Mariborski kriminalisti izvajajo 12 hišnih preiskav, v katerih zbirajo dokaze kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo
Mariborski kriminalisti izvajajo 12 hišnih preiskav, v katerih zbirajo dokaze kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo
Zaradi gospodarskega kriminala hišne preiskave
12 hišnih preiskav na območju Maribora

Po navedbah PU-ja Maribor gre za preiskavo v dveh sklopih zadev zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in napeljevanja k tem dejanjem. Policisti bodo več informacij o preiskavi javnosti sporočili jutri.

Po poročanju Večera je kriminalistična preiskava usmerjena v posle, ki so jih mariborska javna podjetja sklepala z oglaševalsko agencijo Oranža. Hišne preiskave pa potekajo na sedežih podjetij Nigrad, Snaga, Mariborske lekarne, Farmadent in na Mestni občini Maribor. Kriminalisti so sicer skupno opravili 12 hišnih preiskav in šest preiskav avtomobilov, kjer so tudi zasegli dokumentacijo.

MOM potrdil obisk kriminalistov
Na občini so potrdili, da so jih obiskali predstavniki kriminalistične policije z odredbo za preiskavo poslovnega prostora in odredbama za izročitev dokumentacije v zvezi z dvema zadevama. "Preiskava poslovnega prostora je vezana na poslovanje podjetja Oranža. V skladu z odredbo jim je bila omogočena izvedba preiskave, ki so jo opravili v dopoldanskih urah. V zvezi s preiskavo je bil opravljen zapisnik, kriminalisti so zasegli določeno dokumentacijo in predmete," so navedli.

Kriminalisti so od občine zahtevali tudi izročitev dokumentacije v zvezi z obnovo Trubarjeve ulice. "Iz odredb je razvidno, da preiskava poteka v kazensko-preiskovalni zadevi zoper fizično osebo, ki ni zaposlena na Mestni občini Maribor (MOM) in ni funkcionar MOM. Prav tako iz odredbe ugotavljamo, da nihče od zaposlenih ali funkcionarjev ni osumljenec v predmetni zadevi in zato ni bil pridržan," so še razložili na občini.

"Preiskali so eno pisarno in nam izročili odredbo sodišča, da jim v nekaj dneh pripravimo dokumentacijo v zvezi s poslovanjem dveh družb, in sicer družbe Oranža in družbe Nigrad," je po preiskavi povedal župan Andrej Fištravec.

V Snagi ni bilo hišne preiskave
V podjetju Snaga so potrdili obisk kriminalistov, a zanikali, da bi šlo za hišno preiskavo. Kot so navedli, sta sedež njihovega podjetja danes zjutraj obiskala kriminalista, ki sta opravila kratek pogovor z vodstvom podjetja in po 20 minutah odšla.

"Na podlagi odredbe v kazensko-preiskovalni zadevi, na podlagi katere sta opravila obisk v našem podjetju, sta od nas zahtevala pripravo specificirane dokumentacije. Strokovne službe Snage dokumentacijo zbirajo, organom pregona pa jo bomo predali do konca delovnega dneva," so sporočili iz podjetja.

Zaradi gospodarskega kriminala hišne preiskave
12 hišnih preiskav na območju Maribora