Ob demonstracijah in pouličnem divjanju v Hamburgu se veliko govori o tkim. terorju skrajnih levičarjev. Pri tem je umestno spomniti na to, da še ni nobene sodbe, ki bi potrdila oz. pojasnila te navedbe, dalje da niso divjali samo skrajni levičarji, pač pa tudi desničarji in celo 'begunci', da ne omenjam poročil o množičnem nastopu policijskih provokatorjev in primerne taktike policije. CDU bi očitno rada izrabila te dogodke za predvolilni boj. Divjanje bi radi obesili parlamentarni levici, tj. stranki Die Linke. Očitno skrajni center čuti nevarnost z leve - kar po gospodarski deprivaciji čedalje večjega dela prebivalstva in drastični prerazdelitvi bogastva v državi ne preseneča.

Ta politika rade volje spregleda tudi rast skrajne desnice. Migazin pa poroča o drugi strani medalje: V Nemčiji je po podatkih zvezne vlade na svobodi 462 domnevnih storilcev, ki jiih iščejo zaradi kaznivih dejanj, storjenih iz skrajno desničarskih motivov. Kot poročajo časopisi medijske skupine Funke, je ostalo neizvršenih okrog 600 nalogov za aretacijo 462 domnevnih skrajnih desničarjev. Številke izhajajo iz odgovora notranjega  ministrstva na parlamentarno vprašanje stranke Die Linke. 104 iskanim očitajo nasilne delikte, 98 iskanih je v ilegali od 2015 ali še delj. Navedbe vključujejo primere do konca marca letos. Septembra 2015 naj bi bilo po tem poročilu v ilegali še 372 desnih storilcev.

Notranjepolitična glasnica stranke Die Linke Ulla Jepke je številke označila za vznemirljive. "Predstavljajo vsaj indic za nastajajoče nacistično podzemlje", je povedala Funkejevim časopisom. Na desni sceni obstaja nezmanjšana pripravljenost na kazniva in nasilna dejanja.
17. julij 2017 | Zaznamki: Hamburg | Komentarji (9)
Virus ošpic ne obstaja

Nemški biolog dr. Stefan Lanka je prvotno ponudil 100.000 evrov vsakomur, ki bi  zagotovil znanstvene dokaze o obstoju virusa ošpic. Najprej mu je bilo sodno naloženo, da plača, potem ko je zdravnik David Bardens skušal pridobiti nagrado s  tem, da je biologu priskrbel študijo, objavljeno v medicinskem časopisu. Takrat je sodnik na okrožnem sodišču Ravensburg v Južni Nemčiji odločil v korist dr. Bardensa v sporni sodbi, v kateri je trdil, da je obstoj dokazan.

Prvi civilni senat BGH (Vrhovnega sodišča) je potrdil sodbo višjega okrožnega sodišča v Stuttgartu (OLG) februarja 2016. Vsoto 100.000 evrov, ki je bila ponujena kot nagrada za znanstveno dokazan obstoj domnevnega virusa ošpic, je bilo treba plačati tožniku. Tožniku je bilo tudi naloženo plačilo vseh postopkovnih stroškov.

V zadevi je sodelovalo pet strokovnjakov in predstavili so rezultate znanstvenih študij. Vseh pet strokovnjakov, vključno z prof. dr. Andreasom Podbielskim, ki ga je imenovalo predhodno sodišče OLG (Višje deželno sodišče) Stuttgart, je dosledno ugotovilo, da nobena od šestih objav, ki so bile predstavljene na sojenju, ne vsebuje znanstvenega dokaza o obstoju domnevnega virusa ošpic. Na sojenju so bili predstavljeni rezultati raziskav tako imenovanih genetskih prstnih odtisov domnevnega virusa ošpic. Dva priznana laboratorija, vključno z največjim in vodilnim genetskim inštitutom na svetu, sta neodvisno drug od drugega prišla do popolnoma enakih rezultatov. Rezultati kažejo, da avtorji šestih publikacij v primeru virusa ošpic niso imeli prav, in neposredna posledica tega je, da tudi vsi virologi, specializirani za ošpice, še vedno nimajo prav. Navadne sestavine celic napačno razlagajo kot del domnevnega virusa ošpic.

Zaradi te napake so v desetletjih procesa vzpostavljanja soglasja normalne sestavine celic mentalno združili v model virusa ošpic. Do današnjih dni dejanske strukture, ki ustreza temu modelu, niso našli niti pri človeku niti pri živalih. Z rezultati genetskih testov je bila celotna teza o obstoju virusa ošpic znanstveno ovržena.

Avtorji šestih objav in vsi drugi vpleten niso ugotovili napake, ker so kršili temeljno znanstveno dolžnost, da je potrebno delati "lege artis", to je v skladu z mednarodno opredeljenimi pravili in najboljšo prakso znanosti. Niso izvajali kontrolnih eksperimentov. Kontrolni eksperimenti bi obvarovali avtorje in človeštvo pred to pomembno napako, ki je postala osnova za prepričanje, da obstajajo virusi, ki povzročajo bolezni. Izvedenec, ki ga je imenovalo sodišče, prof. Dr. Podbielski, v odgovoru na relevantno vprašanje sodišča na strani 7 zapisnika izrecno potrjuje, da avtorji niso izvajali kontrolnih poskusov.

OLG Stuttgart je razveljavilo sodbo sodišča prve stopnje, zavrnilo tožbo in se med drugim oprlo na osrednje poročilo prof. Podbielskega glede šestih objav. Tožnik je zoper sodbo OLG vložil pritožbo na Vrhovno sodišče. Kot razlog je navedel svojo subjektivno, vendar v resnici napačno dojemanje zaporedja poskusov na sodišču v Stuttgartu, in trditev, da je naše poimenovanje dejstev o ošpicah predstavljalo grožnjo javnemu zdravju. Stališče tožnika je Vrhovno sodišče zavrnilo s preprostimi besedami. S tem je Vrhovno sodišče potrdilo sodbo OLG Stuttgart z dne 16. februarja 2016.

Šest publikacij, predloženih na sojenju, predstavlja najbolj relevantne publikacije na temo "virus ošpic". Ker razen teh šestih publikacij ni nobenih drugih publikacij, ki bi z znanstvenimi metodami poskusile dokazati obstoj virusa ošpic, imajo sodba Vrhovnega sodišča v procesu glede virusa ošpic in rezultati genetskih testov posledice: kakršne koli nacionalne in mednarodne izjave/trditve o domnevnem virusu ošpic, infektivnosti (nalezljivosti) ošpic ter o koristih in varnosti cepljenja proti ošpicam odslej niso znanstvene narave in so tako brez pravne podlage.

Med poizvedbami, ki jih je sprožilo izpodbijanje virusa ošpic, je pomembno dejstvo priznala vodja nacionalnega referenčnega inštituta za ošpice na Inštitutu Robert Koch (RKI), prof. dr. Annette Mankertz. Priznanje lahko pojasni povečano pogostost invalidnosti kot posledico cepljenja in sicer cepljenja proti ošpicam ter zakaj in kako tovrstno cepljenje vse bolj sproža avtizem.

Prof. Mankertzova je priznala, da "virus ošpic" vsebuje tipične naravne sestavine celic (ribosome, izdelovalce beljakovin v celici). Ker cepljenje proti ošpicam vsebuje celoten "celotni virus ošpic", to cepivo vsebuje lastne strukture celic. To pojasnjuje, zakaj cepljenje proti ošpicam povzroča pogostejše in hujše alergije in avtoimunske reakcije kot druge vrste cepljenj. Sodni izvedenec prof. Podbielski je večkrat izjavil, da je RKI z izjavo o ribosomih v virusu ošpic dokazal, da je  teza o obstoju virusa ošpic ponarejena.

Med procesom je bilo tudi zabeleženo, da najvišja nemška znanstvena avtoriteta na področju nalezljivih bolezni, RKI, v nasprotju s svojimi pravnimi pristojnostmi po  Zakonu o zaščiti pred okužbami (IfSG), ni uspela ustvariti testov za domnevni virus ošpic in jih objaviti. RKI sicer trdi, da je opravil interne študije o virusu ošpic, vendar je objavo ali izročitev njihovih rezultatov zavrnil.

 
Viri:
lrbw.juris.de
anonhq.com
wissenschafftplus.de
14. julij 2017 | Zaznamki: OŠPICE, DANES, IN, NIKDAR, VEČ | Komentarji (20)
V mednarodni trgovini še vedno obstajajo carinske ovire. Vendar gre pri prepiru o pripravi ustreznih pogodb za več: zahodne države bi rade izvozile neoliberalni model brezmejnih lastniških pravic.
(…)

Ko danes spet vihtijo stari in scefrani prapor proste trgovine, gre zato, da bi pokopali vse poskuse, da bi z normami in pravili omejili svobodo kapitalskega gibanja in njegovo pravico na donos. Pri tem so v ospredju seveda nacionalne države in njihove kompetence - zaradi česar kritikom tovrstnih sporazumov radi podtikajo, da bi radi samo vrnitev stare nacionalne države. V resnici je demokracija danes še pretežno zadeva nacionalnih držav. Sporazumi so naravnani tudi proti možnim nadnacionalnim političnim posegom: vsak ukrep, ki bi lahko zmanjšal privatne donose, naj bi se sankcioniral kot kršitev svobodne in poštene konkurence.
(…)

Jared Bernstein, nekdanji svetovalec podpredsednika ZDA Joea Bidena, ugotavlja, da so "sedanji pogajalski proces o 'prostotrgovinskih' sporazumih ugrabili interesi koncernov, ki ciljajo na vzppostavitev globalno veljavnih zavezujočih in iztožljivih pravil, s katerimi bi ti zavarovali svoje investicije in profite. Ugrabitev pogajanj s strani koncernov gre na račun pravic narodov do demokratičnega urejanja njihovih zadev kot tudi na račun zmožnosti suverenih držav, da ućinkovito uveljavijo varovalne ukrepe za delojemalce, potrošnike in okolje." Temu je komaj mogoče kaj dodati: zagovorniki "nove generacije" prototrgovinskih sporazummov bi radi preprečili, da bi ekonomska vprašanja sploh še kdaj postala predmet političnih odločitev - to pa nima nič skupnega s prosto trgovino. Če jim to uspe, bodo nacionalni in nadnacionalni parlamenti postali zgolj in samo še okras.

Vir: junge Welt
12. julij 2017 | Komentarji (9)
Z novimi modeli iščejo razlago, zakaj se inteligentnejši ljudje nagibajo k ateizmu

Vprašanje, zakaj so bolj inteligentni ljudje ponavadi ateisti, sega v čas Rimljanov in starodavnih Grkov. Povezavo med inteligenco in religijo je mogoče razložiti, če se religija šteje za instinkt, inteligenca pa za sposobnost presegati svoje instinkte. To predlagata Edward Dutton iz Inštituta za socialne raziskave Ulster v Združenem kraljestvu in Dimitrij Van der Linden z Rotterdamske univerze na Nizozemskem v članku Springerjeve revije Evolutionary Psychological Science.

Model povezovanja inteligence in neusklajenosti, ki ga predlagata avtorja, skuša pojasniti, zakaj zgodovinski dokazi in nedavni podatki o raziskavah v različnih državah in med različnimi skupinami podpirajo stališče, da se zdi inteligenca negativno povezana z vernostjo. Njun model temelji na načelnih idejah Savanna-IQ evolucijskega psihologa Satoshija Kanazawe, po katerih bo človekovo vedenje vedno nekako zasidrano v okolju, v katerem so se razvili njegovi predniki.

Dutton in van der Linden trdita, da je treba religijo obravnavati kot ločeno razvojno domeno ali instinkt, medtem ko inteligenca omogoča ljudem, da presežejo svoje instinkte. Preseganje instinktov prinaša prednost, ker ljudem pomaga pri reševanju težav. "Če je religija razvojna domena, potem je instinkt, inteligenco pa - v racionalnem reševanju problemov - razumemo kot vključevanje premagovanja instinkta in intelektualno radovednost in s tem odprtost za ne-instinktivne možnosti," pojasnjuje Dutton.

Dutton in van der Linden v predlogu modela povezovanja inteligence in neusklajenosti  preučujeta tudi povezavo med instinktom in stresom ter instinktivnost, s katero ljudje pogosto delujejo v stresnih obdobjih. Trdita, da inteligentnost ljudem v stresnih časih pomaga, da se dvignejo nad instinkte.
"Če je religija resnično razvojna domena - instinkt -, potem se bo  povečala v času stresa, ko so ljudje nagnjeni k instinktivnemu delovanju, za kar obstajajo jasni dokazi," pravi Dutton. "To tudi pomeni, da nam inteligenca omogoča, da se začasno ustavimo in premislimo situacijo in morebitne posledice naših dejanj."

Raziskovalca verjameta, da so ljudje, ki jih privlači ne-instinktivno, potencialno boljši reševalci problemov. "To je pomembno, saj se bo v spreminjajoči se ekologiji sposobnost reševanja problemov povezala s preseganjem instinktov, zaradi česar nas bodo privabljale razvojne neusklajenosti", dodaja van der Linden.
7. julij 2017 | Zaznamki: psihologija | Komentarji (20)
Seymour Hersh je živa legenda. Dobitnik Pulitzerjeve nagrade je razkril med drugim pokol v My Laiju leta 1969 in leta 2004 opozoril svet  na mučenje v zaporu Abu Ghraib. Redno piše o varnostnih vprašanjih, še posebej o vojnah ZDA na Bližnjem vzhodu. Hersheva velika prednost so njegova omrežja. Ima številne visoko pozicionirane vire v ministrstvih, obveščevalnih službah in vojski, ki jih v svojih člankih citira anonimno. In ravno to mu paradoksalno vedno znova očitajo njegovi kritiki. Prav nenavadno je, da se varovanje virov problematizira vedno takrat, ko ti viri nasprotujejo "uradni razlagi". Časopis Die Welt je, tako urednik Dirk Laabs, Hersheve vire sam preveril in ugotovil, da so verodostojni. To daje Hershevim očitkom poseben pomen, saj jih ne bo več mogoče kot običajno zavračati, da so anti-ameriški. Springerjevemu Die Welt vsaj ene reči ni mogoče očitati - namreč da je anti-ameriški. Kljub temu je objavil Hershev članek (v angleščini), ki se ga očitno niti britanski London Review of Books, zadnje Hershevo zatočišče, ni upal.

"Napad s strupenim plinom", ki je ga najbrž ni bilo
Kaj se je torej zgodilo v Siriji 4. aprila 2017?  Hershevi viri kažejo, da so Rusi že nekaj časa opazovali dvonadstropno stavbo v severnem delu mesta Khan Scheikoun, ki so ga imeli zasedenega islamisti. Po poročilih obveščevalnih služb naj bi tam bila nekakšna komanda islamistov. Po nadzoru stavbe z brezpilotnimi letali so bili prepričani, da bi lahko z zračnim napadom ob pravem času odstranili nekaj visokih poveljnikov džihada. Napad so izvedle sirske zračne sile. Kot orožje so očitno uporabili sodobno rusko lasersko vodeno bombo s 250 kilogrami eksploziva. Napad so ameriški vojski vnaprej sporočili - praksa je namenjena preprečevanju nepredvidenih srečanj v nevarnem sirskem zračnem prostoru. V konkretnem primeru je šlo tudi za to - tako Hershev vir -, da bi ZDA pred napadom lahko opozorile svoje informatorje ali agente med džihadisti .

Bombardiranje je bilo očitno uspešno. Glede na poročila obveščevalnih služb so ubili štiri visoke poveljnike. Kar se je zgodilo potem, je pa popolna neznanka tudi za Hersheve vire. Nekaj minut po bombardiranju so na YouTubu in socialnih omrežjih že prikazovali filme in fotografije domnevnih žrtev zastrupitve s plinom - viri so bili predvsem skupine, kot so "bele čelade" (white helmets), sirska od Zahoda financirana  nevladna organizacija, ki je pod hudo kritiko, da je del informacijske vojne proti Rusiji in Siriji.

Ker ni zanesljivih dokazov, je incident nemogoče resnično objektivno oceniti. Neodvisni inšpektorji nikoli niso bili na mestu, vzorci, preučeni od OPCW, so iz materiala, ki ga je turško ministrstvo za zdravje prejelo od "opozicije" in torej nima nikakršnega pomena. Toda tudi Hersheva različica ni popolnoma nedvoumna, ker se sirske in ruske izjave o dogodku bistveno razlikujejo od izjav Hershevega vira. Zakaj bi Sirci in Rusi poročali o očitno uničenem islamističnem "skladišču zalog kemičnega orožja", če takega skladišča sploh ni bilo? Zastrupitve prisotnih ljudi pojasnjuje Hershev vir s tem, da je bilo v pritličju uničene zgradbe skladišče za gnojila, insekticide in dezinfekcijska sredstva na osnovi klora, ki naj bi s "sekundarno eksplozijo" sprostilo kemične strupe. Čisto onkraj vsakega dvoma tudi ta različica ni. Bistveno močnejši je argument Hershevega vira, da Asad ne le da ni imel motiva, ampak da bi bil plinski napad celo izrazito usmerjen proti sirskim interesom:
"Večini Američanov niti ne pride na misel, da bi sirski plinski napad, ki bi ga ukazal Bashar al-Asad, Ruse desetkrat bolj razjezil kot Zahod. Ruske strategije proti IS, ki dejansko vključuje sodelovanje z Zahodom, bi bilo konec in Assad bi bil odgovoren za brco Rusiji, ne da bi pomislil na posledice za njega samega. Bi Asad to res naredil? Ko je na tem, da zmaga v vojni? Se delate norca iz mene? "

Skrbeti nas mora Trumpovo maščevanje
Popolnoma nedvoumen pa je uradni odziv ZDA. Trump je po Hershevem viru spremljal posledice domnevne zastrupitve od napada s plinom skupaj s kraljem Jordanije na televiziji in je bil pretresen od prvega trenutka. "Nedolžni dojenčki" - za to je moral nekdo plačati - in ker so mediji  ugotovili, da naj bi bil mesar Assad, je moral on občutiti maščevanje Združenih držav Amerike.
29. junij 2017 | Zaznamki: Seymour Hersh | Komentarji (4)
Jean Ziegler, ki ga povezuje tesno prijateljstvo s francoskim sociologom Pierrom Bourdieujem, je skozi dolgoletno delo posebnega poročevalca ZN o pravici do hrane videl veliko trpljenja na tem svetu. Predpostavlja, da obstaja "sistem strukturnega nasilja« (Bourdieu), v katerem se vse podreja čim večjemu dobičku. V ogromnem bogastvu, skoncentriranem v rokah "zasebnih oligarhij," vidi Ziegler veliko nevarnost. Njihov vpliv na demokracijo je danes tako velik, da je demokracija "v mnogih pogledih postala simulirana/simulativna demokracija." "Tisti," je dejal Ziegler, "ki se bodo v kratkem zbrali v Hamburgu na vrhu G20, so že dolgo degradirani v prejemnike ukazov. To so lakaji in hkrati plačanci oligarhij."

Intervju s človekom, ki je trdno prepričan, da so vsi problemi rešljivi z orožji demokracije. "Treba se je," kot pravi Ziegler, "samo skloniti in jih pobrati." Borzne špekulacije hedge skladov in velikih bank z osnovnimi živili bi lahko prepovedali jutri zjutraj - "če bi to hoteli, če bi ustvarili dovolj močan pritisk."
Intervju je vodil Marcus Klöckner.

G. Ziegler, v svoji novi knjigi ste napisali: "Tretja svetovna vojna proti prebivalcem tretjega sveta se je že zdavnaj začela." Kaj mislite s tem?
23 specializiranih agencij Združenih narodov je dolžnih vsako leto v juniju predložiti svoja finančna poročila Ekonomsko-socialnemu svetu Združenih narodov. Iz teh poročil izhaja, kar navajam tukaj. Iz poročil postane jasno, kdo so žrtve onesnažene vode, lakote, vojne, podnebnih škod in epidemij itd. Vsi ti ljudje živijo v državah tretjega sveta. Iz poročil je razvidno, da govorimo o 53 milijonih smrtnih žrtev v enem letu! Za primerjavo: v drugi svetovni vojni je umrlo skupno 57 milijonov ljudi, civilistov in vojakov. Že samo ti številki kažeta, da imamo opravka s svetovno vojno proti državam tretjega sveta.

Zakaj ta vojna?
Vojna je tisto, kar zahteva ljudožerski svetovni red.

Ljudožerski svetovni red? Kaj mislite s tem?
Svetovni red, o katerem govorim, je morilski in absurden. Zaznamovan je z neverjetnim kopičenjem moči v rokah nekaj oligarhij. Živimo pod diktaturo oligarhij globaliziranega finančnega kapitala. Te oligarhije so vzpostavile diktaturo po celotnem planetu, tudi v najmočnejših državah.

Kako pridete na to idejo?
Bom ponazoril s številko.

Prosim.
500 največjih transkontinentalnih zasebnih korporacij je po lanskih statističnih podatkih Svetovne banke kontroliralo 52 odstotkov svetovnega BDP (torej vsega v enem letu ustvarjenega svetovnega bogastva). Si lahko predstavljate, kakšna moč se skriva za tem? Te oligarhije imajo ideološko, finančno, gospodarsko in politično moč, ki je nikoli ni imel noben cesar, kralj, papež na tem planetu. Izmaknile so se kakršnikoli družbeni, državni ali sindikalni kontroli. Razen tega: te družbe zmorejo zelo veliko. Nadzorujejo znanstveni in tehnološki napredek - so neverjetno ustvarjalne.

To zadnje ni nujno slabo. Zakaj o tem govorite  v tonu, kot da grozi veliko zlo, nesreča?
Nesreča se je že zgodila. Te korporacije delujejo namreč samo po enem načelu.

Katerem?
Gre za načelo čim večjega dobička. Želijo v najkrajšem možnem času akumulirati najvišji možni profit - in to za vsako ceno. 85 najbogatejših milijarderjev na svetu je v zadnjem letu razpolagalo s toliko bogastva kot 4,5 milijarde najrevnejših ljudi na svetu. Tu se spet pojavi ljudožerski svetovni red, ki sem ga pravkar omenil.
Na eni strani 85 ljudi, ki imajo nepredstavljivo veliko bogastvo, medtem ko na drugi strani rastejo gore trupel. Na tem svetu vsakih 5 sekund zaradi lakote ali njenih neposrednih posledic umre en otrok starosti do 10 let. Isto poročilo ZN, v katerem so objavljene te številke o nesreči, hkrati razkriva, da bi lahko svetovno kmetijstvo danes brez težav nahranilo 12 milijard ljudi. To je skoraj dvakrat več od sedanjega svetovnega prebivalstva.

To pomeni, da dejanskega pomanjkanja hrane ni.
Tako je. Problem ni pomanjkanje produktivnosti, kot je to vse do svoje smrti leta marca 1883 mislil Marx. Od Marxove smrti je človeštvo tako neverjetno povečalo  produktivne sile, da danes, ob začetku novega tisočletja, pomanjkanja hrane ni več.

Povezava na celotni intervju (v nemščini)
28. junij 2017 | Kategorije: Politika | Zaznamki: Jean Ziegler | Komentarji (6)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 33 34 35
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3Št. registriranih uporabnikov: 162540
Forum avtorjev: 15822 Forum teme: 34217 // Odgovorov: 1861825
Blog avtorjev: 3556 // Blogov: 84006 // Komentarjev: 1204749
Avtorji fotografij: 25233 // Slik: 214933 // Videov: 19258 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "