Viljem Klemenčič: Za umetniški akt ni potrebno idealno telo!
Na otvoritvi razstave Pri grajskih vilah v Muzeju Mimara v Zagrebu


Viljem Klemenčič je že vse svoje življenje umetniški fotograf, 19 let je fotografiral izbor za Miss Slovenije, s samimi akti pa se intenzivno ukvarja že 38 let. Je član kluba Totifoto Maribor, znan pa je po tem, da obožuje popolnoma neobdelane fotografije. Igra svetlobe, sence in kompozicija so tisti elementi, ki nadgrajujejo fotografijo v izpovedno čistost, česar se Vilijem vedno drži.V zagrebškem muzeju Mimara je od 5. do 18. novembra na ogled razstava 16-ih aktov z naslovom Pri grajskih vilah. Umetniške fotografije so velikega formata. Vsaka fotografija pa predstavlja drug model, kar pomeni, da mu je uspelo pred fotografski objektiv pripeljati kar 16 ženskih teles. Vsaka fotografija je zgodba zase, vsem pa je skupno to, da so nastale na gradovih, o čemer pove že sam naslov razstave. Fotografiranje je namreč potekalo na gradu Podčetrtek, gradu Slivnica pri Mariboru, dvorec Viltuš in gradu Belo polje. Omenjeni gradovi so načeloma v zelo slabem stanju, a kot umetniško okolje za nastanek zanimivih aktov, odlično "ozadje".Viljemu, strastnemu umetniškemu fotografu, smo na svečani otvoritvi v Zagrebu zastavili nekaj vprašanj.

Žensko telo in popolne mere? So za dober akt primerna le "natrenirana telesa?"
Za umetniško fotografijo niso potrebne idealne mere. Tudi ni pomembna višina modela, niti število kilogramov. Ker pri umetniški fotografiji se gleda fotografija, ne pa sama ženska. Če želiš gledati žensko in njeno telo, vzameš kakšno drugo revijo. To je velika razlika. Ženska lahko ima 150 kilogramov, pa lahko še vedno narediš odlično fotografijo. Odvisno, kaj želiš prikazati. Gre za zgodbo, kompozicijo.
Kako to povedati moškim (smeh), ki morda niso preveč umetniški tipi, ampak samo gledalci fotografije?
Težko. zelo težko (smeh). Moški ponavadi res gledajo pri aktu, da bi "nekaj videli" - golo žensko telo (smeh). A če gledaš na fotografijo kot umetniški izdelek, je malce drugače.

A kdaj gledaš ženski akt tudi z očmi moškega, torej ne akterja, fotografa, ampak da gledaš model na fotografiji?
Ne, jaz vedno gledam fotografijo kot celoto. Ne gledam samo ženske. Poklicna deformacija!
Žensko vidim na primer na cesti in si rečem: "O, ta bi bila dober model!" Za umetnika za fotografijo, zna biti vsaka ženska primerna. Malce se je potrebno igrati in eksperimentirati. Predvsem s svetlobo, s pozami, ...Zakaj ravno Zagreb?
Ta muzej ima dobro uveljavljeno ime. Ne pride kar vsak na njihov seznam. Imeti moraš res dobro idejo in dobre izdelke. Lani smo se pogovarjali, letos je že razstava. Eni čakajo tudi po pet, šest let, da pridejo na seznam razstav v Mimari. Sicer pa sem se s samimi razstavami aktov pričel ukvarjati precej pozno. Nisem se želel izpostavljati, dokler res tega nisem začutil. Nisem imel pretirane ambicije, da moram svoje fotografije kazati, zdaj pa je prišel trenutek, ko vidim, da je to dobra, predvsem s strani ideje in za druge, da vidijo, kaj delam. To je sedaj moja sedma razstava. Ostale so bile vse v Sloveniji, malce manjše, tudi format fotografij je bil manjši. To so sedaj res večji formati, v Sloveniji mislim, da takšne razstave ni imel še nihče.

Zakaj so tvoja strast ravno akti?
Jaz gledam iz oči zgodovine. Žensko telo je bilo vedno fascinantno, že pri kiparjih v antiki in skozi vso zgodovino. Slikarji na gradovih so slikali akte. Žensko telo je namreč vedno lepo za pogledat in tovrstna umetnost je vedno dobra inspiracija. Jaz imam pa rad tudi določeno ozadje, ne samo žensko telo. Ne maram delati v studijih, ampak v naravnem okolju, da se vidi določen ambient. da je fotografija resnično zgodba; ena zaokrožena celota.

Fotografije so torej popolnoma neobdelane s kakršnim koli foto programom?
Ja,res je. Jaz ne obdelujem z nobenim programom. Tako kot fotografiram, takšna potem fotografija je. Edino izrez včasih uporabljam, da torej izrežem kakšen del fotografije, predvsem ozadja.

Koliko fotografij je potrebno narediti za res eno dobro akt fotografijo?
Včasih 100, včasih 500, odvisno od poteka dela. Včasih več, včasih manj, zelo je odvisno od modela, ambienta in predvsem od svetlobe, ki jo je potrebno vedno posebej nastaviti in se igrati s kompozicijo.

Še kakšna ideja za katero od prihodnjih razstav?
Kje bo moja naslednja razstava, ne vem, imam pa idejo, da bi naredil ženski orkester. Kako bo ta orkester izgledal, še naj ostane skrivnost. To bo spet velik format fotografij, tako kot je pri sedanji razstavi. Te na današnji otvoritvi so precej velike - 170x120 centimetrov, nekarere pa so 140 x 100 centimetrov.

Če vas pot zanese torej V Zagreb, vabljeni na ogled 16-ih aktov Pri grajskih vilah. Vsaka fotografija je svojevrstna zgodba, iz njih pa kar žari trenutno počutje modela; svoje pa vsekakor naredi tudi zanimiv ambient, žal razpadajočega gradu Podčetrtek, gradu Belo polje, gradu Slivnica pri Mariboru in dvorcu Viltuš.

Besedilo in foto: Tanja MojzerOddano: 09.11.2018 ob 09:08:07
Kategorije:
Duša in telo skozi ženske oči
Zaznamki:
Razstava, pri, grajskih, vilah, v, Muzeju, Mimara, Zagrebu
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 320 | Ocena 5.0 od 6 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Škoda,da so fotografije v črnih okvirjih. Hudo me motijo,ker prevladujejo.
andromaha
pred 4 tedni
2.
Zanimivo. Tudi to, da se je lotil objave neretuširanih fotk, čeprav je retuša (=fotošop) danes množična, pa zato nič manj sumljiva praksa.
Komentar k ženskam v propadajočem okolju s pomežikom bi bil 'ko je moškemu huda ura, ga tudi grajski zidovi ne ustavijo...'
velenjcan
pred 4 tedni
3.
Stari ima prav, ženska je dosti več, kot samo ena kičasta forma.
Kouvran
pred 4 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211358
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878504
Blog avtorjev: 3593 // Blogov: 87709 // Komentarjev: 1250730
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224117 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "