V obsežni akciji je sodelovalo 150 policistov in kriminalistov, predkazenski postopek pa vodi specializirano državno tožilstvo. Foto: RTV Slovenija
V obsežni akciji je sodelovalo 150 policistov in kriminalistov, predkazenski postopek pa vodi specializirano državno tožilstvo. Foto: RTV Slovenija
Policija
Spisek sumov kaznivih dejanj je dolg. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mednarodna preiskava hudodelske združbe

Obsežna akcija, v kateri je sodelovalo 150 kriminalistov in policistov, se končuje tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Tošića, zoper katerega poteka ponovljeno sojenje zaradi domnevne trgovine z mamili v tako imenovani zadevi Balkanski bojevnik, so na prostost izpustili okoli 14. ure. Kakršnih koli drugih podatkov njegova odvetnica Martina Žaucer Hrovatin ni želela razkriti.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in ljubljanski kriminalisti končujejo dalj časa trajajoči kriminalistični preiskavi, ki so ju zaradi zahtevnosti vodili skupaj, so sporočili s policije.

Preiskovalci NPU-ja so izvedli 14 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih, kjer so iskali dokaze. Ena preiskava sicer še poteka. Pri tem so preiskovalci NPU-ja pridržali šest osumljencev, enega so že izpustili.

Osumljenci so po njihovih besedah v hudodelski združbi preprodajali kokain in heroin. Tisti osumljeni, ki jih preiskujejo ljubljanski kriminalisti, pa naj bi storili več kaznivih dejanj v povezavi s preprodajo prepovedanih mamil, orožja, ponarejanja denarja in hudodelskega združevanja.

Ljubljanski kriminalisti so izvedli sedem hišnih preiskav. Vse so že končane. Priprli so štiri osumljence zaradi suma storitve več kaznivih dejanj v povezavi s preprodajo prepovedanih mamil, orožja, ponarejanja denarja in hudodelskega združevanja.

Preiskave so potekale oziroma potekajo tako v zasebnih kot poslovnih prostorih. Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so med preiskavami zasegli več kot 8.000 evrov gotovine, nekaj več kot 200 gramov kokaina in več telefonskih aparatov.

Akcija po vsej Sloveniji
Hišne preiskave so izvedli na območju več policijskih uprav po Sloveniji, v katerih sodelujejo preiskovalci NPU-ja, policisti in kriminalisti iz različnih policijskih uprav, policisti specialne enote, sklicana pa je bila tudi posebna policijska enota.

Razbili mednarodno mrežo
Današnja akcija v Sloveniji je sicer del širše mednarodne operacije. Policiji v Gradcu v Avstriji je namreč skupaj z avstrijsko zvezno kriminalistično policijo ter slovensko in hrvaško policijo danes uspelo razbiti mednarodno mrežo preprodajalcev mamil, ki je potekala od Brazilije prek zahodne Evrope do Balkana. Skupaj so po vseh državah, kjer so potekale akcije, aretirali okoli 30 ljudi.

Za prevoz mamil iz Brazilije prek Atlantskega oceana do Španije naj bi uporabljali v Južni Afriki predelan katamaran, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki se sklicuje na navedbe graških preiskovalcev. Kapitana katamarana, 61-letnega Avstrijca, in njegovega 35-letnega sina, so aretirali že v nedeljo. Vodja kriminalne skupine pa naj bi bil Črnogorec Safet Kalić, ki so ga oktobra lani aretirali na Dunaju in izročili Nemčiji.

Graški policisti so leta 2013 preiskovali drugo kriminalno združbo, ko so naleteli na to mrežo tihotapcev in preprodajalcev kokaina. Preiskovalci naj bi izsledili najmanj en prevoz kar 600 kilogramov kokaina z ladjo iz Brazilije v Španijo, ki so ga nato prek Nizozemske preprodali po Evropi, piše avstrijski časnik Kleine Zeitung.

Mednarodna preiskava hudodelske združbe