Tabu: Črni, beli, imate drugačen glas!
Recenzija kriminalne komične drame Črni KKKlanovec

Lahko bi rekli, da je to eden največjih filmov, kar zadeva tematiko rasizma med belo in črno raso. Nepojasnjene nebuloze, izjave, ki kar bolijo, pa čeprav so izrečene na komičen način. Ne ni smešno, če si dejansko mnenja. "Črnci govorijo drugače kot belci. Takoj bi po telefonu vedel, ali si črne ali bele polti. Določene črke izgovarjaš drugače!".Takšne in temu podobne predstave in zatiranja so dejansko obstajale (in morda se še vedno dandanes najde kdo, morda je celo naš sosed ali sorodnik ali bivša sošolka), ki je tega mnenja. Vsekakor pa so bili tega mnenja v klanu Kúklúksklán, ki so jo rasistični belci na jugu ZDA ustanovili po zmagi severnih držav v ameriški državljanski vojni in osvoboditvi sužnjev. Omenjeni klan je verjel in javno širil mnenje, da so temnopolti ljudje prirojeno manjvredni. Oblečeni v bele kute s koničastimi kapucami, so kukluksklanovci v svojih shodih in obredih zatirali črno prebivalstvo. S tem so jih hoteli odvrniti od tega, da bi uveljavljali politične pravice.Šli so še dlje, saj velikokrat ni ostalo le pri zatiranju, temveč so svoje žrtve pretepali, pohabljali ali celo morili. Te »dejavnosti« so člani klana opravičevali z nujnimi merili za zaščito bele nadvlade in nedotakljivosti belih žensk.V klanu so bili seveda dobrodošli le beli domačini (Američani) protestantske vere, stari 16 ali več let. Cilj kukluksklana je bil ohranjanje prevlade belcev z nasiljem. Po več reorganizacijah so se od leta 1953 imenovali Supreme Kingdom (Božje kraljestvo). Za to gibanje je bila značilna hierarhična ureditev, obredni simboli (ognjeni križ) in oprava (bela kuta s koničasto kapuco). Znova je bil dejaven predvsem med kampanjo za državljanske pravice v 60. letih in je bil odgovoren za številne bombne napade in uboje v tistem obdobju.Kruto! Popolno vojno, rasistično stanje bi lahko rekli.

In film Črni KKKlanovec govori o tem, kako se mlad temnopolti Ron Stallworth (igra ga John David Washington), ambiciozni simpatičen fant želi zaposliti kot policist oziroma detektiv. Že v prvem kadru vidimo njegov razgovor za službo, ki je več kot priprava na mnoge zbadljivke, ki ga čakajo ne le med ljudmi, s katerimi bo imel opravka, temveč tudi sodelavci drugih policisjkih enot. Ron kljub temu doseže, da ga zaposlijo in takoj se loti svojih ambicioznih idej in kasneje tudi uspehov.

Pod krinko in z izdajanjem, da je belec, se želi pritihotapiti v beli klan kukluksklan. A naredi osnovno napako (po telefonu izda svoje pravo ime, zato mu morajo najti nadomestnika). V belem klanu dolgo časa ničesar ne posumijo, nato pa se prične vedno večje ugibanje, s katerim Ronom imajo pravzaprav opravka. V originalu je to osnovno napako napravil upokojeni detektiv Ron Stallworth, avtor knjige Black Klansman. V njej je natančno opisal, kako se mu je uspelo vtihotapiti v ta "nevarni beli klan".Torej to ni le še en komičen film kar tako, ampak posnet po resničnih dogodkih, zato si ga je absolutno vredno ogledati. Zgodovina, ki ni ravno bleščeča in rasizem, ki ni ničemur namenjen, je največjo zgodovinsko zlo, ki se je in se še vedno dogaja. Nekoga kar označijo za manjvrednega, samo zato, ker je določene barve polti, samo zato, ker prihaja iz "neprave" države, samo zato, ker ni imel možnosti izobrazbe. Seveda na račun političnih interesov in zatiranja določene izbrane družbe, ki si na takšen način zasušnji in v kot potisne to določeno družbo, ki jih lahko vlada. Kruta, boleča realnost, pred katero si ni smiselno zatiskati oči, ampak se nad njo zamisliti.Inteligenten in zelo dobrosrčen in dobronameren Ron dokaže, kako je diskriminacija proti temnopoltim nesmiselna in kako je metanje bomb pred hišo temnopoltih, dejanje, ki te zasluženo pahne v pripor.

Seveda ne manjka prikupnega humorja, ki ga je simaptični glavni igralec John David Washington izvrstno odigral.

Foto. Kolosej

Oddano: 11.09.2018 ob 15:48:19
Kategorije:
Film skozi ženske oči
Zaznamki:
Črni KKKlanovec, Karantanija Cinemas
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 50 | Ocena 5.0 od 1 glasov

Blog: Komentarji
Ni komentarjev.
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 198217
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875712
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87061 // Komentarjev: 1244437
Avtorji fotografij: 26292 // Slik: 222968 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "