Osumljeni naj bi povzročili za okoli 2,5 milijona evrov gmotne škode. Foto: MMC RTV SLO
Osumljeni naj bi povzročili za okoli 2,5 milijona evrov gmotne škode. Foto: MMC RTV SLO

Odkrili so kar 23 kaznivih dejanj. Nekdanji odgovorni v družbi naj bi kršili pravice delavcev, izvajali poslovne goljufije, oškodovanja upnikov in zlorabe tuje oznake. Kriminalistična preiskava sicer poteka še naprej.

Zaradi neizplačila plač in socialnih prispevkov od avgusta 2011 do aprila 2013 so oškodovali 97 nekdanjih zaposlenih za več kot 1,5 milijona evrov. S poslovnimi goljufijami pa so za okoli 860.000 evrov oškodovali štiri gospodarske družbe z območja Celja, Maribora in Kopra, s katerimi so poslovno sodelovali.

Ni bilo plač in prispevkov
Družba za proizvodnjo energije iz biomase in odpadkov Kiv Vransko, ki je zaposlovala okoli 90 delavcev, je v stečaju pristala aprila 2013. Predlog za stečaj je vložil upnik Bee Management.

Delavci so od 25. marca 2013 stavkali, saj so od avgusta 2012 prejemali le akontacijo plač. Vodstvo družbe, ki jo je vodil Ivo Kreča, že nekaj mesecev ni plačevalo niti prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje, dolžni pa so jim bili tudi izplačila plač, nadur in potnih stroškov.