodo lahko degustirali tudi mlada vina, ki so nastala izpod rok sodelujočih študentskih ekip iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, Fakultet za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Salon bo celostno zaokrožila še vrhunska poznavalka vin Mira Šemić, ki bo predstavila svoj izbor štirih vrhunskih vin, ki so na voljo v Lidlovih trgovinah.

11. november 2018 | Kategorije: Medijski.. | Zaznamki: 21., slovenski, festival, vin, kulinarika, Cankarjev dom | Komentarji (0)
Na otvoritvi razstave Pri grajskih vilah v Muzeju Mimara v Zagrebu


Viljem Klemenčič je že vse svoje življenje umetniški fotograf, 19 let je fotografiral izbor za Miss Slovenije, s samimi akti pa se intenzivno ukvarja že 38 let. Je član kluba Totifoto Maribor, znan pa je po tem, da obožuje popolnoma neobdelane fotografije. Igra svetlobe, sence in kompozicija so tisti elementi, ki nadgrajujejo fotografijo v izpovedno čistost, česar se Vilijem vedno drži.V zagrebškem muzeju Mimara je od 5. do 18. novembra na ogled razstava 16-ih aktov z naslovom Pri grajskih vilah. Umetniške fotografije so velikega formata. Vsaka fotografija pa predstavlja drug model, kar pomeni, da mu je uspelo pred fotografski objektiv pripeljati kar 16 ženskih teles. Vsaka fotografija je zgodba zase, vsem pa je skupno to, da so nastale na gradovih, o čemer pove že sam naslov razstave. Fotografiranje je namreč potekalo na gradu Podčetrtek, gradu Slivnica pri Mariboru, dvorec Viltuš in gradu Belo polje. Omenjeni gradovi so načeloma v zelo slabem stanju, a kot umetniško okolje za nastanek zanimivih aktov, odlično "ozadje".Viljemu, strastnemu umetniškemu fotografu, smo na svečani otvoritvi v Zagrebu zastavili nekaj vprašanj.

Žensko telo in popolne mere? So za dober akt primerna le "natrenirana telesa?"
Za umetniško fotografijo niso potrebne idealne mere. Tudi ni pomembna višina modela, niti število kilogramov. Ker pri umetniški fotografiji se gleda fotografija, ne pa sama ženska. Če želiš gledati žensko in njeno telo, vzameš kakšno drugo revijo. To je velika razlika. Ženska lahko ima 150 kilogramov, pa lahko še vedno narediš odlično fotografijo. Odvisno, kaj želiš prikazati. Gre za zgodbo, kompozicijo.
Kako to povedati moškim (smeh), ki morda niso preveč umetniški tipi, ampak samo gledalci fotografije?
Težko. zelo težko (smeh). Moški ponavadi res gledajo pri aktu, da bi "nekaj videli" - golo žensko telo (smeh). A če gledaš na fotografijo kot umetniški izdelek, je malce drugače.

A kdaj gledaš ženski akt tudi z očmi moškega, torej ne akterja, fotografa, ampak da gledaš model na fotografiji?
Ne, jaz vedno gledam fotografijo kot celoto. Ne gledam samo ženske. Poklicna deformacija!
Žensko vidim na primer na cesti in si rečem: "O, ta bi bila dober model!" Za umetnika za fotografijo, zna biti vsaka ženska primerna. Malce se je potrebno igrati in eksperimentirati. Predvsem s svetlobo, s pozami, ...Zakaj ravno Zagreb?
Ta muzej ima dobro uveljavljeno ime. Ne pride kar vsak na njihov seznam. Imeti moraš res dobro idejo in dobre izdelke. Lani smo se pogovarjali, letos je že razstava. Eni čakajo tudi po pet, šest let, da pridejo na seznam razstav v Mimari. Sicer pa sem se s samimi razstavami aktov pričel ukvarjati precej pozno. Nisem se želel izpostavljati, dokler res tega nisem začutil. Nisem imel pretirane ambicije, da moram svoje fotografije kazati, zdaj pa je prišel trenutek, ko vidim, da je to dobra, predvsem s strani ideje in za druge, da vidijo, kaj delam. To je sedaj moja sedma razstava. Ostale so bile vse v Sloveniji, malce manjše, tudi format fotografij je bil manjši. To so sedaj res večji formati, v Sloveniji mislim, da takšne razstave ni imel še nihče.

Zakaj so tvoja strast ravno akti?
Jaz gledam iz oči zgodovine. Žensko telo je bilo vedno fascinantno, že pri kiparjih v antiki in skozi vso zgodovino. Slikarji na gradovih so slikali akte. Žensko telo je namreč vedno lepo za pogledat in tovrstna umetnost je vedno dobra inspiracija. Jaz imam pa rad tudi določeno ozadje, ne samo žensko telo. Ne maram delati v studijih, ampak v naravnem okolju, da se vidi določen ambient. da je fotografija resnično zgodba; ena zaokrožena celota.

Fotografije so torej popolnoma neobdelane s kakršnim koli foto programom?
Ja,res je. Jaz ne obdelujem z nobenim programom. Tako kot fotografiram, takšna potem fotografija je. Edino izrez včasih uporabljam, da torej izrežem kakšen del fotografije, predvsem ozadja.

Koliko fotografij je potrebno narediti za res eno dobro akt fotografijo?
Včasih 100, včasih 500, odvisno od poteka dela. Včasih več, včasih manj, zelo je odvisno od modela, ambienta in predvsem od svetlobe, ki jo je potrebno vedno posebej nastaviti in se igrati s kompozicijo.

Še kakšna ideja za katero od prihodnjih razstav?
Kje bo moja naslednja razstava, ne vem, imam pa idejo, da bi naredil ženski orkester. Kako bo ta orkester izgledal, še naj ostane skrivnost. To bo spet velik format fotografij, tako kot je pri sedanji razstavi. Te na današnji otvoritvi so precej velike - 170x120 centimetrov, nekarere pa so 140 x 100 centimetrov.

Če vas pot zanese torej V Zagreb, vabljeni na ogled 16-ih aktov Pri grajskih vilah. Vsaka fotografija je svojevrstna zgodba, iz njih pa kar žari trenutno počutje modela; svoje pa vsekakor naredi tudi zanimiv ambient, žal razpadajočega gradu Podčetrtek, gradu Belo polje, gradu Slivnica pri Mariboru in dvorcu Viltuš.

Besedilo in foto: Tanja Mojzer


9. november 2018 | Kategorije: Duša in telo.. | Zaznamki: Razstava, pri, grajskih, vilah, v, Muzeju, Mimara, Zagrebu | Komentarji (3)
Recenzija filma Johnny English spet v akciji

Neustavljivi Rowan Atkinson, ki smo si ga najverjetneje vsi za večne čase najbolj zapomnili po vlogi Mr. Beana tokrat "poskuša vse svoje čare" ovekovečiti v prvi vrsti sam nad sabo in nato nad seksi rusko tajno agentko v že tretjem delu svoje emisije Johnny English.Neroden kot štor, želi biti zapeljiv, želi ugajati, želi marsikaj, zdi se, da mu je vedno naklonjeno več sreče kot pameti. Ja, to bo to. To je ta film, to je ta primer.

Zažge restavracijo, računalniška igra je resničnost
Že ob začetnih prizorih smo priča, da ni ravno spreten, pač neroden, kot smo ga vajeni, a nekako vse njegove nerodnosti, ... hmmmm .... le zakaj, se končajo v bistvu srečno zanj in za njegove pajdaše? Nadpovprečno srečno, celo v najboljši možni izvedbi, kar je je. Vedno ima nekakšno srečo v nesreči, za humor je tudi poskrbljeno, pač ja, humor kot se pritiče Mr. Beanu, kdor ga mara ga, kdor ne, pač ne. A očitno veliko ljudi ga, saj je bila popolnoma razprodana velika dvorana Koloseja več kot dober dokaz za to.V oklepu viteza nevede uredi vse, razstreli dragoceno jahto in ja,a sliši se bizarno, ampak tudi prelestno rusko tajno agentko pridobi na svojo stran, pa še sam ne ve, kako.Film za ljubitelje Mr. Beana in Johnny Englisha torej vabi na že tretji del. Drugega ni dodati.Foto: Kolosej
21. oktober 2018 | Kategorije: Film skozi.. | Zaznamki: Johnny, English, spet, v, akciji, Rowan Atkinson | Komentarji (0)
Moj zapis kot sodelovanje v posebno inovativnem projektu Jutranja na Med.over.net.

Načeloma se nimam za preveč jutranjo, saj največ dni v letu vstanem med osmo in deveto uro zjutraj. A pozor: če se odločim, sem pa še kako jutranja! Če se odločim ali če imam vnaprej dogovorjeno nekaj tematskega: kakšen poseben izlet, službeni dogodek, obisk ali kar koli drugega. O, ja, v tem primeru sem pa še kako jutranja! Sem namreč človek odločitev! In če si rečem: jutri vstanem ob 5.00 (ali že prej), se oblečem in pričnem z delom natanko ob 6.00, potem je temu tako. In takrat neskončno uživam v jutru.

S tem zapisom sem se odločila, da se odzovem posebnemu projektu, ki poteka na portalu Med.Over.Net, Facebook profilu Med.Over.Net in Instagram profilu #semjutranja. Portal namreč od 15.10. do 15.11. 2018 sprašuje in spodbuja ljudi, da razmišljajo o jutrih. O jutranjih posebnih obredih, jutranjih lepotah in tudi tegobah, če le-te obstajajo. In kaj je "dovolj" jutro? Od 4.30 do 8. ure. Torej, kaj počnete med tem časom? Če spite do 9.00 potem seveda niste (dovolj) jutranji. :) :)
V projektu sodelujete tako, da objavite fotografijo ali zapis na enega od kanalov Med.over net s tagom #semjutranja.Torej: kako že? Sem se danes odločila ali ne?

V bistvu ravno danes sem bila jutranja. Vstala ob 6.55, nato še malce zadremuckala in pričela z delom ob natanko 8.00. Torej sem zadostila kriteriju jutranjosti. :) Bravo, jaz!

Imam obdobja, ko počnem ravno to. Sem jutranja. Sama s sabo se velikokrat dogovorim, da bom ves teden jutranja. Ob 6.00 sem že v pisarni, srkam kavico in prebiram maile. Na poti do službe uživam v opazovanju ljudi, ki prav tako hitijo v službo. A velika razlika obstaja med tistimi, ki morajo v službo ob tej zgodnji uri in tistimi, ki želijo v službo ob tej uri. Ker, če se ti ne mudi, imaš ponavadi nasmeh na obrazu. Opazuješ. Vonjaš cvetlice, z očmi ujameš kolesarje, morda že kakšnega starša, ki pelje otroka v vrtec. Takrat čutim ves svet, ves planet, kako je moj in kako moj in poseben bo ta dan. Kako bom storilna, kaj vse bom napisala, v kakšnih projektih vse bom sodelovala. Katera bo moja prva pesem od Kylie Minogue, ki mi je vedno bila in vedno bo moj navdih. Takšna jutra so posebna. In takšni dnevi tudi. Sprašujem se, zakaj tega ne počnem pogosteje. Oziroma kar vedno. Hmmm ...

In tudi za to imam odgovor. Zelo tehten! Zato ker obožujem tudi noči. In če obožuješ večere in noči in pozno zaspiš, je res mazohistično spati le okrog štiri ure in biti ves nasmejan in zadovoljen z jutrom. Zato pa, kot rečeno, imam obdobja, ko sem jutranja in v tem neskončno uživam in imam obdobja, ko nisem jutranja in tudi v tem neskončno uživam. Ker ljubim življenje, ker ljubim vsak trenutek, ki si ga skreiram po svoje.V obdobju do 15.11. 2018 bom po moje malce več kot polovico dni jutranja, polovico pa po mojih kriterijih "srednje jutranja" z bujenjem okrog osme ure. No, pa saj to je srednje jutranje, a ni? Takrat lahko oapzujem šolarje, ki s torbami z mano čakajo na zeleno luč. Takrat je promet zelo gost. Takrat že diši po jesenskih kostanjih in kava ob 8.43 je slastnejša kot ob 10.13.

Ne glede na uro vstajanja, pa si vedno vzamem mojih 10 minut, v katerih naredim nekaj sklec in moj obvezen plank ter med make-upom poslušam pesem, ki mi za tisto jutro najbolj dogaja. In ponavadi do odhoda v kopalnico točno vem, katera bo to. Največkrat je to že omenjena Kylie Minigue ali kakšen plesen house, tudi veliko slovenske glasbe poslušam. Nežen melodičen pop, tudi rock. Nekaj pozitivnega. Obvezno! Ker jutra pa res morajo biti posebna in pozitivna. Še najbolje pa je, da ne rabim prižgati luči v kopalnici, ki je obrnjena na vzhod. Oranžno žgoča svetloba sončnega vzhoda je namreč ravno dovolj močna, da si lahko "namalam obraz" in umijem zobe. :) :)

Tanja Mojzer, novinarka.
18. oktober 2018 | Kategorije: Duša in telo.. | Zaznamki: Projekt, Jutranja, na, med, over, net | Komentarji (4)
Recenzija kriminalnega misterioznega trilerja Težave v motelu El Royale

Izkušnje kažejo, da kadar koli je na sporedu film, ki je kakor koli povezan z motelom, bo to film z veliko skrivnosti. In zanimivo glasbo. In še bolj zanimivimi in misterioznimi igralci. To je nekakšen "motelski stereotip. " Že od Psiha naprej.Pred kratkim pa smo si lahko ogledali tudi film Skrivnostn ogledalo. No, in ne boste verjeli - takšno dvostransko misteriozno ogledalo obstaja tudi v motelu El Royale. In še nekaj obstaja v tem motelu - seksi Dakota Johnson, nepogrešljiva, neustavljiva glavna vloga iz trilogije 50 Shades.

Torej, zakaj je Motel El Royale tako poseben? A samo zaradi skrivnostnega ogledala? Hmmm ... niti ne. Najbolj poseben je v tem, ker že takoj na začetku filma opazimo sedem obiskovalcev motela s čudnim "receptorjem", na čelu, ki obiščejo motel zaradi svoje preteklosti. Lahko bi rekli, da se v motel vrnejo, ker je to njihovo "mesto zločina". Načeloma pregovor sicer pravi, da se ni pametno vračati na mesto zločana, a če si čuden in ne verjameš v pregovore, storiš ravno to.
Sicer je pa film postavljen v začetek leta 1969. Najverjetneje so obiskovalci sklenili vsak svojo novoletno zaobljubo in zato jih torej ravno takrat srečamo ravno tu. Zato jih vleče na mesto zločina. V motelu, ki leži na meji med zveznima državama Nevada in Kalifornija. Sedaj je motel že zapuščen, a v preteklosti je bil zbirališče mnogih slavnih osebnosti in osebnosti, ki so nekaj obetale (vključno s temi prišleki).

Kaj se zgodi?

V preddverje motela, kjer je sijaj zbledel in smeh potihnil, prispejo duhovnik Danile Flynn (Jeff Bridges), soul pevka Darlene Sweet (Cynthia Erivo), trgovski potnik Laramie Seymour Sullivan (Jon Hamm), hipijka Emily Summerspring (Dakota Johnson) in njena sestra Rose (Cailee Spaeny), menedžer Miles Miller (Lewis Pullman) ter skrivnostni Billy Lee (Chris Hemsworth).V samo eni usodni noči, bo vsak od njih imel samo eno priložnost, da se odkupi za svoje grehe, preden gre vse skupaj v pekel … Spoznajo namreč, da jih v tej noči združuje temna preteklost in dogodek, ki se je pripetil vsakemu od njih že desetletje nazaj in kateremu nihče od njih ne more pobegniti. No, ja, ali pač lahko!

Zelo presenečeni boste, da film nima ne srečnega ne groznega konca. Je pa daleč najbolj zanimiv film, kar sem jih videla v zadnjih letih. Vsak naslednji prizor je bolj ali manj pričakovana skrivnost. Oziroma tudi zelo nepričakovana skrivnost. Tako, da film popolnoma ustreza opredeljenemu žanru, da gre za misteriozni triler.

Je duhovnik res duhovnik? Jih bo odrešil, če bodo molili? Hipijka, kaj počne? In v koga je noro zaljubljena njena sestra? Billy Lee je malo zmešan ali pretirano seksi strasten, romantičen in krut? Kaj se vidi skozi skrivnostno dvostransko ogledalo?Film, ki kar kliče po večni misterioznosti, ki se začnejo najbolj nizati v drugi polovici filma.

Dakota Johnson? Ja, kaj reči! Seksi kot v 50 Shades! Ali celo še bolj! Je sploh možno biti še bolj usodna s svojim čarobnim pogledom? Neustavljivo skrivnostna je tako ali tako vedno, njen pogled omami ne samo moške, amapk tudi ženske.Film, ki ga vsekakor priporočam, če si zares želite popestriti večer.

Foto: Kolosej
17. oktober 2018 | Kategorije: Film skozi.. | Komentarji (1)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Št. registriranih uporabnikov: 206740
Forum avtorjev: 15892 Forum teme: 34482 // Odgovorov: 1877429
Blog avtorjev: 3583 // Blogov: 87445 // Komentarjev: 1248286
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 223675 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "