Willy Wimmer je nekdanji nemški državni sekretar, poslanec in publicist. V komentarju pariškega summita razkriva nekaj spregledanih (spregledanih po zapovedi?) vidikov prve svetovne vojne in njenih posledic, kot se jih je dalo razbrati iz nastopov politikov.
Zgodovinar Commonwealtha Christopher Clark je razkril: za Versailles in obsodbo držav Antante nad nemškim rajhom ni opravičila. Clark je z blagoslovom nemških javnih televizijskih postaj z dekretom določil, da ni posebne odgovornosti katere koli države za izbruh prve svetovne vojne, čeprav so nemški zgodovinar Wolfgang Effenberger in drugi pokazali na več kot desetletje trajajoče priprave na prvo svetovno vojno s strani britanskih in francoskih krogov, vključno z uvedbo blokade nemškega cesarstva zaradi lakote. Blokade z namenom lakote, ki je imela za posledico še dolgo po premirju v poletnih mesecih leta 1919 milijone nemških žrtev in izgubljeno celotno generacijo otrok. Če celo po Christopherju Clarku samem ni obstajala posebna nemška odgovornost za izbruh prve svetovne vojne, od zaveznikov z dekretom določene "izključne nemške krivde" iz Versaillesa ne more ostati veliko.
Cilj Versaillesa je bil uničenje Nemčije, uspelo naj bi s pomočjo Hitlerja in druge svetovne vojne. Steinmeier in Merklova tvegata, da bosta na dolgi rok legitimirala
Versailles in politiko uničenja proti Nemčiji. Vprašanje bi lahko prepustili zgodovini, če ne bi vodilo do naslednje pogube.

Najprej načeloma. Kdor danes legitimira Versailles , ne odgovori na vprašanje, kdo lahko vzpostavi mir. Na to je v zgodovini nastalo več odgovorov, kot sta pokazala mirovni sporazum leta 1648 v Münstru in Osnabrücku ter kongres na Dunaju ob koncu Napoleonovih vojn. Poraženi državi so pustili obraz in ustvarili "pravico do pozabe".

Ruski car Aleksander I. je bil tisti, ki je skušal skupaj z avstrijskim kanclerjem Metternichom, prebivalcem Porenja iz Koblenza, uvesti evropsko načelo preživetja par excellence v mednarodno politiko: novemu spopadu v Evropi bi se bilo treba izogniti, da se ne bi bilo treba srečati z uničenjem evropske civilizacije. Sporazum, kjer bi le bil mogoč, zelo proti volji Anglosasov. London se je hotel na celini nositi neovirano, po mili volji, to so dokazali skupaj s poznejšim maršalom Francije Fochom in je še vedno "rdeča nit", ki bo spodnesla vsako pomiritev evropskega položaja. Washington je stopil v londonske škornje, pa naj se ameriški predsednik Trump na francoskih praznovanju v Parizu ruskemu predsedniku Putin nasmiha, kolikor hoče.

Perverzno je, da ravno francoski predsednik pri slavoloku zmage napoveduje stalni "forum za mir", saj ima ravno Francija na rovašu Libijo in Sirijo z vsemi posledicami, ki izhajajo iz njiju, v Afriki pa ne zna drugega kot voditi vojne. Namesto "mirovnega
foruma" bi lastna zaveza za prihodnost človeštva prinesla več. In potem neprekinjeno zmerjanje ameriškega predsednika Trumpa. Vprašaš se, kaj naj s tem. Ali pa so Merkel & Co slabe volje zaradi dejstva, da predsednik Trump vsaj doslej ne sledi modelu od njih slavljenih vojnih hujskačev predsednikov Clintona, Busha, neizrekljivega, in Obame? Ruski predsednik Putin je v Parizu najbrž vse natančno poslušal, in ne le tam. Od Clintona do Merklove se pritožujejo nad tem, da se  s Trumpom očitno ne nadaljuje anglo-saksonska vojna politika. Trumpa obmetavajo z umazanijo, ker se pretvarja, da si prizadeva za nekakšno uspešno sodelovanje z Rusijo.

Na vojne so Merkli in Merklove tega sveta z veseljem pristali, mir v Evropi pa naj ne bi bil mogoč? To ustreza modelu EU za uničevanje obstoječega pravnega reda s strani tistih, ki priklicujejo demone iz preteklosti, čeprav ona sama spodbuja te demone. Trump ne more zadovoljiti Moskve,vendar pa dela vse, kar je v njegovi moči, za obnovo od vojne spodkopane Amerike. To mu lahko uspe. Toda kaj sledi? Spet Amerika, ki bi se rada polastila Rusije preko ameriških vojaških poveljnikov v Evropi? Pariz je bil ta konec tedna res vrh in višek - in sicer višek politične hinavščine.
13. november 2018 | Komentarji (2)
Pred kakšnim tednom je v Haagu v parku pri postaji Holland Spoor poginilo 300 ptic, predvsem škorcev in kavk, sodeč po nenavadnem obnašanju pa so bile prizadete tudi race. O vzrokih pogina se še vedno ugiba, preiskave so v teku, park so začasno zaprli. Za zdaj so ugotovili, da ni šlo za strup niti za virusno ali kakšno drugo infekcijo, na nekaterih od raztelešenih ptic so odkrili notranje krvavitve, čeprav je bila kri b.p. Edino, kar se je tam posebnega dogajalo, je bilo testiranje omrežja 5G, čigar antena je bila postavljena na strehi čez cesto. Po nepotrjenih navedbah naj bi uporabili mikrovalove s frekvenco 7,4 GHz in nepravilnim (erratic) pulzom. Postopoma se v preiskavo vključujejo veterinarji in nacionalni zdravstveni organi.

Več podrobnosti (v angl.)

Pa še o prvem sodnem primeru glede 5G v VB na naslovu http://humansarefree.com/2018/10/britain
s-first-court-case-against-5g.html

in o Johnu Kuhlesu, ustanovitelju Fb.com/groups/Stop5G & Fb.me/Stop5G in lastniku Stop5G.net.

Geslo za morebitno nadaljno iskanje: "Biological Effects of Non-ionizing Microwaves".
8. november 2018 | Komentarji (39)
Juergen Todenhoefer, avtor, politik, izvedenec za BV, na FB

Udarite vendar po mizi!

Dragi prijatelji, nemškim podjetjem grozijo ameriške sankcije, ki lahko ogrozijo njihov obstoj, če bodo še naprej trgovala z Iranom. Tako kot da bi Nemčija postavila pred vrata podjetja iz ZDA le zato, ker poslujejo z državami, ki jih ne maramo. Ameriška grožnja nemškim podjetjem je občutna kršitev nemške suverenosti in v nasprotju z mednarodnim pravom. Zvezna vlada jo jemlje preveč poslušno. Nismo domači psiček ZDA.

Za nestabilnost na Bližnjem vzhodu so krive ZDA.
ZDA nameravajo s protipravnimi sankcijami baje zmanjšati nestabilnost na Bližnjem vzhodu in zmanjšati zadnje čase narasli vpliv Irana. Toda za oboje so si same krive. Prižgale so ogenj na Bližnjem vzhodu in Iran od leta 2003 stalno krepile z neverjetnimi strateškimi oslarijami:
- Leta 2003 je njihova kriminalna vojna proti Iraku odpravila največjo strateško protiutež Iranu, Sadama Husseina in potisnila Irak na stran Irana.
- Z vojaško podporo, vključno s terorističnimi gibanji v Siriji, so leta 2011 potisnile Assada v roke Irana (in Rusije).
- Isto velja za Jemen. Eden od glavnih razlogov za to, da se Houthiji naslanjajo na Iran, je množično vključevanje ZDA v saudsko bombardiranje in morilska blokada z lakoto zoper Jemen od leta 2015.

Iran, iz katerega sem se pravkar vrnil, ni "sirota", tudi ne vzor demokratične države. Ampak on je bolj zavezan miru kot ZDA. Za razliko od ZDA ni napadel nobene druge države že skoraj 300 let. Največja grožnja svetovnemu miru so ravno ZDA. Ameriški izstop iz jedrskega sporazuma je udarec celotni mednarodni politiki razoroževanja.
- Sadam Hussein se je razoroževal pod pritiskom ZDA. Ko  nevarnega orožja ni imel več, so ZDA državo napadle .
- Gaddafi je na zahtevo Združenih držav Amerike opustil svoj jedrski program. Ko se je razorožil, sta ZDA in Francija padli po njem.
 - Na zahtevo ZDA je Iran podredil svoj civilni jedrski program najostrejšemu nadzoru na svetu. V odgovor na to mu ZDA zdaj nalagajo "najtežje sankcije vseh časov". To je zahrbtno.
Katera država na svetu bo po toliko prelomljenih besedah Združenih držav z ZDA še pripravljena sklepati prave sporazume o razoroževanju? Čisto mogoče, da nobena. To ni dobro.
7. november 2018 | Komentarji (14)
Nevladna organizacija Attac poziva k oceni bančnih vplivov na družbo

Attac zahteva "drugačen stresni test za banke": pomembno je zavode preveriti glede na njihovo družbeno skladnost. Stresni test evropskega bančnega nadzora, katerega rezultati bodo objavljeni v petek, ne ponuja za to nobenega merila.

"Vprašanje je, kdo tukaj komu dela stres. Tudi če bodo testirane ustanove v petek verjetno lahko spet zadihale - družba ne more. Glede na mahinacije bank v zasebnem sektorju se postavlja vprašanje, ali lahko še govorimo o gospodarskih podjetjih ali pa jih že moramo šteti za kriminalna združenja," pravi Attacov strokovnjak za finančni trg Alfred Eibl. "Če politika želi spet pridobiti zaupanje državljanov, potem mora končno  bančni sektor prisiliti, da neha goljufati in se začne ravnati po pravilih za poštene posle."
(...)

Potrebnih je nekaj jasnih in učinkovitih reform

Attac poziva k celoviti reformi bančnega sektorja, da bi banke postale ponudniki storitev za gospodarstvo in družbo. Z vidika Attac-a so potrebni tako ukrepi, ki vodijo k večji stabilnosti bančnega sistema, kot tudi ukrepi za povečanje družbene in okoljske odgovornosti:

- Višji lastni kapital 25 odstotkov
- Jasna ločitev bančnih storitev in trgovanja (ločeni bančni sistem)
- Vključitev sektorja finančnih storitev (bank v senci) v regulacijo finančnih trgov
- Finančnotržno dovoljenje za preverjanje ponudbe izdelkov in storitev (na primer učinkovita prepoved navidezne prodaje)
- Davek na finančne transakcije za stabilizacijo sistemov finančnega trgovanja
- Izstop iz financiranja asocialnih in okolju škodljivih naložb
- Odvzem bančnega dovoljenja pri kaznivih dejanjih
3. november 2018 | Komentarji (2)
Več kot 110.000 litrov na dan: petnajst let že teče nafta neovirano v Mehiški zaliv, piše FAZ. Vsi poskusi mašenja številnih lukenj so propadli - in finančni interesi preprečujejo izboljšave.

Aprila 2010 se je v Mehiškem zalivu zgodila ena največjih naftnih nesreč. Eksplozija je uničila vrtalno ploščad Deepwater Horizon, pobila enajst ljudi in speljala v morje nafto v še nevideni količini - s hudimi okoljskimi posledicami. Nesreča pa je razkrila še eno naftno katastrofo, ki je dotlej ostajala v ozadju. Junija istega leta so strokovnjaki iz okoljske organizacije Skytruth pregledovali satelitske in letalske fotografije prizadetega območja in odkrili temno črto nafte, ki kot dolga nit teče skoz vode Mehiškega zaliva. Povezave z Deepwater Horizon ni bilo. Nafta je morala prihajati iz drugih izvirov.

V resnici je šest let pred katastrofo Deepwater Horizon orkan Ivan sprožil ogromen plaz na dnu Mehiškega zaliva, ki je prevrnil ploščad podjetja Taylor Energy. Od takrat curlja nafta v morje iz 28 različnih izvirov, nekoč povezanih z naftno ploščadjo - v glavnem ne da bi  javnost to sploh zaznala. Taylor Energy je večkrat poskusila zamašiti puščanje, vendar ji to v celoti ni uspelo. Leta 2008 je družba prodala svoje naftne vrtine južnokorejskemu konzorciju in v poravnavi z oblastmi rezervirala 666 milijonov dolarjev za rešitev problema.

Taylor Energy je uspelo naftno katastrofo širšemu občinstvu v glavnem prikriti, ker so količino nafte na podlagi podatkov iz podjetja notorično podcenjevali. Poročilo Associated Pressa je leta 2015 razkrilo, da je po resnih izračunih v zaliv steklo 20-krat več olja, kot so mislili prej. Družba ni ostala neaktivna. Namesto tega je porabila več kot 200 milijonov dolarjev za mašenje izvirov, vendar je uspela le tretjina.
2. november 2018 | Komentarji (4)
Komentar vidnega ekonomista, visokošolskega profesorja, nekdanjega direktorja UNCTAD-a, Heinerja Flassbecka, na volitve v Nemčiji in Braziliji.

V napačni ekonomski ideologiji ni prave politike
Že spet propadajo stare stranke, vendar ne propade noben politik. Zeleni navidezni cvet kaže, da bo treba razkriti navidezne gospodarske cvetove Nemčije, da bi lahko resnično kaj spremenili. (...) Nadaljujemo z vedno istim "vrhunskim osebjem". Izguba več kot desetih odstotkov na dveh zaporednih parlamentarnih volitvah ni v sodobni demokraciji, kjer politiki ne (po)znajo drugega kot politiko, za nikogar razlog, da bi prevzel politično odgovornost in takoj odstopil. Angela Merkel želi vsaj oddati manj pomemben položaj, SPD pa bo verjetno padla pod 5-odstotni prag, ne da bi se kdo za to počutil odgovornega ....

Socialna demokracija in krščanska demokracija sta na koncu
Vsakdo, ki je sinoči poslušal in gledal izjavo Andree Nahles, predsednice SPD, na volitvah v Hessnu, ve, da je s stranko konec. Vodja stranke stopi po dveh tako resnih porazih, kot so bavarske in hessenske volitve, pred ljudi s praznimi floskulami in proceduralnimi napovedmi. Očitno je, da o vsebini ne more povedati niti stavka, ker ve, da bi to stvari samo še poslabšalo. Socialna demokracija se je sama oropala vseh pomembnejših vsebin in bo propadla, ker ni konzervativcem več potrebna niti kot sredstvo za doseganje večine. Zeleni so to vlogo prevzeli skoraj neslišno.

Ampak tudi krščanski demokrati množično izgubljajo, ker se čedalje bolj poslavljajo od svoje edine legitimacije v odnosu do večine prebivalstva, namreč od zagotavljanja splošne blaginje. Zdi se, da gre Nemčiji dobro, vendar mnogi opažajo, da njim to, da gre Nemčiji dobro, komajda kaj pomaga. V sodobnem času neoliberalizma med konzervativno gospodo ne velja več, kar je še veljalo v času Ludwiga Erharda: če gre bogatim dobro, gre tudi drugim vsaj tako dobro, da so zadovoljni in držijo jezik. Zdaj gre bogatim celo super dobro, a mnogi drugi so se prisiljeni prebijati skozi življenje in pri tem jim pade v oči, kako neverjetno nepravična je postala ta družba.

Gospodarsko slepa politična elita
(...) Kjer se zdi, da ni nobene alternative (kar je priljubljena fraza Merklove,op.vel.), državljani nenadoma volijo alternativne možnosti, tudi če se tem samo tako pravi - kot Zelenim ali AfD. Tako je  prišel na oblast Trump, tako je bila včeraj v Braziliji za predsednika izvoljena karikatura politika samo zato, ker obljublja, da bo vse počel drugače.
Politična elita, ki tava skozi življenje na obe očesi gospodarsko slepa, ni niti v Hessnu niti v Braziliji združljiva s stabilno demokracijo ....
31. oktober 2018 | Zaznamki: Flassbeck | Komentarji (3)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Št. registriranih uporabnikov: 206731
Forum avtorjev: 15892 Forum teme: 34482 // Odgovorov: 1877427
Blog avtorjev: 3583 // Blogov: 87443 // Komentarjev: 1248277
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 223675 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "