Nevarnosti Facebooka
Ja, žal so (skoraj) vse dobre stvari nevarne ali škodljive. Facebook je iz več razlogov dobra aplikacija (najdeš izgubljene prijatelje, enostavno komuniciraš, izmenjuješ vsebine, navezuješ nova prijateljstva…).

Iz več razlogov pa je Facebook škodljiv in celo nevaren. Na nevarnosti Facebooka opozarjajo mnogi, od ljubiteljev teorij zarot (za Facebookom stoji CIA, pravijo) do borcev za zasebnost (vaši podatki so dostopni neznano komu, opozarjajo).

Slednje je te dni dobilo celo uradno potrditev, saj naj bi ustanovitelj Facebooka razmišljal o prodaji podatkov uporabnikov Facebooka za tržne raziskave (zakaj bi se prodajalci in tržniki mučili z ugibanjem, kaj in kako vam prodati, če ste na Facebooku odgovarjali na razne ankete, sami vnesli vse svoje podatke in zraven povedali, kaj radi jeste, kateri avtomobili so vam všeč, v katere trgovine hodite, kam bi šli na dopust….).

Na nevarnosti sem sam že večkrat opozarjal in dobil prav neverjetne odzive. Na neki srednji šoli sem dijake med drugim opozoril na nevarnost nalaganja posnetkov, ki so se jim zdeli ''zelo kul''. Recimo, zvečer se ga napiješ in sošolec te posname z mobilnikom in posnetek naloži na Facebook. Čez nekaj let te zaradi tega posnetka ne sprejmejo na fakulteto ali pa v športno ekipo. Pa je dijak odgovoril (sicer zelo duhovito):

- Tudi Prešern je bil pijanec, pa je danes naš najboljši pesnik!

Podobno sem študente opozoril, da lahko vse zasebne bolj ali manj neresne podatke in vsebine, ki jih nalagajo na Facebook, vidi tudi njihov bodoči delodajalec in jih zato morda celo ne bo zaposlil. Neko študentko je dejstvo, da bi njen bodoči delodajalec pogledal njen Facebook profil (in ne le briljantno napisanega življenjepisa) zelo razburilo.

- To ni pravično!

Ni vprašanje, ali je to prav, pošteno in pravično. To je pač dejstvo. Tudi osebno poznam primere, ko je delodajalec že prebral življenjepis, opravil pogovor s kandidatom in ga tik pred izbiro še ''pogooglal'' in pogledal njegov Facebook profil. In si premislil. Dobro mnenje o kandidatu je zaradi vsebine na Facebooku spremenil.

Ko prijatelju/ici poveste kakšno skrivnost, začnete šepetati, gledati okrog sebe, če kdo prisluškuje… Na Facebooku pa napišete (!) vse in to pokažete vsem svojim 814 ''prijateljem'', ti pa kopirajo in pošljejo še preostalim, ki bi jih vaše skrivnosti utegnile zanimati!?!

Objavljajte na Facebooku, kar pač hočete. Vsaj otroke in mladino pa bi morali opozoriti. Če ne smejo povedati svojih imen, naslova ipd. ''neznanim čudnim stricem'', velja to še bolj za razne Facebooke.

Oddano: 03.02.2009 ob 16:41:02
RTV Kategorija: Nove tehnologije
Kategorije:
Mediji
Zaznamki:
skupnost, internet, mediji
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 3038 | Ocena 3.9 od 30 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Facebook ni nevaren. Nevarni so računalnišo neizkušeni ljudje, ki ga uporabljajo. Facebook združuje tiste, ki želijo deliti. Ostali naj se ga pa izogibajo.

Po zgornjem zapisu je tudi internet nevaren, saj brez intenete, ne bi bilo Facebooka. Po zgornjem zapisu je tudi profil na tem portalu nevaren, saj se tudi tu izmenjuje vse živo. Se posebej pa so nevarni ljudje, ki jim zaupaš mail.

Naj povem prigodo z osebo, ki operira na vasem MMC portalu. Ne bom je izpostavljal z imenom, je pa nevarna, saj je moj mail širila ostalim MMC uporabnikom brez mojega dovoljenja. In zakaj, ga je širila? Ker sem nekaj zmagal in ta dotična oseba ne zna uporabljati skrite kopije (SK) ali blind copy (BCC) in je skupinski mail razposlala vsem zmagovalcem, tako da so lahko vsi videli maile ostalih.

TO JE NEVARNO (strupeno)! Še posebej, če se s takšnimi zadevami ukvarjajo neizobraženi internetni uporabniki, ki povrhu vsega delajo na MMC portalu!!! Vedno bodo obstajali neizobraženi internetni uporabniki in iz tega sledi, da bo internet vedno nevaren, Facebook je le kamencek v morju. Kaj pa Myspace? Vsi so že pozabili, da ima ta portal vec uporabnikov od Facebooka. Facebook pa je le razvoj Myspacea. Zgleda, kot da je Facebook spremenil svet. Pa ga ni. Je le moderno, da si prijavljen tudi tam! Osebno nisem na med skoraj 400 prijatelji (95% le-teh poznam osebno, ostali so ustanove, klubi itd.), nikoli dobil še spotakljivih podatkov. Tako da ne vem, kje se skriva ta nevarnost Facebooka.

Bolje, kot da se straši z nevarnostmi Facebooka, naj se napiše kaj glede varnega delovanja na Facebooku. Zakaj ne nihče napiše članek: VARNA UPORABA FACEBOOKA? To naj bi bila domena urednikov in novinarjev, če je že Facebook nevaren. Vse to me spominja na rock glasbo, ki je tudi bila nekoč "nevarna" in je vsebovala subliminalna sporočila (sic!!!). Tu na MMC portalu nisem še opazil kaj podobnega.

Facebook podpira zasebnost. Če je nekdo pameten, si vključi mehanizme zasebnosti in tako onemogoči dostop do svojih podatkov tistim, ki jim ne zaupa. Facebook podpira Slovenščino, tako da je razumljiv vsem državljanom. Seveda pa je tisti, ki objavlja spotakljive podatke na Facebooku že v osnovi računalniški laik, saj je ta ista oseba gotovo objavljala iste podate tudi na ostalih portalih kot so Frendi in flirt, Netlog, itd. Teh portalov je malo morje, to, da se krivi ravno Facebook, pa je krivično. Zakaj si ne bi nekdo na Facebooku uredil pošten in prijeten profil, ki bi ga z veseljem pokazal delodajalacu? Moj je tak! Tako da glede tega nimam strahov. Če pa nekdo objavlja posnetke pijancevanja javno (na Facebook ali Youtube), naj sam prevzame odgovornost za svoje početje. Kaj pa vsi tisti erotični portali? To pa ni nevarno?

Ponavljam, Facebook ni nevaren, nevarni so računalniško neizkušeni ljudje, ki ga uporabljajo.
Travelatix
pred 480 tedni
2.
Facebook je v bistvu le platforma za ciljno oglaševanje. Kako oglaševati, da bo efektivno? Preprosto! Grupiraš ljudi, ki podobno razmišljajo oziroma sledijo idejam in navadam drugih - ustvariš socialne mreže in jim serviraš izbrane reklame. Torej so že po "defoltu" tako narejene, da bodo osebne podatke izkoriščali v komercialne namene.
Poleg naštetih nevarnostih, ki se jih ljudje bolj ali manj zavedajo pa bodo socialne mreže osiromašile odprti del internetnega komuniciranja - predvsem razne forume, kjer se je izmenjalo nešteto koristnih informacij in izkušenj.

L.p.
X66
pred 480 tedni
3.
Vsi po vrsti imate prav. Nikomur od vas nebi mogel oporekati...zanimivo kajne..CIA res stoji zadaj..ampak saj stojijo povsod...meni osebno pa to pomeni, da oni predstavljajo največjo nevarnost...verjemite mi...najbolj nevarni so od vseh !

Glede kraj samo to...da mi v ZDA trgovine katere naj bi mi isplačale rebate pa mi jih namenoma niso in to v vrednosti $400, zvezne Ameriške oblasti(FTC in ostali niso priskočili na pomoč tudi ko sem od njih to pismeno in verbalno zahteval z vsemi dokazili). Toliko o krajah...good, bad, and ugly...
Rector
pred 480 tedni
4.
Netspejsbuk

Halo! Tudi prečkanje ceste je nevarno. Celo na označenem prehodu za pešce te lahko nekdo zbije.
Spletne skupnosti?
Objaviš tisto, kar želiš.
Nekaj mojih fejsbuk prijateljic mirno objavlja fotografije svoje družine, svoje spalnice … svojih otročičkov. Te prijateljice več ali manj skrbno izbirajo, kdo bo postal njihov prijatelj in si vse te slike tudi smel ogledati.
Če je fejsbuk profil namenjen bolj reklami oziroma predstavitvi, ne objavljaš fotk s privatne zabave in še manj fotk svoje razmetane postelje (če ta ni v kontekstu s predstavitvijo).
Pregledovanje podatkov na netspejsbuku?
Zagotovo. Pa kaj potem. Ko greš peš skozi mesto, si ni dobro vrtati po nosu, kajti ves čas si pod nadzorom kamer, ki bodo tvoje gnusno početje zabeležile in nekega dne bo vse skupaj pristalo na youtube in tvoja kariera bo uničena.
Ubogi delodajalec, ki se mora pri zaposlitvah frišnih delavcev ukvarjati s profili na fejsbuku!
Ne hvala, sploh ne maram bit zaposlena pri delodajalcu, ki bo šnofal za mano po fejsbuku. Najbrž nima pametnejšega dela.
Kot članica spletne skupnosti želim prijateljem in znancem zaupati tudi svoja politična prepričanja, svoje najljubše režiserje ali svojo najljubšo hrano.
Tako sem (na fejsbuku) pristala med ljubitelji bureka in čokolina in se včlanila v skupino Slovenia + Croatia = best friends (fuck the politicians).
In kaj potem? Naj se me vendar na spletu in v resničnem življenju na daleč izogibajo vsi tisti, ki sovražijo burek, čokolino in dejstvo, da si nekateri med nami vendarle želimo prijateljskih odnosov s sosedi – ali pa naj taisti »prijatelji« spoštujejo moje (politično) mnenje ter moje okuse glede prehrane, filmov in knjig.

Torej – se strinjam s Travelatixom: stvar je v neznanju. Marsikdo se ne zaveda, da mora kar sam poskrbeti za stopnjo zasebnosti v spletnih skupnostih kot tudi v resničnem življenju. In se strinjam z Zvezdanom: stvar zna bit nevarna! Ampak življenje je itak smrtno nevarno početje: nihče se še ni živ rešil iz njega.

Pač živimo v času velikega brata ( ne mislim na tv oddajo, temveč na knjigo 1948 Georga Orwella). Gospod Zvezdan, imamo vendar enotno matično številko občana, davčno številko, kartico zdravstvenega zavarovanja. Menite, da je težko priti do naših podatkov in je zato potrebno hoditi ravno na fejsbuk?
Fejsbuk pa je preprosto: zabavno zgubljanje časa – in (skoraj) nič več kot to.

Oba, Travelatix in Zvezdan pa pravzaprav poudarjata isto stvar. Travelatix: krivo je neznanje, Zvezdan: mlade je potrebno poučiti o nevarnostih na spletu.
Ja. Temu se reče medijska pismenost – da za vsako informacijo preveriš, od kod prihaja, kdo je avtor informacije in komu je namenjena. Da jo preveriš na različnih virih in ne zaupaš kar na slepo. Pri tem mislim na samo informacijo ali pa na vir le-te. Zagotovo bom bolj zaupala novici, ki je objavljena na spletni strani BBC kot tisti, ki jo dobim na mail, skupaj s smrtno resnim priporočilom, naj sporočilo nemudoma pošljem še naprej sto štiriinsedemdesetim prijateljem….
Sem preverila, kako je s sumljivimi strici na spletu, iz eksperimentalnih razlogov: na fejsbuku sem ustvarila fiktivni naslov: Julija je zaljubljena LOL .
Deluje. Fiktivna Julija ima kar nekaj prijateljev, četudi je nihče ne pozna (ker je ne more) in četudi ta profil le redko obiščem in ga osvežim.
Škoda, da okoreli šolski sistem po polžje sledi razvoju – pri materinščini se čas ustavi tam nekje pri Cankarju, no dobro, pri Kosmaču. Na filmsko vzgojo lahko kar pozabimo, četudi si dandanes otroci ogledajo precej več tv oddaj kot preberejo knjig. In nekako čez petdeset let se bodo v učnih načrtih »nenadoma« pojavila tudi znanja o novih medijih – ki bodo tisti čas že bog ve kakšni – mi starci si jih niti predstavljati ne moremo.
Dovolj modrovanja! Moram še na fejsbuk, zamenjat nekaj sličic 'Životinjskog carstva'.
Lp
majda

strudelj
pred 480 tedni
5.
pejte na netlog...tm ste lahko kr en... pa še lepše punce so gor
SF10
pred 480 tedni
6.
Jaz pa se strinjam z Martičem. Zasebnost se v današnjih časih premalo ceni. In večkrat tudi zaradi nas samih. Mislim, da, če spoštuješ svojo zasebnost ne boš vse vprek po spletu limal svojih fotk ali fotk svojih bližnjih. Niti ne boš dajal nikamor osebnih podatkov , razen v izjemnih primerih.
Skratka zasebnost in varovanje podatkov sta postala nekaj neprecenljivega, če veš od kje in do kod lahko sega tvoja naivnost in slepa vera v dobro namernost tistih, ki te berejo.

Lp.
isabel
pred 480 tedni
7.
SF10, seveda sem tudi na netlog, in imam tudi tam nekaj malega prijateljev. Dovolil sem Netlogu, da mi je prečesal adresar alektronske pošte in mi je dobil kar nekaj kontaktov, ki so tudi tam. Spet ena "nevarnost" na preži! :-) Portal je odličen, gravični vmesnik je super, kontrola oblike tudi. Profil, ki ga imam tu na Rtvslo, se lahko proti Netlogu skrije.
Travelatix
pred 480 tedni
8.

Štrudljika , ti si izvzeta , maš malo več znanja , izkušenj , nevedne pa vodi čisto drug impuls in se ne zavedajo vseh nevarnosti . Mislim da je pri njih primarno postat znan , slaven , pa ne vedo kako se to počne . Pretiravajo .
polinomi
pred 480 tedni
9.
Orožje torej ni nevarno, nevarno je, če ga narobe uporabljaš?!? Tudi če bi sprejela to čudno logiko nekaterih komentarjev - za orožje, cigarete, ceste... dobivamo stalna opozorila, da so nevarne. Če je, in iz napisanega je razvidno, da Facebook je nevaren, je treba vsaj opozoriti na to. Ne pa se skrivati za razlago - vsak naj sam pazi, kaj bo dajal gor....
Potrošnik
pred 480 tedni
10.
@4- štrudelj...............odlično napisano.
Se povsem strinjam.
Lp
smejka
pred 480 tedni
11.
...tako kot na vse nevarnosti, se bomo tudi na to prilagodili in pozabili - koliko mrtvih na cestah, pa nas že leta opozarjajo!
milojka
pred 480 tedni
12.
tako kot zmeraj enim je jasno, se pa vedno najdejo cepci ki jim ni jasno nič.
tinesi
pred 480 tedni
13.
No, FB-fili, preberite si tole:
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/jan/14/facebook

LP
daysleeper2
pred 479 tedni
14.
ah, ne ga srat! Martič, tukaj gre samo za ljubosumje dveh sajtov. Ne me basat, da me nekdo ne bo vzel v službo, ker pač konektiram svoje bivše sošolke in z njimi še kaj pečenega rečm:)! Če je to moja edina osebna izkaznica, je moj delodajalec , sori, kreten!
agnestoro
pred 478 tedni
15.
Namesto odgovora na nekatere komentarje preberite tale članek. Čas je pokazal svoje....
Zvezdan Martič
pred 478 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Zadnji videiVsi
Uporabnik še ni naložil video posnetka.
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 171710
Forum avtorjev: 15866 Forum teme: 34376 // Odgovorov: 1869845
Blog avtorjev: 3581 // Blogov: 85741 // Komentarjev: 1233041
Avtorji fotografij: 25807 // Slik: 219645 // Videov: 18660 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "