Reševanje se od planinstva ali alpinizma razlikuje v tem, da mora reševalec poleg sebe skrbeti še za ponesrečenca Foto: GRS Radovljica
Reševanje se od planinstva ali alpinizma razlikuje v tem, da mora reševalec poleg sebe skrbeti še za ponesrečenca Foto: GRS Radovljica
Gorski reševalci
V tem trenutku je v Sloveniji skupno 692 gorskih reševalcev. Foto: MMC RTV SLO

10. junija 1997 se je v okviru posebnega usposabljanja pet gorskih reševalcev inštruktorjev (Mitja Brajnik, Luka Karničar, Rado Markič, Janko Kokalj in Boris Mlekuž) odpravilo v severno steno Turske gore v Savinjskih Alpah in na višini okoli 1900 metrov uredilo sidrišče in priveze.

Ko so se nato z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je eden izmed njih dal znak, da se helikopter lahko dvigne. V spletu nesrečnih okoliščin je bil tedaj drugi član skupine še pripet z varnostno žico, zato je sila helikopterja odtrgala del skale, okoli katere je bilo urejeno sidrišče, in vseh pet članov z žico je potegnilo za sabo v globino.

Tudi po 15 letih je spomin na tragedijo še vedno živ, pravi Dušan Polajnar, sicer strokovni delavec pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS), ki vodi tudi poseben Sklad Okrešelj, namenjen otrokom in družinam ponesrečenih reševalcev. "Ne samo med tistimi, ki smo bili takrat zelo blizu tistim, ki so se ponesrečili, tudi mlajši to tako dojemajo," je pojasnil. Zato se vsako leto znova zberejo na spominski slovesnosti na Okrešlju.

Trenutno malo manj kot 700 reševalcev
Zanimanje za gorsko reševanje je v letih po tragediji na Okrešlju nekoliko zanihalo, a ga je bilo pozneje in vse do danes dovolj, pojasnjuje Polajnar. Na leto se tako službi po njegovih besedah pridruži med 20 in 25 novih gorskih reševalcev in jih je v tem trenutku skupno 692. V GRZS-ju sicer iščejo zlasti reševalke in reševalce s predznanjem, denimo alpiniste, ki poznajo gibanje in nevarnosti v gorskem svetu. Reševanje se od planinstva ali alpinizma namreč razlikuje v tem, da mora reševalec poleg sebe skrbeti še za ponesrečenca, je pojasnil Polajnar.

Slovenski gorski reševalci letos praznujejo stoletnico delovanja. Število nesreč v gorskem svetu in s tem posredovanj gorskih reševalcev pa se v zadnjih letih skokovito povečuje. Če so v stotih letih opravili preko 8000 reševanj, so samo lani posredovali več kot 400-krat, letos pa že v 129 nesrečah. Kljub temu da helikopter omogoča hitrejšo pomoč ponesrečencem, reševalci vsako leto naštejejo od 20 do 25 smrtnih primerov nesreč v gorskem svetu.

100 let reševanja v knjigi
Da bi še izboljšali njihovo varnost, so v GRZS-ju ob obletnici gorskega reševanja na Slovenskem pripravili novo knjigo Reševanje v gorah Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji 1912-2012, ki bo na prodaj od naslednjega tedna. Član uredniškega odbora knjige France Malešič je pojasnil, da so v njej predstavili gorsko reševanje, reševalci pa so zapisali tudi pretresljive zgodbe, s katerimi so se srečali pri svojem delu. Posebno mesto v knjigi pa je namenjeno prav tragediji na Okrešlju.