Brezposelnost mladih v Sloveniji - izpoved


Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, je anketna brezposelnost v Sloveniji konec lanskega leta znašala 8.1% [1]. Tudi prvi zapis tega bloga je kolateralna škoda brezposelnosti. Poglejmo podatke o brezposelnosti podrobneje, pri tem bomo upoštevali kriterije, ki ustrezajo meni. Brezposelnih oseb v starostni skupini od 30 do 39 let, je bilo januarja letos skoraj 24.000, decembra lani nekaj drobiža manj kot 23.000 [2]. Dalje preverimo po stopnji izobraženosti: tistih, s sedmo ali višjo, je bilo januarja letos 17.689, decembra lani pa točno 51 oseb manj. Ob vpisu v srednjo šolo mi je mama dejala, da se naj učim, zato, da mi ne bo potrebno delati, tako kot njej. HA! Ironija. Dejansko ne delam toliko kot ona. pri 30, skoraj 31 imam eno leto uradne delovne dobe. Pod to se študentsko delo ne šteje, prav tako ne delo preko avtorskih, podnajemnih in ostalih pogodb. Kako to vem? Ob izpolnjevanju obrazcev, ki jih prilagam neštetim prošnjam za službo, vidim kako to gre: “prosimo, da vnesete število UR, ki ste jih opravljali kot študent oziroma preko avtorskih in/ali drugih pogodb”.

Torej uradno gledano, sem lenuh s sedmo stopnjo izobrazbe, ki živi v hotelu mama in se mu očitno ne ljubi delati, ker naša država pač ne upošteva ostalih vrst zaposlitve kot ‘resnega’ dela. Če gledam generacije za mano: študirajo in kelnarijo oziroma, če imajo pravi priimek in prave zveze, delajo preko študenta nekje, kjer bodo na koncu dobili pogodbo za nedoločen čas. Torej delajo in študirajo, delajo zato, da lahko študirajo. Ampak zakaj pa študirajo? Zato, da bodo lahko po končanem šolanju še vedno delali v istem kafiču? Ker, če so se odločili za študij, kjer velja kader za nezaposljiv (tukaj dandanes pride v poštev praktično vsak študij, razen medicine in strojništva - vsakič, ko vidim oglas na Zavodu, da iščejo OPERATERJA CNC, mi začnejo učke trzat), bodo ostali tam, kjer so bili med študijem. S tem, da si bodo po diplomi morali odpreti popoldanski s.p., ker delodajalci tudi v gostinstvu niso več to, kar so bili 10 let nazaj. Dejansko se dela v strežbi študentje še vedno najbolj poslužujejo, samo poglejte med oglase na kateremkoli od študentskih servisev. In ne, nič nimam proti delu v strežbi. To delovno mesto je uporabljeno zgolj zato, ker je verjetno najbolj množično zastopano.

Potem pa končaš študij, redno, z diplomo in približno petimi leti izkušenj dela v gostinstvu/administraciji/kjerkoli pač že. Ampak kaj, ko delodajalci dandanes iščejo nekoga, ki ima sedmo stopnjo izobrazbe, govori par tujih jezikov, ima 23 let in za sabo vsaj deset let delovnih izkušenj na podobnem delovnem mestu ali dobesedno: kot delovne izkušnje se šteje delovna doba na delovnem mestu, za katero se zahteva ista stopnja izobrazbe in čas pripravništva v tisti stopnji izobrazbe, ne glede na to ali je bilo delovno razmerje sklenjeno pri istem ali pri drugem delodajalcu. Za delovne izkušnje se štejejo tudi delovne izkušnje, ki jih je uslužbenec pridobil z opravljanjem del na delovnem mestu, za katero se zahteva za eno stopnjo nižja izobrazba. Kaj nam revežem torej ostane? Praktično nič. Ali se sprijaznemo s situacijo ali pa odidemo s trebuhom za kruhom v tujino, kjer bomo prvega pol leta spet za šankom/v administraciji/kjerkoli pač že.

In pazite to: ne jamram, ampak iščem rešitve. Zato mogoče pa tale blog ne bo škodil, da pokažem tisto, kar dejansko znam. In kaj to je? Vse in hkrati nič. Dobesedno. Tekoče govorim dva tuja jezika, dva pa nekako tako, kot vsi Slovenci hrvaščino na Pagu vsako leto julija. In, da izpostavim kako zelo nesmiseln je moj študij (zgodovina), naj povem še to, da govorim tekoče mrtev jezik: latinščino. To super povzame moj celoten študij. Že res, da imam splošno razgledanost povprečnega 60 letnika (minus jugo nostalgija pa 35 let delovne dobe), ampak kaj mi to koristi pri iskanju službe? Nič. Mi je pa všeč politika. Želim si ustvariti sfero v kateri bi bilo možno pisati prispevke, ki bi bili bolj strokovni in z manj osebnega mnenja, ker kot je bilo napisano višje: ne jamram, ampak iščem rešitve. Zato, ker pošiljanje prošenj očitno pride na pravi naslov, vendar pa gre na tistem pravem naslovu nekaj zelo narobe, glede na to, da sem še vedno brez službe. Pa nisem zahteven človek, kriteriji iskanja pri meni so: administracija, bančništvo, finance, management, poslovno svetovanje, organizacija, novinarstvo, mediji, založništvo, družboslovje, poučevanje, prevajanje, kultura, šport, trgovina, znanost, tehnologija, raziskave in razvoj, drugo. In kljub širokemu spektru, se služba ne najde. Verjamem, da je tole prebralo dovolj meni podobnih, da lahko vprašam: s predstavljate, kaj se naredi s psiho takega človeka? Veš, da si sposoben delat, rad bi delal, delal bi praktično vse. Pa ne gre. Ubija duha. Ubija voljo. In na koncu bereš članke z naslovom ‘Deset znakov, ki vam govorijo, da morate spremeniti življenje’, vidiš se pa v vsem naštetem. Mogoče pa je tole prvi korak h spremembam. Upam.

Reference:
[1] Statistični urad RS - http://www.stat.si/StatWeb/Field/Index/1
16

[2] Zavod RS za zaposlovanje  - http://www.ess.gov.si/trg_dela/trg_dela_
v_stevilkah/registrirana_brezposelnost

Oddano: 09.03.2017 ob 21:50:35
RTV Kategorija: Ljudje
Zaznamki:
brezposlenost, delo, ljudje, Slovenija
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 485 | Ocena 3.7 od 12 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Če ti politika leži, se vrini notri. Jezik ti teče, to je pomembno. Malo modrujejo in dobro živijo.
Kouvran
pred 80 tedni
2.
V tujini upoštevajo tvoja znanja... Resnična. Začeti boš moral kot en fizikalc, potem pa te spoznavajo in ti ponudijo, kaj več... Vem, da so mojega sina nagovarjali, da bi bil vodja, ker se je omikano obnašal in jih je razumel... No, pristal je kot prevajalec v operativi, ker ne mara šefovati jugovičem... "Me bo kakšen še zaklal," je potožil.V pisarni pa že tu ni hotel delati, ker je rekel, da je premlad, da bi se nalepil na stol in računalo. Še oči bi si pokvaril.... No, ti bi najraje to počel... To je posel za lenuhe!
Zzzzzz
pred 80 tedni
3.
Zdaj si mlad in ti ne bi škodilo malo fizičnega dela v naravi :)
Zzzzzz
pred 80 tedni
4.
Še oči bi si pokvaril.... No, ti bi najraje to počel... To je posel za lenuhe!

To je sarkazem? Lenuhi "nalepljeni na stol in računalo" so vam omogočili, da lahko zapisujete svoje misli preko spleta. Na primer.

Socialistična mantra entropičnega fizičnega dela je še vedno živa, medtem ko robotizacija, avtomatizacija ter optimizacija delovnih procesov silijo v vse pore najrazličnejših industrij.


Hohštaplerija
pred 80 tedni
5.
V starih dobrih časi ,1972, ş srednjo izobrazbo sem imel ,službo , stanovanje , družino , z 22 let starosti .
Sedaj sem upokojenec .
Danes mladi z sedmo stopnjo izobrazbe , 22-27, let , išče zaposlitev naslednjih 22 let , pokojninska doba je do 65 leta , in kdaj boste upokojenci ?
Če to razumeš , potem si genij !
lp
Šentvid
pred 80 tedni
6.
Kdor računa, da mu bo penzija omogočala preživetje čez 30, 40 let živi v blodnjah.

Je pa bilo včasih lepo ja. Naša oma je šla v pokoj že leta 85'. V pokoju uživa še danes.

Stari dobri časi v mehurčku so mimo. Pred nami so desetlejta krutega hiper kapitalizma. Kdor nima vez jih bo pošteno dobil po glavi.
Hohštaplerija
pred 80 tedni
7.
Torej samo ''fizički radnik' je za vas pravi delavec? No to pa je zgrešena logika. Žalostno je, da imamo pred sabo takoj neko famo o javni upravi, kjer si 100% zaposlenih samo 'rit praska' in ne dela nič. Pa je daleč od resnice. Res je, da je takih ogromno in, so zavarovani kot sibirske lisice, ampak tiste delavke, ki jih vidite za šaltrom ponavadi najbolj nastradajo. Ni samo fizično delo nekaj vredno. Ta socialistična mentaliteta je tako zgrešena, da ne vem niti kje naj začnem. In tudi ta jugonostalgija bi pa počasi že morala zgint iz naše zavesti. Res je, da je bilo za delavca poskrbljeno. Ampak dandanes ni moja generacija kriva, da je moja generacija brez služb in da so nam omogočali šolanje za raznorazne visoko zveneče nazive. Kdo je kriv, da je moja generacija brez službe? Brez zamere, ampak kriva je ta jugonostalgična generacija, ki je imela službo, hišo, otroke, dvakrat letno dopust. Sindikalce. Kredite ipd.
Moja generacija nima možnosti delat tega za kar je hodila v šolo. Ker vaša generacija drži pozicije v inštitucijah. Ker si praskajo riti na vodilnih mestih v javni upravi. Moja generacija ni kriva, da ste nam omogočli šolanje, sedaj nas pa ne želite zaposliti, ker morate najprej svoje otroke spravit na občine, muzeje, arhive, šolstvo, visoko šolstvo, knjižnice, upravne enote in tako dalje ;)
vaderix
pred 80 tedni
8.
Spoštovana hohštaplarija: Bila sem tudi mlada, gibljiva, tudi položena na stol, da sem dosegla svojo izobrazbo, a sem potem takoj migala... Na srečo, sem potem delalaposel, kjer je bilo treba malosedeti, malo stati, hoditi in GOVORITI ;) Ne, js nisem bila za lepljenje.... Zdaj, ko pa sem se upokojila, si pa to privoščim.

Kar se tiče programerstva, je uporabno, a potem moraš posebej na šiht v naravo, da se razmigaš... Kakšen pa boš na stara leta sicer?
Zzzzzz
pred 80 tedni
9.
Ja sem vam samo povedala, kako vkapitalistični tujini, kjer je delo in plača, ravnajo z novozaposlenimi. Običajno morajo čez cel delovni proce, razen tisti, ki so že zverzirani in dokažejo to na samem razgovoru.
Zzzzzz
pred 80 tedni
10.
Da ne omenjamo, da so večno nezadovoljni. 30 let garantirane službe, pa je naveličan do konca v svoji udobni pisarni.

Spodaj na "šaltru" pa magistri preko javnih del.

F*** off
Hohštaplerija
pred 80 tedni
11.
@ vaderix...

Živim v bližini Italije in spremljam tudi njihove medije. Nabral sem se in naposlušal podobnih ali
skoraj identičnih zgodb v Italiji. Je tudi v Italiji kriva jugonostalgična generacija ?????
Eh....
cinik
pred 80 tedni
12.
@7
Tvoja generacija je kolateralna škoda spremembe sistema z osamosvojitvijo . Od kot tebi pojem " jugo nostalgija " , socialistična mentaliteta , mi smo imeli možnost , zakaj nimate vi ,tvoja generacija , vprašaj se in poiščite rešitve , ganjen sem s tvojo ugotovitvijo da vas " ne želijo zaposlit " , lahko so zrušili Berlinski zid , ker pomeni postavili so vam domačo nalogo , pa veliko sreče !
lp
Šentvid
pred 80 tedni
13.
Cinik: termin "jugonostalgična generacija" leti bolj na leta, ko je bila ta generacija rojena. Torej nekje 40. 50. 60. leta prejšnjega stoletja. Torej ja.. Glede na to, da tudi sama spremljam tuje medije, menim, da so te generacije delno sokrive za nastalo situacijo. To so generacije,ki so ustvarjale šolski sistem, politični sistem, kapitalizem pripeljale do neslutenih razsežnosti in ko se je desetletja po vojni družba začela odpirat in razvija in je začelo prihajat do liberalizacije in neslutenega razvoja v tehnologiji. Ta isti ljudje, še danes krojijo mojo in vašo usodo. In se držijo svojih stolčkov kot pijanec plota.
vaderix
pred 80 tedni
14.
Kaj ces nasa generacija 30 do 40 je nasrkala do konca. Mi smo pozabljena generacija Slovenije. Upam da se mlajsim to nezgodi,.
Vongobongo
pred 80 tedni
15.
Priznam pa, da sem starejšemu sinu že ves čas na pomoč (VIP) pri iskanju službe in se ukvarja z moderno tehnologijo...Potem se mora pa sam izkazati ;) Na žalost se je odselil, ker si je ustvaril družino in je že težko najti vse te VIPe, ki ju rabita z ženo.... :(
Zzzzzz
pred 80 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 198257
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875714
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87063 // Komentarjev: 1244468
Avtorji fotografij: 26292 // Slik: 222971 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "