Obalni dom upokojencev v Kopru - samo 12 varovanih mest!
Ogledalo zdravstvene politike v Republiki Sloveniji

Gre za nujni primer bolnika M.K., ki ima tudi status žrtve vojnega nasilja in je zavarovanec zdravstvenega varstva, ki potrebuje institucionalno varstvo in oskrbo.
Spoštovani,

V zvezi z vašo urgenco vas obveščamo, da so kapacitete v Obalnem domu upokojencev Koper polno zasedene, in je seznam čakajočih na prosto mesto obsežen. Pri sprejemu na varovani oddelek predstavlja dodatno težavo dejstvo, da imamo samo dvanajst mest, zato je dinamika namestitev še bolj upočasnjena.
Vsekakor bomo upoštevali situacijo, ki ste jo opisali.

Za razumevanje se vam zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo.

Daniela Zečević, univ.dipl.soc.del.

Socialna delavka

cid:image003.png@01D2A7DB.5E3F5150

OBALNI DOM UPOKOJENCEV KOPER | CASA COSTIERA DEL PENSIONATO CAPODISTRIA

Krožna cesta 5 | 6000 Koper – Capodistria | T: +386 (0)5 66 59 716 | E: daniela.zecevic@odu.si | W: www.odu-koper.si


Psihoanalitična diagnoza zdravstvene politike Ministrstva za zdravje

Ministrstvo pristojno za zdravje je popolnoma neuvidevno in je opustilo dolžno skrb do svojih državljanov, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo in starostno varstvo. Finančno bogato podpira nenasitno farmacevtsko industrijo, polni blagajne pohlepnih zavarovalnic, podpira nesposobne menedžerje, dopušča drage in neracionalne gradnje, ki se izvajajo brez nadzora, nabave dragih medicinskih pripomočkov brez nadzornih mehanizmov, socializiralo je kasto zdravnikov s plačami na evropski ravni, ni pa tudi počlovečilo svojega odnosa do pacientov, ki se jim z vsakim ukrepom posebej vedno znova le krčijo zdravstvene pravice.

Državljani vprašajmo se, ali sploh potrebujemo takšno zdravstveno politiko in ves ta drago plačani birokratski aparat, ki se temeljnega problema sploh ne zaveda. Zakaj morajo biti le bolniki tisti, ki se jim zmanjšujejo pravice? Vsi imajo pravice, le najšibkejši člen v zdravstveni verigi ne. Bolezen ni samo dogodek v našem obstoju, bolezen je način našega življenja, njen sprožilec pa so razmere, v katerih človek živi. Tu ne potrebujemo nobene politične mega govorice, stvari so preproste in vsakomur lahko jasne.

Človek se kar zgrozi, ko ugotovi, da ni rešitve za bolnega svojca, da je na Obali le 12 varovanih mest, le kje živimo? Kako lahko ministrica razloži to situacijo? Zmogljivosti in potrebe v varovalnih centrih so neusklajene, starostnikom je onemogočena varna starost, bolni starostniki očitno niso ministričina preferenca.

Krči se število dežurnih zdravnikov in zdravstvenega osebja po bolnišnicah, da se nerazumno krči obseg in kakovost zdravil, daljšajo čakalne vrste, krajšajo se bolniške in skratka človek kmalu ne bo imel več nobenih pravic. Kaj smo res dosegli stanje, ko je človek postal odvečen? V državi ni distributivne pravičnosti. Vladna politika je postala brezosebna, izkoriščevalska, zapostavljajoča in s svojimi nerazumni nazori in ukrepi povzroča nevzdržno stanje in razmah psihoz in vseh mogočih obolevanj naroda, ki trpi v socialni revščini.

Tako zavestno, potratno in neracionalno delovanje v zdravstvu je prava sramota za socialno in pravno državo. Kakor koli obrnemo, narod zboleva za nevrozami, abnormalnimi reakcijami, depresijami in maničnimi stanji, da o Alzheimerjevi bolezni niti ne govorimo, saj ti bolniki nimajo možnosti, da bi živeli v varovanem oddelku. Po številu samomorov smo na prvem mestu. Vse več je simptomatičnih in nevrotičnih pijancev, narkomanov, shizofrenikov, psihopatov in rakastih obolenj.

Psihodramatična ministrica za zdravje deluje kot socialrealistična aktivistka in vzbuja lažni vtis, kako razmere narekujejo varčevanje in odpovedi pravic državljanov do zdravljenja v razumnem času in na razumni način, v skladu z doktrino, ki ima svoje metode in meje. Prava sramota! Motivacijski okvir vseh teh zavajanj sloni na partikularnih interesih lobijev, ki odžirajo državljanom pripadajoči evro za zdravje. Nihče me ne bo prepričal, da na naše zdravstvo ne pritiska mišična moč tistih, ki se z zdravstvom okoriščajo. Vlada zamuja, vlado vodijo lobiji in vlada jim ni kos, izgubila je pozornostno polje in orientacijo za videnje in reševanje problemov. Sedaj smo zares dosegli ničelno točko!

Problem niso zdravniki, ki so pripravljeni za plačilo delati popoldne, problem je vaša trgovska psihologija z velikimi – consumer psychology. Problem so nakupi cepiv in povzročanje neznosnih psihoz, ki jih lansira farmacevtska industrija in financira draga potovanja zdravnikov v tujino ter promovira predpisovanje svojih farmacevtskih izdelkov po ambulantah in prodajnih pultih po farmacijah.

V naših percepcijah zdravstva smo v veliki meri odvisni od vsakokratne vladne strukture, ki nam deli pravice, v skladu s svojo prilagodljivostjo lastnikom kapitala in lobijev. Tajne pogodbe s farmacevtsko industrijo ne varujejo potrošnika zdravil pred kratkovidnim in zavajajočim trgovanjem in morebitnimi tveganji. Farmacevti so trgovci, h katerim drvi zdravstvo, ki ne ostane praznih rok.

S čustveno otopelostjo politike do zdravja lastnega naroda, so državljani izzvani, da se začnejo boriti zgolj sami, osamljeni kakor vedo in znajo za svoj fiziološki obstoj. Umik, potlačitev in resignacija so pripeljali do frustracijske situacije, ki se je začela nagibati v agresijo, zagrenjenost, sproščanje napetosti in napetostno polje se bo samo še razraščalo in stopnjevalo, dokler ne bo doseglo kulminacije in ubralo druga pota medsebojnih medčloveških odnosov .

Socialna čustva so ostala na plitvini, obubožana in atrofirana, kajti instanco urejanja zadev je prevzel kapital lekarn in lobijev iz ozadja , kakršne smo v polpreteklem času zasledili v slovenski prestolnici. Vse to gre na račun bolnika, ki je v tej verigi najbolj nezaščiten. Zdravstvena zavarovalnica ne more diktirati obsega zdravstvenih storitev in doktrino pogojev, kako naj se zdravijo bolniki, ker to je izključno stvar stroke, zdravnikove vesti in njegove odgovornosti. Ta vprašanja je nujno treba drugače urediti in nesposobne odstaviti, ker stvari so šle preko roba in čez rob zdravniške etike in humanizirane višine zdravljenja bolnikov. Državljani smo dosegli končno stopnjo zatiranja naših pravic v zdravstvu in tak človek in take združbe si ne zaslužijo več zaupanja zavarovancev in razpolaganja z njihovimi sredstvi. Miselno vrednostno je treba stvari postaviti na drugo osnovo. Farmacevtska industrija je čedalje bolj debela in srečna, isto tako si zavarovalnice polnijo mošnjičke, ki jih stara kadrovska nomenklatura obilno napaja z dobrimi plačami in nadkompenzacijami. Sindikati pa se vmešavajo do tistih meja, ki jim jih vlada in lobiji dopuščajo. Sistem zdravstva je formalna organizacija, kjer vrana vrani oči ne izkljune.

Organizirajte zdravstvo tako, da nam bolnikom ne bo treba hoditi v privatne klinike in iskati bolničarke in negovalke bolnikov na domu preko zavoda Probono, ki ne nudi ničesar drugega kot posredovanje delovne sile za provizijo. Zares žalosto!

Oddano: 12.08.2017 ob 05:42:14
RTV Kategorija: Politika
Zaznamki:
Ob, inerplaciji, ministrice, za, zdravje!
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Ker sem že tudi sama v letih ,me ta tematika tudi zanima. Vem , da so domovi polni v večjih mestih,
v okoliških domovih pa se še vedno najde kakšno prosto mesto.
V današnjem času oddaljenost ne sme biti več problem. Nekje razumljivo je,da bi vsak želel imeti svojega bližnjega blizu svojega bivališča (zaradi obiskov), pa vedno to tudi ne gre.
Mislim,da je za starostnike še kljub temu dobro poskrbljeno,vedno pa se kaj najde,da bi se dalo izboljšati.
Odvisno je tudi od vodstva in osebja.
andromaha
pred 47 tedni
2.
Oddaljenost je problem zaradi stikov, ki ustvarjajo kakovost življenja tako varovancu kot družinskim članom, ki so na svojca navezani.

Problem je v tem, ker razpoložljive kapacitete niso skladne s potrebami, za to pa je odgovorna zdravstvena politika vlade. Lahko bi bilo tudi več domov za starostnike, ki bi jim bila podeljena koncesija. S tem bi omilili stisko za situacije, ki so postale težko vzdržne.
Tatjana Malec
pred 47 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 188519
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34425 // Odgovorov: 1873486
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86505 // Komentarjev: 1239821
Avtorji fotografij: 26211 // Slik: 221803 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "