V spomin na Solkanca Tonija Prijona - Kurinča
Toni Prijon – Kurinčev je bil rojen 23. junija 1929 v Gorici, umrl je 29.decembra 2016 v Roseheimu, Nemčija. Obiskoval je italijansko osnovno šolo. Odraščal je ob reki Soči in že kot najstnik je sam izdelal čoln in si krepil mišice z veslanjem. Trdo delo in trening sta mu prinesla prvo zmago na njegovi prvi tekmi v kajaku. Leta 1959 je na reki Vézère v Franciji postal svetovni prvak v kajaku na divjih vodah.

Njegov oče Tonče je imel mizarsko delavnico, zaposloval je pet mizarjev, med njimi tudi Gabrijela Grosarja, brata lastnice trgovine Marjute Grosar. Leta 1920 je prišel domov po štirih letih ruskega ujetništva in dela na kolhozih. V Rusiji je bil težko ranjen v prsni koš in nogo, rane so bile tako hude, da je komaj preživel. Okoli leta 1925 si je postavil mizarsko delavnico in jo leta 1936 opremil z rabljenimi stroji, zadnjo menico zanjo je odplačal leta 1943. Z zaprtjem italijansko-jugoslovanske meje se je večina mizarskih mojstrov zaposlila v Meblu. Vsa Tonijeva družina je bila tesno povezana z Jožetom Srebrničem, saj mu je njegova žena Alojzija kuhala in pospravljala. Jože Srebrnič, (28. februar 1884 – 11. julij 1944) je bil narodni heroj, kmetovalec in politik. Srebrnič je vplival na nazorsko oblikovanje Tonijeve zavesti. Toniju je bil Jože Srebrnič vzor domoljuba in antifašista. Tonijeva mati Antonija Prijon je izhajala iz Srebrničeve družine, skrbela je za Jožeta Srebrniča in urejala njegovo hišo vse do njegove smrti. Po vojni je bila tudi zaprta v Žabjem kraju.

Toni je zapustil Solkan leta 1956. Zase je dejal: »Bil sem antifašist, partizanski kurir, komunist in skojevec. Povedal je, da je Marxa vedno rad bral, obiskoval je tudi marksistični krožek, na katerem so predavali Jože Srebrnič in domači aktivisti. Po priključitvi Primorske k Jugoslaviji je kot kandidat Partje šel v Mostar, v šolo rezervnih oficirjev. Po enem letu je postal član Partje. Odločil se je za vojaško akademijo in vojaško kariero.

Potem pa so ga v JLA po krivem obdolžili in zaprli. V kaznilnici v Foči je preživel tri leta. Zanj v Jugoslaviji ni bilo več prihodnosti. Povedal je, da je mlad s kolesom prevozil jugoslovansko-italijansko mejo ter se dobesedno skotalil na zahod.« V Italiji je čakal na možnost za odhod v ZDA. Italija se mu za stalno nastanitev ni zdela primerna, zato je odšel Nemčijo, v Rosenheim na Bavarsko. Leta 1959 je priveslal naslov svetovnega prvaka v spustu s kajakom na divjih vodah v južni Franciji in postal uspešen podjetnik. Nemško družinsko podjetje Kayak company Prijon je ustanovil Toni Prijon starejši. Za Prijonovo firmo v Nemčiji je povedal, da so na leto prodali okrog deset tisoč kajakov lastne blagovne znamke in da so tedaj zaposlovali 40 ljudi, ta pa je ustvarila 6,5 milijona evrov prihodka. V podjetju Prijon Camping, proizvodnja in prodaja športne opreme d.o.o. Klavže 21 v Sloveniji pa je zaposloval devet ljudi.

Njegova podjetniška pot se je začela tako, da je leta 1962 odprl svojo obrtno delavnico, zemljišče za delavnico je prispevala njegova soproga Lotte. Prvo leto je lesene čolne izdeloval sam, nato sta se mu pridružila slovenska mizarja iz Tolmina. Njegov sin Toni še hrani dokumentacijo o prvih kupcih čolnov, ki jih je prodajal v Jugoslavijo. V oblikovanje vesla je Prijon vnesel povsem nove zamisli, nekatere je patentiral in si prislužil mesto v hiši slavnih na področju izdelovanja kajakov v Marylandu v ZDA. Posel je stekel, na čolne so kupci čakali do pol leta. Podjetje ima distributerje po vsem svetu. Ko se je podjetje razcvetelo so začeli izdelovati čolne iz umetnih materialov. Stroj je stal milijon mark in je bil v lasti banke. Da so se odločili za projekt, je zaslužen tudi proizvajalec materialov za čolne, saj si je tako zagotovil tržišče. Prijon je povedal, da je stroj kupil, ko je bil več kot polovično amortiziran. Druga velika težava so bili kalupi za proizvodnjo. Posamezni kalup iz aluminija je stal sto tisoč mark. Ko je v podjetju začel delati sin, se je domislil tehnološke inovacije in ceno kalupa znižal na tretjino. To jim je omogočilo izdelavo več različnih modelov čolnov.

Poslovni model družinskega podjetja Prijon zagotavlja dodano vrednost, ki jo namenijo za razvoj podjetja. Večino proizvodnje pa za njih opravijo partnerji v različnih evropskih državah. Čolne in njihove dele izdelujejo v več evropskih državah, dokončajo in sestavijo jih pa na Bavarskem, kjer imajo tudi centralno skladišče. Podjetje je prodalo približno deset tisoč kajakov na leto. Pravil je, da je kakovost pri delu izjemno pomembna, saj n. pr. slabo izdelan vijak lahko naredi veliko škode.

Domotožje je Tonija vleklo v Soško dolino. V Logu pod Mangartom si je postavil hišo, kjer je živel in ga je obiskovala družina. Za časopis Finance je omenjal, da je v Sloveniji po osamosvojitvi vložil več kot milijon mark. Postavil je delavnico v Klavžah za izdelavo vesel, hišo v Logu pod Mangartom in kajakaški center v Čezsoči. V pogovoru je dejal, da denar vložen v posle v domovini, se mu ni najboljše oplemenitil, drugje bi ga lahko boljše naložil. V Avstriji je vsekakor imel boljše poslovno okolje in pogoje dela. V Sloveniji je sicer nameraval postaviti večjo tovarno, vendar je naletel na veliko birokratskih ovir. Okolje je bilo izrazito nenaklonjeno podjetništvu.. Povedal je: 'Uvozil sem stroj, vreden 100 tisoč mark, pa so dva meseca 'mečkali' s papirji in sezona je šla mimo. Zanj je bilo nerazumljivo, da je moral imeti zaposlenega nekoga, ki je skrbel za normative, da je štel, koliko kilogramov barve so porabili. Neprestano je moral nekaj urejati na občini, zato mu je pogosto zmanjkovalo mu je časa za vodenje proizvodnje. V Rosenheimu občine od znotraj ni videl, dokler mu niso podelili nagrade za najboljšega podjetnika. Posle je prepustil družini in se upokojil. Prijon je s postavitvijo kajakaškega centra in trgovine z asortimentom izdelkov tovarne in s ponudbo dodatne kajakaške opreme v Čezsoči zagotovo prispeval k razvoju turizma in obogatil kraj. Toni Prijon je zapustil kraju dobro založeno trgovino s kajakaško opremo in turistično ponudbo. Obiskovalcem ponujajo prenočišča (sobe ali šotorišče), ponujajo jim tudi izposojo kajakaške opreme, organizirajo kajakaške tečaje in možnost testiranja kajakaške opreme. Kraj bogatijo tudi številni drugi kulturni, športni in zabavni dogodki, kot so koncerti, igre na srečo, filmi o ekstremnem kajakaštvu na divjih vodah, itd..

Toni Prijon je vodil svoje podjetje vse do leta 2011, ko je odšel v pokoj pri svojih častitljivih 83 letih, nakar je podjetje prevzel njegov sin Toni, ki ga vodi v sodelovanju s soprogo in bratom. Živijo in delajo v Rosenheimu, počitnice pa preživljajo v Logu pod Mangartom in na reki Soči. Vodenje kajakaškega centra je Toni Prijon pred upokojitvijo zaupal Igorju Mlekužu, mlademu kajakašu iz Bovca. Tako je Toni Prijon zastavil vizijo tudi za razvoj turizma na reki Soči in s tem pustil za seboj neizbrisno sled svojega dela in znanja. Tradicijo uresničuje cela njegova družina, predvsem pa njegov sin, v nemški Wikipediji o njem preberemo: Toni Prijon jr (ml.), medalje: World Championships Gold (zlata) 1985 Augsburg (Nemčija) K-1 team Gold (zlata) 1987 Bourg St.-Maurice (Francija) K-1 Silver (srebrna) 1983 Merano (Italija) K-1 Silver (srebrna) 1983 Merano (Italija) K-1 team.

Toni Prijon – Kurinč se je odlikoval po delavnosti in prijaznosti, bil je vsestransko razgledana osebnost, govoril je več jezikov: italijanščino, nemščino, srbščino in hrvaščino ter osnove francoščine in angleščine. Kot zaveden Primorec je bil zelo ponosen na svojo sukenščino.

Ne le domačini, vsi Primorci smo nanj ponosni, ponosni smo na njegove dosežke in uspeh. V Soški dolini je zapustil neprecenljivo dediščino – razvoj kajakaškega športa na reki Soči. Pogrešali ga bomo. Ostal nam bo v trajnem spominu.

Oddano: 05.03.2017 ob 20:08:06
RTV Kategorija: Ljudje
Zaznamki:
In Memoriam
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Njegovo ime, Prijon - pojem vrhunske kvalitete tekmovalnih čolnov na divjih vodah.
Tudi pri nas smo ga poznali.
Kouvran
pred 92 tedni
2.
ČASTNI OBČAN OBČINE BOVEC

Siniša Germovšek, župan Občine Bovec je zapisal:

Na zadnji dan leta 2016, na Silvestrovo, je po svetovnem spletu zaokrožila žalostna novica, da je umrl Toni Prijon, kajakaška legenda, svetovno priznani izdelovalec čolnov in častni občan občine Bovec.
Pol leta potem, ko je prejel najvišje občinsko priznanje, je v 88 letu odšel Toni Prijon, človek reke Soče, ki je bil prvak v športu, gospodarstvu, inovatorstvu, podpori mladim in dobrodelnosti.

Odšla je osebnost, ki je z veliko vztrajnostjo, energijo in solkansko trmo, uresničila veliko zamisli, ki so bile pred časom po svoji naprednosti in inovativnosti in bil je oseba, ki se je pobrala po vseh padcih, ki mu jih je namenila usoda.

Njegova zgodba je resnično zgodba za roman, je hkrati zgodba o uspehu in velikih dosežkih in zgodba o kruti usodi, polni grenkih preizkušenj in trpljenja in presenetljivo je, da je življenjska zgodba častnega občana občine Bovec večini zelo malo poznana.
Nekaj se ve o tem, da je izdeloval čolne svetovno poznane in cenjene znamke Prijon, o vrhunskih kajakaških dosežkih se ve veliko manj, o tragični plati pa zelo malo ali nič in tudi skopa poročila po podelitvi priznanja, niso doprinesla k njenemu razkritju. Težko se je znebiti občutka, da krivice, ki so ga doletele niso bile nikoli popravljene in so ga vseskozi spremljale in mu sledile na njegovi poti.

Čeprav je zasluženo priznanje, ki mu ga je podelila občina Bovec, prejel pozno, se ga je zelo razveselil, na nas pa je, da njegovo zgodbo in dejanja ohranimo pred pozabo.

Toni, počivaj v miru!
Tatjana Malec
pred 92 tedni
3.
O Toniju Prijonu gl. tudi:

http://www.mojaobcina.si/bovec/novice/obvestila/ostalo/in-memoriam-anton-toni-prijon-1929-2016.html
Tatjana Malec
pred 92 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211718
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34495 // Odgovorov: 1878655
Blog avtorjev: 3596 // Blogov: 87727 // Komentarjev: 1250840
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224143 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "