Zoran Janković, ljudje v Sloveniji so lačni. 250 tisoč jih je pod pragom revščine. Nasitite jih s svojim bogastvom, ki ga imate doma in v davčnih oazah. Nekaj od tega jim odstopite! Ljudje so vam dali svoj glas, ker so mediji o vas pisali, da ste v Kučanovih očeh pokazali veliko mero socialne občutljivosti. Ste morda nocoj za Svete tri kralje obdarili kaj otročičev?

Sveti trije kralji so krščanski praznik, ki se praznuje vsako leto 6. januarja v spomin prihoda treh kraljev Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli pokloniti novorojencu.

Sveti trije kralji so bili modri možje in učenjaki. Evangelij pravi: Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.«

Tudi v ljudski umetnosti so upodobljeni. Na vratih cerkvenih objektov in hiš vernikov lahko vse leto vidimo napis G+M+B (kar pomeni svete tri kralje), poleg njih pa letnico tekočega leta. Različica tega napisa se glasi C+M+B, kar pa so kratice latinskega stavka: Christus mansionem benedicat! (Kristus naj blagoslovi to domovanje!).

Slovenija je krščanska dežela.

Marsikje v Sloveniji in Evropi je v času okoli praznika Svetih treh kraljev, oz. Gospodovega razglašenja, razširjen običaj, da po hišah hodijo skupine kolednikov, zvezdonosec in sv. trije kralji, ki pojejo značilne koledniške pesmi, oznanjajo veselo vest, da se je v Betlehemu rodil Kristus (gr. Odrešenik) in v današnjem času zbirajo darove za potrebe misijonov. Sveto pismo pripoveduje, da so modri prinesli dragocene darove zlata, kadila in mire, tako koledniki simbolično vabijo k darovanju tudi druge ljudi.

Upam, da jih boste tudi vi prinesli oziroma namenili delček tega kar imate v presežku lačnim in ubogim otrokom.

Darovi so: zlato simbolizira Kristusovo kraljevsko dostojanstvo ("Judovski kralj"); kadilo simbolizira njegovo mesto večnega velikega duhovnika; mira (dišeča smola trpskih dreves), ki so jo judje uporabljali za maziljenje trupel, že ob njegovem rojstvu spominja na njegovo trpljenje in smrt.

V današnjem času pa se Befana pojavlja kot obdarovalka otrok, ki v noči na 6. januar prinaša pridnim otrokom darila.
5. januar 2012 | RTV Kategorija: Ljudje | Komentarji (25)
Iz sociološkega in psihološkega zornega kota je MMC odrska podoba lutkovnega gledališča, na katerem nastopajo marionete. Vsaka ima svojo vlogo, ki so ji jo namenili lutkarji. Ti usmerjajo marionete na vrvicah. Za MMC bi lahko rekli, da je tehnično hermetično zaprt medij, namenjen izživljanju ideoloških ludistov in populističnih bralcev, ki jih tovrstni žanr »vox populi« (Razdvajaj in vladaj!) zanima. Tu nastopa in se bojuje cela fronta druge svetovne vojne!

Vendar MMC kot lutkovno gledališče se je čez vse mere izrodil v čvekanje brez tehtnih argumentov, sprevržen v plitki populizem anonimnih lutk, ki komunicirajo na ravni mediokritete svoje bolnosti in sprevržene zabave.

Če uporabim tehnično prispodobo, je MMC motor, v katerega nevidna roka naliva gorivo, sama naprava pa s svojim zaganjanjem in kašljanjem navkreber pove, da je tehnološko zastarela, počlovečeno pa, da je mentalni pacient in semafor nekega popačenega delovanja v družbi.

Prizori mentalne bolezni so pretresljivi. Zanimiv je že sam izbor narativnih vzorcev igralcev, ki se prevesijo v refleksijo in človeku povedo kakšna družba smo in kakšni čarovniki spletajo vse te MMC-ejeve pripovedi, ki so najbolj nazorska avtobiografija naroda, njegove geneze in zavesti.

Na MMC so strastni kadilci, ki si basajo pipe, da delajo dim, v katerem se skrivajo čarovniški poglavarji. Moj uporni duh in moje duhomorno razglabljanje je obrobnega pomena, saj ne znam uživati v tistem erotičnem gnetenju med bedri, ki ga objektivizira razdalja med omenjeno točko, enoumjem in razumom. Seveda lutkarji imajo mentalne okove in so opiti, kot bi spili liter 'šnopca' na dan. Te nespodobne ideološko opite lutkarske pijandure se majejo v vetru na vrveh obešencev, so prispodoba lutkarskih likov mrličev, ki zaradi 'smradu' povzročajo nelagodje in skrbi za stanje duha. Njihove fiktivne vloge so staranje in zavlačevanje umiranja čarovniških poglavarjev. Med teksti marionet najdete trpeče anoniranje z besedami in odpadne produkte, ki niso uporabni niti za gnojenje zemlje, ker te nuboloze (lahko bi jim rekli kvante) izhlapijo še preden je postala njihova misel berljiva snov.

Če pogledate resnici v oči, je MMC zapečkarski, postaran in zblojen forum, kjer se ludisti 'šponajo' v skafandre in se potapljajo v blato. Tako se gredo podvodni ribolov na deževnike v mlaki. Ti harpunarji na deževnike pa niso sposobni zadati veličastne intelektualne klofute nasprotniku. So velik deplasiran dolgčas, primerek polstoletnega javnega molčanja, ki so mu dovolili čvekati neumnosti in šikanirati tiste, ki bi radi kaj povedali, pa tega v onesnaženem okolju ne morejo. Skratka votle marionete, brez imen, rekrutiranci čarovniškega poglavarja brez selekcije, ki jih ponuja nekritičnim bralcem mrlič na jeklenih vrveh, razen častnih izjem.

R e š i t e v
je javna beseda, za katero stoji avtor z imenom in priimkom. S tem bi razkrili identiteto pameti, za katero stoji lahko tudi neumnost, zavajanje, pokvarjenost in oblastiželjnost njihovih čarovniških poglavarjev in ti junaki bi bili vsaj prepoznavni.

In nenazadnje bi spoznali tudi razmišljanje tistih, ki se v takšni atmosferi ne želijo spustiti v petelinje boje v kokošnjakih, temveč bi radi nastopili s tehtno besedo, argumenti in protiargumenti, in tako bi bilo njihovo mnenje morda bolj spoštovano in včasih tudi manj ocvetličeno.

Iz čednostnih razlogov bi si dovolili upati, da bo RTV na svojem MMC-ju naredil naravno selekcijo med tistimi, ki se podpišejo s polnim imenom in priimkom in tistimi, ki znižujejo raven medčloveške komunikacije. Naj medij da možnost, da vsakdo z imenom in priimkom pokaže kaj zna, ne glede na različnost mnenj in nazorov. Le tako se bomo iz zahrbtnih hinavcev in zamerljivcev lahko spremenili v psihohigienskem smislu v ljudi »mož beseda«. S tem končam za mnoge, svoj čudaški apel predlaganja mogočega v nemogočem.
5. januar 2012 | Kategorije: Ljudje | Komentarji (17)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201120122013
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 183917
Forum avtorjev: 15868 Forum teme: 34418 // Odgovorov: 1872377
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86286 // Komentarjev: 1237910
Avtorji fotografij: 26138 // Slik: 221383 // Videov: 18398 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "