Zakaj od novembra lani nisem nič pisala? Ker so se zgodili travmatični dogodki, ker sem živela le še za čas, ki nama je ostal na voljo. Do konca, do kakšnega konca? Spreleti me srh, ko se z žalostjo spominjam vseh tistih dni.

Norbert je padel kmalu po objavi mojega zadnjega bloga. Zlomil si je zapestje. Težko si je predstavljati kako bolnik z demenco kljub mavcu še vedno z veliko volje skrbi sam zase, se oblači, umiva, seveda vse po svoje, ob moji pomoči in pomoči negovalk in negovalcev v domu. Po dveh tednih so mu sneli mavec. Še naprej je bil veder, zabaven in vedno vesel moje družbe. Nekega dne mi je rekel: "veš, jaz ne bom več dolgo".

Njegovih besed nisem vzela resno. Rekla sem mu, da dobro izgleda in da si je lepo opomogel. Pa res ni minilo veliko časa, ko je zopet padel. Od prvega padca dalje je bil nestabilen v hoji, tožil je, da ga boli kolk. Ko je padel sredi decembra, je bilo to zanj usodno. Z zlomljenim rebrom in omajanim kolkom je obležal. Sočasno se je poslabšalo tudi stanje z mehurjem. V domu so mi povedali, da mu noben antibiotik ne prime več in da lahko poskusijo le še z enim.

Pretresena sem bila ob besedah, da lahko pričakujem, da je Norbertu namenjeno največ tri mesece življenja. Predlagali so mi, naj se odločim za paliativno oskrbo. Nobenih izgledov ni bilo, da bi Norbert še kdaj vstal. Odločila sem se, da z njim preživim čim več časa, ki mu je še preostal. Dvakrat na dan sem prihajala k njemu. S hčerko Ajdo sva bili ob njem vse dni. Vsakega obiska je bil zelo vesel. Trenutki, ko smo bili skupaj so nam veliko pomenili.

Včasih sva ga držali z Ajdo za roko vsaka na eni strani postelje in smo bili srečni. Nekajkrat smo ga dali na voziček in sem ga peljala v kavarno na kavo. Tam se ni dobro počutil in zato sva kavico pila raje v sobi.

Stanje se je postopoma slabšalo. Pojavile so se preležanine, obračati smo ga morali vsako uro. Dobival je protibolečinsko terapijo in ob vnetju mehurja antibiotik. Kateter so mu menjali že na dva tedna, saj se mu je mašil. Večkrat je imel vročino z mrzlico in takrat je večinoma spal.

Kadar je spal sem ga držala za roko in tekle so mi solze. Velikokrat mi je rekel, da je zelo srečen, ker me ima in da mu je žal zame, jaz pa sem mu odgovorila, da sem vesela, da sva skupaj. Jedel je zelo malo, nismo ga silili. Najini intimni trenutki mi bodo vedno ostali v spominu, ko sem mu po večerji umivala zobe in ga brila. Skrbela sem, da mu je bilo kolikor se je dalo prijetno. Premišljevala sem o njegovem odhajanju. Spraševala sem se kako se počuti človek, ki se zaveda, da odhaja. Mene je bilo strah smrti. To je bilo moje prvo srečanje z umiranjem in s smrtjo. Tako je bilo do konca januarja.

V februarju je bilo stanje vsak dan drugačno.

9.februar zapis iz mojega dnevnika.

Ko pridem, dremaš in se me razveseliš. Poljub in nato te držim za roko. Želiš se obrniti na levi bok in veš, da ne zmoreš. Pomagam ti, da te obrneva skupaj, primeš se za ograjico, pod hrbet ti položim blazino črva in nato ti preložim še obe nogi. Vmes dam eno blazino in drugo pod nogo. Usedem se k tebi tik ob posteljo, kot bi skupaj ležala. Drživa se za roki, ti poljubiš mojo, jaz tvojo. Stisnem se k tebi in te preprosto ljubim. Globoko v sebi čutim povezanost najinih duš. Vstanem in iz stene vzamem fotografije in se spominjava. Rečeš mi, da, to so bili neki drugi časi. Tečejo mi solze, ko ti mirno spiš. Objeta ostaneva drug ob drugem do kosila. Poješ 15 žlic juhe in 3 žlice krompirja. Poljubiva se in odidem. Ne morem gledati, kako te bodo aspirirali.

V naslednji dneh se je Norbertovo stanje zelo poslabšalo. Prišla je glavna sestra in ga hrabrila, a je odgovoril "konec je". Dobil je pljučnico in visoko vročino. Ob njem sem prebedela vso noč. Ko smo že mislili, da se je izvlekel, je bilo še slabše. Dali so mu kisik in po treh dneh trpljenja je prišla odrešitev. Zadnje skupne ure sva poslušala glasbo. Še zadnji poljub, pobožanje in slovo.

Norbert je umrl 14.februarja, na dan ljubezni in na rojstni dan moje starejše hčerke. Na zadnjo pot smo ga pospremili 21. februarja, na rojstni dan njegovega očeta.

In potem ostane praznina. Podoživljaš vse trenutke, v glavi se vrtijo filmi, solze tečejo, misli begajo. Zaveš se, da ga nikoli več ne bo, da lahko poljubiš le fotografijo, da greš na grob in ga iščeš, a tudi tam ga ni. Je in bo vedno v mojem srcu, v spominih in tam nekje daleč na nebu, kot prav posebna zvezda. In življenje gre naprej. Tako, kot si mi rekel na koncu: "ko me več ne bo, si boš uredila svoje življenje."

Ni mi žal za nobeno skupaj preživeto uro, pa čeprav je bilo življenje z demenco tako zelo naporno in brezupno. Ni mi žal za izkušnjo, ki sem jo ob tem dobila in jo lahko delim z drugimi. Ljubezen mi je dala moč, vero in upanje.

September je mesec Alzheimerjeve bolezni, za katero je zbolel moj ljubi mož Norbert.

BLOG V LABIRINTU DEMENCE ZAKLJUČUJEM IN POSVEČAM NJEMU, KI ME JE LJUBIL, OSREČIL IN IZPOLNIL KOT ŽENSKO. LJUBI NORBERT, HVALEŽNA SEM TI ZA VSE DNI NAJINEGA SKUPNEGA ŽIVLJENJA!

Ljubljana, 20.9.201721. september 2017 | RTV Kategorija: Ljudje | Zaznamki: demenca, DSO Fužine, svetovni, dan, Alzheimerjeve, bolezi, spomini, Zdenka, in, Norbert, Ferengja | Komentarji (3)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1Št. registriranih uporabnikov: 198605
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875786
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87083 // Komentarjev: 1244684
Avtorji fotografij: 26293 // Slik: 223013 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "