Franček Knez: OŽARJENI KAMEN
Statistične podatke lahko vedno razlagamo na sto in en način. S statistiko lahko dokažemo vse, tudi najbolj nenavadne stvari. Včasih pa je statistika tako neverjetna, da jo težko razumljivo razložimo. Še posebej, če se za osupljivimi številkami skriva izjemna kvaliteta nekega delovanja, ki je časovno omejeno. Takšen je primer Frančka Kneza, tihega in morda vodilnega alpinista našega časa.
Kaj bi namreč rekli na 5370 preplezanih (v glavnem hribovskih) smeri, med katere pa Franček sam ne prišteva »pristopov in lahkih smeri«? Kaj si naj mislimo o tem, da je od teh smeri skoraj 800 prvenstvenih vzponov, torej precej več, kot bolj dejaven alpinist sploh gre v hribe v vsej svoji (dolgi) karieri? Franček Knez je te številke dosegel v 35 letih plezanja pri tem, da mu sama statistika nikoli ni bila motiv za premagovanje težav v skalni vertikali. Popolnoma nepredstavljive pa te številke postanejo, če vemo, da Franček Knez nikoli ni bil poklicni plezalec ampak je vedno redno hodil v službo, in da za nameček nikoli niti ni imel avta temveč, da je bil “obsojen” na vožnjo z avtobusom, štopanje ali pa na motorizirane soplezalce, da je lahko sploh prišel do hribov.

Franček Knez na bivaku v severni steni Eigerja. Foto: Dani tič

Zelo težko bi bilo na kratko opisati Frančkovo vlogo v slovenskem alpinizmu in dali njegovi alpinistični poti primerno težo. Zato si bom kar sposodil stavek, ki ga je povedal Silvo Karo, eden najboljših alpinistov na svetu sploh in pogost Frančkov soplezalec. Citat je sila preprost: “Franček je guru slovenskega modernega alpinizma.” Glede na to, da slovenski alpinizem po zaslugi najboljših slovensih alpinistov sodi v sam svetovni vrh, postane Frančkov položaj v njem bolj jasen.
Na hitro: Franček je v nekem obdobju (od srede 70-tih do začetka 90-tih) vlekel naprej ves naš alpinistični voz. Sčasoma se mu je pridružilo še nekaj drugih odličnih plezalcev, ki pa o njem vedno govorijo v presežnikih. A zakaj Frančka povprečni Slovernec ne pozna? Predvsem zato, ker Franček Knez nikoli ni iskal medijske prisotnosti, pravzaprav se jo je vedno izogibal. Ja, Franček je z današnjimi samopromocijskimi očmi nekoliko samosvoj, a ima svoj prav. Zadovoljiti svojo osebno željo po plezanju v navpičnih stenah Alp, Himalaje, Patagonije, Andov, Yosemitov, mu je bilo popolnoma dovolj. Tudi biti sredi množice ljudi (četudi ne prevelike), mu nikoli ni bilo prav prijetno in tako tudi njegovih alpinističnih predavanj ni bilo prav veliko. Pa bi imel kaj za povedati: npr. o svojem izjemno hitrem solovzponu čez steno Eigerja, plezanju v obupnih razmerah v J steni Lotseja, o prvenstvenih smereh v Patagoniji, drznih zimskih vzponih v naših gorah, solo vzponih pri nas in v tujini, o svojih plezalskih začetkih, plezalni nesreči za katero ni bil sam popolnoma nič kriv, torej o svojem intimnem pogledu na plezalno pot, pred katero vsi alpinisti samo spoštljivo obmolknemo...

Franček v viharju v steni Fitz Roya, Patagonija. Foto: Silvo Karo

In prav to se je sedaj zgodilo. Franček je napisal knjigo Ožarjeni kamen, ki bo 18. marca izšla pri založbi Sanje, njena predstavitev pa bo istega dne ob 21. uri v Cankarjevem domu na Mednarodnem filmskem in gorniškem festivalu. Knjigo, za katero si upam trditi, da bo presenetila poznavalce alpinizma, vsem drugim pa odprla vpogled v intimnost (Frančkovega) alpinizma, alpinizma na najvišji ravni. Mislim, da bo pokazala, kakšne (osebne) vrednote oblikujejo alpinizem.
Kljub temu, da je bil Franček prvi znanilec modernega, športnega alpinizma ne samo pri nas ampak tudi širše, bo ob branju knjige kmalu jasno, da mu veliko več kot nekakšen rezultat pomeni prav zgodba, ki jo je v posmeznih smereh doživel. Zgodba mu je pogosto celo pomembnejša od smeri same. Frančkov dar opazovanja in intimni pogled na svoje plezanje bo torej marsikoga presenetil. Nenazadnje tudi zato, ker se je vedno tih in od javnosti odmaknjen legendarni plezalec zdaj odločil spregovoriti.
Skoraj na koncu - zelo sem vesel, da sem pri nastanku te knjige lahko tvorno sodeloval kot urednik in zapisovalec, predvsem pa, da sem Frančka osebno spoznal, da sva se spoprijateljila ter da sva šla nekajkrat skupaj celo plezat.
In pri tem sem spet imel malo treme ter se počutil kot prvošolček z rumeno rutico...

Franček Knez v Črnem Kalu okoli leta 1983. (arhiv Frančka Kneza)

PS:
Zadnjih 15 let Franček ne pleza več s tako silovitim tempom kot včasih. O svoji preplezani poti je nekoč rekel: "Potegnil rem črto in račun je v redu." Kljub temu še vedno pleza več kot marsikateri bolj znan alpinist ali plezalec. Odkriva nedotaknjene konce, opremlja svoja skrita plezališča in vanje povabi samo prijatelje.

Čisto za konec še domača naloga: Leta 1983 je Franček Knez opravil 307 vzponov, od tega je preplezal 135 prvenstvenih smeri in bil na dveh odpravah (kjer je skupaj prebil vsaj dva meseca, če ne več). Izračunajte, kolikokrat bi moral biti v hribih, če bi na dan splezal samo eno smer, na koliko dni bi ob istem pogoju moral preplezati novo smer? Ne spreglejte tega, da je vseskozi hodil v službo, plezal pa med vikendi in rednim dopustom in da ni imel danes vsakemu nujno potrebnega avtomobila. So vam izračuni razumljivi? Meni ne najbolj....

Oddano: 17.03.2009 ob 14:25:48
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 2253 | Ocena 5.0 od 1 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Verjetno je prav, da se vodijo statistike in štejejo vzponi...ampak si mislim, da so res prigode tiste, ki te spomnijo....na boj...na poraz ali zmagoslavje.

Ob kakšnem fajn naslovu knjige, sem se vedno spraševala, od kje ga je avtor "pobral".
Ožarjeni kamen...vroča ljubezen... do gore...;)
/ne morem iz svoje kože;)/

"Potegnil sem črto in račun je v redu"...dobro se sliši. Zadovoljno. In to je vse kar velja.
nish
pred 500 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4Št. registriranih uporabnikov: 202306
Forum avtorjev: 15891 Forum teme: 34469 // Odgovorov: 1876559
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87204 // Komentarjev: 1246283
Avtorji fotografij: 26309 // Slik: 223185 // Videov: 18360
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "