Vsaka generacija potrebuje novo revolucijo!
Vsaka generacija potrebuje novo revolucijo!

V mislih imam revolucijo človekove duše in človekovega razmišljanja. To je edina prava revolucija. Postali smo leni in nezmožni svojega razmišljanja. Vsakodnevno nas hranijo z raznoraznimi brezveznimi novicami v točno začrtanih okvirjih. Povzel bom vsakega malo in predstavil resnico, kot jo vidim jaz, osebno. Morda pa je v moji lokalni resnici tudi kaj globalne!?

Govoril bom o industrijski dobi in o prehodu v katerem se nahajajmo. Torej smo v prehodni fazi iz naftne v alternativno energetsko dobo. Že iz zgodovinskih virov je razvidno, da ponavadi to ne prinaša nič dobrega. Prehodna obdobja sestavljajo predvsem boleča, travmatična in napeta stanja. Nahajamo se v obdobju v katerem bo potrebno izvesti veliko prehodov na druga višja stanja. S tem ne mislim le človeškega zavedanja, ampak tudi tehnološkega. Seveda je pogoj slednjega - tehnološkega vedno predhodno višje stanje - človeškega zavedanja.


Potrebno se bo zbuditi iz pravljice, da bo vse ostalo tako kot je. Enostavno ne bo! Spremebe se bodo dogajale zelo hitro in upam, da bomo lahko sledili le vsem. Zakaj je nafta pomebna. Nafta ni le gorivo za prevozna sredstva, ampak pomeni tudi plastične proizvode, asfalt, pesticide, zobne paste, gume (takšne in drugačne), vse možne vrste proizvodenj (avtomobiljska naprimer od kabla, do barve, do gume na avtomobilu), ali pa le delčki proizvodnje novega produkta. Skratka za celoten postopek proizvodnje avtomobila potrebuješ nafto, mi bi dodali električni pogon, plinski ali pa še morda kakšeno drugo alternativo. Smiselnost? Kakšen je pravzaprav smisel današnjega gospodarstva brez nafte?...Nafta je vsepovsod bi lahko rekel. Celotna današnja civilizacija je praktično v osnovi grajena na naftnem gospodarstvu. To še posebej velja za naš zahodni svet, kateri si gospodarstva brez nafte enostavno ne more predstavljati, kaj šele naše vsakdanje življenje in standard.


Nafte zmanjkuje! Seveda sem že predhodno bral o tem, a so napovedi vedno tam od 30 do 50 let preden bi naj bil dosežen vrh proizvodnje. Govorim seveda o črpani nafti in ne o nadomestkih. Pogledamo lahko tudi podatke. ZDA je dosegla svoj vrh proizvodnje nafte že v sedemdesetih letih in ni jih malo, kateri so mnenja, da smo vrh svetovne proizvodnje nafte že desegli, ali pa ga bomo zelo kmalu. Veliko ste že morda slišali tudi naše evropske in ostale politike govoriti o prihodnji energetski krizi. Ste se spraševali, kaj zdaj točno to naj pomeni? To pomeni mogoče en moped manj v garaži in eno hidroelektrarno na Muri? Ne, te izjave imajo zelo globok pomen. To pomeni samo to, da se bliža konec naftne dobe. Govori se torej o vrhu proizvodnje nafte in njenemu padcu. Kaj še to pomeni? To lahko pomeni tudi strmi dvig cen nafte (najverjetneje, logično seveda), inflacijo, zmanjšano gospodarsko rast? Krize še očitno ne bo konec. Preden si bomo torej opomogli od novodobnih finančnih balončkov, ki pokajo zadnje dve leti in še verjetno bodo v prihodnje, bomo že v novi hujši krizi, kot je sedaj!


Zanimiv članek je objavil tudi britanski guardian novembra 2009 (Key oil figures were distorted by US pressure). Zanimivi članek je naprimer tudi naslednji US oil reserves: four scenarios. Mogoče bi kdo hotel pogledat še dokumentarec spodaj (The End of Suburbia), za vizualizacijo in širši vpogled na vso neprijetno resnico, katere del smo tudi mi.Naftni lobiji seveda na veliko vrtajo po svetu. Vse je odvisno od tega, koliko bodo vložili in porabili energije in koliko jo bodo proizvedli in profitirali. Računica je seveda zelo enostavna: output energije/input energije = profit [profit >1; če gledamo že bolj socialno :) ]. Že po uradnih vsakoletno popravljenih projekcijah IEA se vidi, da nekih velikih bazenov čiste surove nafte več ni. Vprašanje je tudi, kaj je z Arktičnimi zalogami. Tam ni zemlje na katerih bi postavili vrtine. Tam je led, ki se giblje in tudi ta onemogoča postavljanje naftnih ploščadi. Je pa tudi vprašanje, koliko outputa tam zares je; 90 milijard sodčkov? Za koliko dni je to, če dnevno porabimo recimo 100 milijonov sodčkov nafte. Veliko že ne. Malo poračunajte. Morda pa se nekateri dobičkarji veselijo globalnega segrevanja. Kdo ve? Niso vsi bazeni takšni, kot je bil največji v Savdski Arabiji. Ko smo že pri Savdski Arabiji; zakaj so se lotili offshore vrtanja? Morda jim zemeljskih zalog zmanjkuje!? Vložki v offshore vrtanje so 5 do 10 krat višji od klasičnih zemeljskih vrtin. Zanimivo! Zakaj vse potihne, ko pride do vprašanj o svetovnih zalogah nafte in se vzbujajo neki lažni občutki o neskončnih zalogah in naftnem raju na svetu!?


Vprašanje je, ali bodo alternativni viri dovolj in seveda kašni bodo ti alternativni viri. Bodo zadostni?? Pa ne govorim o cenovno neugodnih in povsem zgrešenih investicijah v naftne nadomestke. Zakaj? Zato ker tudi v tem ni prihodnjosti in nadomestke forsirajo prav "saj vemo kdo". Govorim o nadomestkih nafte, ki je pridobljena iz katranskega peska (tar sands) v Kanadi in iz naftnih skrilavcev (oil shale) v ZDA. Potem obstaja še proizvodnja nafte iz premoga in težke nafte. Tukaj se pridružujem raznim okoljevarstvenikom, ki v tem ne vidijo perspektive. Pravzaprav so te alternative velika svinjarija.Kaj pa etanol in biodizel? ZN govorijo o milijardi lačnih na svetu mi pa "kurimo poljščine" ?? Članek o svetovni lakoti. Seveda bodo razni zanikali tudi slednje.

Edina prava alternativa sta veterna in sončna energija! Ampak le ti bi se morali pridobivati lokalno. Kaj to lahko pomeni? Adijo nesmiselna proizvodnja energetskih vodov in poraba energije za le te. Spet kakšna cvetka nesmisla vrlih glav v naših novicah, ki govori drugače, nepopolno, morda malo zavajujoče? Se strinjate? Da, potrebna bo nova tehnološka revolucija!

Za konec pa še presenetljiv video predsednika Toyota Motor Jamesa Lentza:Thomas Jefferson
“Every generation needs a new revolution.”


lepo vas pozdravljam,
Turgon

Oddano: 01.01.2010 ob 20:21:12
Zaznamki:
nafta, fosilna, goriva, gospodarstvo, alternativni, viri, konec, naftne, dobe, profit
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 710 | Ocena 4.3 od 11 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Odlična tema in vsem razumljivo podana. Nafta je povzročila ogromen in hiter tehnološki razvoj, ki je človeka preoblikoval v pošast, popadljivo po dobičku. Od duhovne rasti se je začel razvijati v brojlersko smer in kot tak tako tudi razmišlja. Sam sem mnenja, da bodo novo izpopolnjene in na novo odkrite tehnologije spremenile človeka in vrednote v povsem drugo smer. Počakajmo pa bomo doživeli, če nam stvarstvo ne bo "podarilo" kakšnega norca, ki bi že pred tem zaebal ljubo nam in zaenkrat edino mater Zemljo. Srečno 2010 in prihodnje!
Kouvran
pred 441 tedni
2.
Pa še geotermična energija.

Enkrat sem nekje zasledil hipotezo (teorijo?), da je nafta anorganskega izvora in sicer iz velikih globin zemlje, kjer so fizikalni pogoji drugačni. Čez razpoke naj bi potem ta proto-nafta prišla v višja območja, kjer da se ''okuži'' z mikroorganizmi, ki ji dajo videz organskega porekla. Čisto skregano z večinskim pristopom, ampak nekateri zadevo resno zagovarjajo /o tem še nimam mnenja, le podajam info/.

setek5
pred 441 tedni
3.
super zapis Turgon.


LP
Abraxas
pred 441 tedni
4.
Res je Kouvran. Zemlja je zaenkrat le ena. In to moramo čuvati. Čas je za spremebe.

satek res lahko dodamo še geotermalno. Hvala za dopolnitev. Meni je "všla". ;) O tej teoriji sem sicer slišal, a se nikoli nisem kaj poglabljal v to zadevo. No nekaj sem našel na wikipediji......Abiogenic petroleum origin. Vsak info je dobrodošel. ;)

Hvala Abraxas!
Turgon
pred 441 tedni
5.
Stopnja razmerja med vložkom in pridobljenim ali obratno je zelo pomembna. Nekoč, ko je zaradi tlaka v vrtini, nafta sama brizgala ven, je bila stopnja EROI=100, danes tudi v najbogatejših vrtinah ni več kot 30. in ta stopnja se vztrajno znižuje in gre celo proti 5.
Omenjena stopnja nikakor ni primerno merilo. Za primernost energetskih virov je nujno meriti z stonjo vloženih stroškov proti pridobljeni koristi v celotni življrenski dobi. V stroške je nujno steti tudi uničenje narave. Tale filmček iz Kanade je res zgovoren in stavim, da nihče ne misli, da uničevanje naravnega okolja lahko prinese grde posledice. Vsako dejanje prinese svojo posledico in to od majhnih grdih stvari, do največjih, kot je to uničenje narave v Kanadi.
Resnični nafni vrhunec se bo meril v ceni za načrpano nafto, ne v izčrpanih količinah. To kot vidim, še marsikomu ni jasno. Moja napoved je, da zna biti tukaj zelo kmalu, zelo grdo. Denimo, da lahko 2012 dobi pomen prav v naftnem krču, je zelo gotovo dejstvo. Dolgotrajna cena nafte nad 100$, je že pogubna, kaj šele tam nad 150$, kar gotovo lahko pričakujemo.
vidim
pred 441 tedni
6.
Pomankanje nafte fosilnih goriv in urana in torija (tudi ta dva ne bosta za zmeraj) je največji blagoslov matere zemlje človeštvu. To nas bo prisilo v nove tehnologije nov način razmišljanja nove zaposlitve novo potrošnjo in novo gospodarsko rast.

LP
donkarlos
pred 441 tedni
7.
@5

Mislim, da so bila razmerja ponekod tudi okrog 200. Drugače se nisem spuščal v ta razmerja, ker so nepomebna v pointu, ki sem ga hotel podati.
Drugače se strinjam s tem kar si zapisal. Marsikakšen parameter bi morali dodati temu računu. Okrog 2012 pa tudi jaz mislim, da se ne motiš. Tam 2013 bodo cene energije pomoje kar poskočile. Mislim, da se ti datumi tako ali tako javno že omenjajo.

@6

Raje bi videl, da ne bomo prisiljeni, ker to je pa bad obdobje prehoda. Worst case scenario!
Turgon
pred 441 tedni
8.
Turgon
pred 441 tedni
9.
Turgon, hvala da si me opozoril na ta blog. Ga grem brat. Moram priznati, da sem te imel med naročenimi vsebinami, a ker se je na tvojih blogih stalno pojavljalo samo po nekaj filmčkov, ki jih jaz ne gledam (tudi teh v tem blogu ne bom), sem obupal. Enkrat sem to napisal v blogu. Tisti blog je nastal točno kot replika na en tvoj blog.
Helianthus
pred 441 tedni
10.
Vem, vem Heli...nisem pozabil...zato sem si pa tukaj vzel čas, kot sem obljubil....upam, da bo v bodoče podobno... ;)
Turgon
pred 441 tedni
11.
O izkoriščanju nafte in na sploh vseh naravnih virov, je moje mnenje, da bi moralo v ceni prodanih izdelkov biti vračunana kompletna sanacija škode v okolju, ki nastane zaradi posegov vanj. Če bi obstajal tak dogovor na svetovni ravni, bi cene izdelkov, recimo bencina poskočile na večkratno sedanjo vrednost. To bi imelo mnogo pozitivnih učinkov. Okolje bi ostalo nedotaknjeno. Ljudje bi začeli šparati in s tem bi bilo tudi nafte za več časa. Poleg tega bi ljudje spet začeli bolj uporabljati svoje noge za premikanje po svetu - pozitivno za zdravje. Cene alternativnih virov bi postale konkurenčne in bi s tem še bolj padla poraba nafte. In tako naprej in tako naprej.

To seveda ni možno. Naftni lobiji so premočni in ne dovolijo, da bi vlade zaračunavale uničevanje okolja. Vlada, ki bi to naredila, bi izgubila finančno podporo gospodarstva, zaradi višjih cen in manj udobnega življenja pa še podporo volilcev. K temu še dodatno pripomorejo razne teorije zarote, ki poizkušajo zmanjšati pomen tega, kar počnemo z okoljem, trenutno je recimo najbolj vroč boj proti teoriji globalnega segrevanja.
Helianthus
pred 441 tedni
12.
Eh, sem blesav. Pišem svoje, nate pozabim.
Odlično si napisal :-)
Helianthus
pred 441 tedni
13.
Eee...hvala! :)

Drugače pa se seveda strinjam po večini s tem kar si zapisal. Problem je v tem, ker smo po moje prišli (ali pa smo zelo blizu) neki točki zasičenja..skoraj neka družbena singularnost, kjer se bo zgodil nek drugi preobrat, ki se seveda mora in bo zgodil. V takšnem sistemu kot je, implementacije okoljskih zahtev ne bo mogoča, ker bo beda ljudi vse večja in večja (vse bo na njihovih ramenih). Kaj si je pravzaprav človek kot tak res sam kriv, da je bil izšolan in vzgojen v to kar danes je?

Naša vlada bo letos mislim da namenila 70 milijonov za preoblikovanje gospodarstva in obnovljive vire le tega. Bomo videli. Tudi jaz bom upam da kaj pripomogel. :)

Sem pa sodeloval v projektu EU za ohranitev okolja nekje na dolenskem. Morda veš!
Turgon
pred 441 tedni
14.
aha. ja. ta pa je šel mimo, res.
jutri pregledam, obljubim. saj veš, kako rada te berem.
bodi!
mah
pred 441 tedni
15.
Ni pene mah...lepo bodi tudi ti...
Turgon
pred 441 tedni
16.
Si se orenk potrudil...zelo berljiv zapis.

-5-

lp bata
bata
pred 441 tedni
17.
Hvala bata..tudi tebi en lep pozdrav... ;)
Turgon
pred 441 tedni
18.
Turgon, se strinjam s tisto idejo o singularnosti. Enkrat se bo zalomilo. Ne verjamem pa, da bi lahko 35 evrov na prebivalca (če preračunam tistih 70 milijonov od naše vlade), kaj spremenilo. Stvari bi bilo potrebno začeti reševati sistemsko, z zakoni, ne s krpanjem najbolj očitnih luknjic, ki puščajo. Zakoni pa bi morali biti na svetovni ravni in to se pač ne bo nikoli zgodilo.
Helianthus
pred 441 tedni
19.
@Heli

Saj tega tudi jaz ne verjamem...to je enostavno premalo...se popolnoma strinjam. Seveda bi bilo potrebno stvari urejati sistematsko. To pa pomeni edinole popolno preobrazbo gospodarstva. To pa pomeni tudi družbeni preobrat, o katerem sem govoril. Na obstoječem gospodarstvu, ki bi ga začeli od znotraj navzven tako prenavljati bi imelo za posledico astronomske vsote, ki bi bržkone pomenile svetovni finančni propad.

Moj predlog bi bil tudi v zakonodaji in sicer takšni, ki bi zahtevala od subjekta, da vse od prvega gradbenega dovoljenja naprej gradi strukturo na ekološkem ter iz obnovljivih virov zavednem nivoju. Ta bo seveda spet težka, ker bi določene zasidrane strukture ne imele več vpliva nad takim subjektom.
Turgon
pred 440 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.


Št. registriranih uporabnikov: 184200
Forum avtorjev: 15869 Forum teme: 34418 // Odgovorov: 1872416
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86297 // Komentarjev: 1237986
Avtorji fotografij: 26159 // Slik: 221429 // Videov: 18398 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "