Alpe
Neredko slišimo in pogosto tudi beremo, kako so se alpinisti odpravili plezat v Centralne Alpe. Njihov glavni načrt je bil preplezati kakšno smer nad »zibelko alpinizma«, kot se radi pohvalijo Francozi – nad Chamonixom. Tudi marsikateri gornik rad obišče Centralne Alpe in se povzpne na Mont Blanc ali pa na zaščitni znak švicarskega gorskega turizma – na Matterhorn. Vsi ti ljubitelji gora v veliki večini uberejo enako in seveda najhitrejšo pot, da pridejo pod svoje gorniške cilje. Bolj ali manj trpijo v enolični vožnji čez Padsko nižino. In ta ta vožnja je res duhamorna, če nimaš kakšnega hitrejšega avta in izčrpavajoča v poletni vročini ter živce parajoča v zimski megli, ki se tudi kar pogosto povezne nad neskončno ravnino. Večkrat sem že gruntal, kako povedati tem ljubiteljim gora, da tako v Chamonixu in Zermattu niso bili niti približno blizu Centralnim Alpam. Tudi z Mont Blanca jih niso videli, niti jih niso mogli uzreti med vožnjo čez Italijo.


Zemljevid Alp, na katerem se lahko najde najvidnejše predstavnike posameznih geografsko-geoloških delov gorstva.

Delitev Alp, kakor so nam jo pojasnili na geografskem faksu, gre namreč nekako takole. Alpe, ki so najobsežnejše evropsko gorstvo in se razprostirajo med Ligurskim morjem in Dunajsko kotlino, delimo na vzhodne in zahodne. Meja med njimi je navidezna črta med Bodenskim in Comskim jezerom. Že na prvi uč vidimo, da so Vzhodne Alpe sicer obsežnejše, zahodna polovica gorstva, kamor sodi tudi skupina Mont Blanca in pa Vališke Alpe, kjer kraljuje že prej omenjeni Matterhorn, pa višje. Za Centralne Alpe vmes torej ni prostora.
Zanemarimo od nas bolj oddaljene Zahodne Alpe in se posvetimo vzhodnemu delu. S tem smo že bližje tudi tako pričakovanim Centralnim Alpam. Vzhodne Alpe namreč najpogosteje delimo po geoloških pasovih in ti so: Južno apneniške Alpe, kamor sodijo tudi naše Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, in Julijci, za plezalce tako privlačni Dolomiti itd, nato Severno apneniške Alpe oziroma Severno apneniški pas (npr. Bavarske Alpe) in vmes končno – Centralne Alpe oziroma Kristalinske Alpe.


Ena izmed gora v Visokih Turah, ki sodijo v Centralne Alpe. (Foto: commons.wikimedia.org)

Vrhovi Centralnih Alp so slovenskim hribolazcem presenetljivo dobro znani. Veliki Klek oziroma Gross Glockner je že eden tak primerek in ostala četica njemu bližnjih tritisočakov, ki so aktualni prav v teh dneh, ko je turna smuka na višku, tudi. In glej ga zlomka, Centralne Alpe s svojim predgorjem segajo tudi k nam. Pohorje je namreč najvzhodnejše predgorje Centralnih Alp, preden te žalostno potonejo pod Panonsko nižino.
Ne vem natančno, zakaj slovenski gorniki Zahodnim Alpam tako radi dajejo ime Centralnih Alp. Zaradi lepote samih Centralnih Alp verjetno ne. Vsaj meni se zdijo Zahodne Alpe precej lepše oblikovane, da ne govorim o primerjavi Centralnih Alp z našimi gorami. Medtem ko so Centralne Alpe lepe predvsem pozimi in spomladi, ko jih pokriva sneg, pa poleti od te bleščeče podobe vsaj v mojih očeh ostane bore malo. Nekakšna pretežno rjava-zelena pobočja, z rjavo kamenino in takrat že tudi s sivimi in ponekod celo črnimi snežišči. Precej neobetavno, se pa svizci v njih prav odlično počutijo in se na kakšnem mestu, kjer se poleti ustavljajo motorizirani turisti, tudi nemarno redijo.
Največji kontrast človek doživi, ko se poleti pelje npr. čez prelaz pri Velikem Kleku in nadaljuje vožno proti Sloveniji. Če gre čez Korensko sedlo, mora na naši strani skoraj seči po sončnih očalih. Bele stene naših Julijcev ga v primerjavi z rjavo barvo poletnih Centralnih Alp namreč kar oslepijo.

Oddano: 30.04.2009 ob 13:41:46
Zaznamki:
geografija, geologija, gorništvo, Alpe
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 749 | Ocena 4.4 od 7 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
-5-ka
odpadnik-1
pred 481 tedni
2.
je ta ena gora slučajno pri Heligenblutu?
GBWallac3
pred 481 tedni
3.
Super!
Helianthus
pred 481 tedni
4.
;)) Tale tvoj "jezen" zapis me je spomnil na mojega tamalega bratranca, ki je tudi geograf. In je tudi nekako občutljiv na te stvari.
/Menda so na faksu def. kam spada Slovenija, spreminjali glede na letne čase, geopolitiko in interese.
Balkan - JV Evropa - Z Balkan - Srednja Evropa---al nekej takega, ker pišem po spominu/

Sicer pa so danes Alpe z mojega okna obsijane s soncem in malenkostno zavite v meglice posebne vrste.
nish
pred 481 tedni
5.
Kaj pa če tale video posnetek dejansko deluje?
https://www.youtube.com/watch?v=_ry0rtyijeA
InsFB
pred 130 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 188878
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34426 // Odgovorov: 1873560
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86520 // Komentarjev: 1239918
Avtorji fotografij: 26216 // Slik: 221853 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "