Policisti in drugi varnostni organi so zasegli več ton mamil. Foto: epa
Policisti in drugi varnostni organi so zasegli več ton mamil. Foto: epa

Hoteli smo se lotiti celotne infrastrukture, ne samo posameznih primerov.

Rob Wainwright, direktor Europola
Mamila
Slovenski policisti so v avtomobilu našli mamila. Fotografija je simbolična. Foto: Policija

Direktor Europola Rob Wainwright je v Haagu sporočil, da je bila operacija, ki je potekala med 15. in 23. septembrom, "največji usklajen napad na organizirani kriminal v Evropi". V njej je sodelovalo več kot 20.000 predstavnikov organov pregona iz 28 držav članic EU, pa tudi iz Norveške, ZDA, Avstralije, Švice, Srbije in Kolumbije.

Policije so se lotile devetih "sektorjev" organiziranega kriminala, med drugim trgovine z ljudmi, trgovine s heroinom in kokainom, kibernetnega kriminala in organiziranja nezakonitih migracij.

"Hoteli smo se lotiti celotne infrastrukture, ne samo posameznih primerov," je poudaril Wainwright. Dodal je, da se število aretacij povečuje "v tem trenutku".

"Kriminalne združbe, med njimi tiste najhujše, so bile razbite po vsej Evropi," je še povedal direktor evropskih policijskih sil.

Med operacijo so zasegli okoli 600 kilogramov kokaina, 200 kilogramov heroina in 1300 kilogramov marihuane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodelovali tudi slovenski policisti
V operaciji sta sodelovali tudi slovenska policija in finančna uprava, in sicer na področjih trgovine z ljudmi, gibanja storilcev spolnih zlorab otrok preko meja, odkrivanja ponaredkov in nezakonitih migracij. Aktivnosti sta izvajali na ljubljanskem letališču, v koprskem pristanišču, na mejnih prehodih in v notranjosti države, so sporočili s policije.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, je bil cilj poostrenega nadzora na področju trgovine z ljudmi identifikacija oseb, ki bi bile lahko žrtve tovrstne trgovine in storilcev, ki izvršujejo ta kazniva dejanja.

Na področju gibanja storilcev spolnih zlorab prek meja so policisti nadzirali potnike v letalskem prometu, zlasti na letalskih linijah v Slovenijo oz. na območje EU-ja. V postopkih je bilo preverjeno več ljudi, pri čemer sta bili identificirani dve potencialni žrtvi trgovine z ljudmi.

Ponarejevalci na delu
Finančna uprava je 17. septembra v koprskem pristanišču med drugim pregledala dva zabojnika iz Kitajske, v katerih je našla blago, za katero obstaja sum, da krati pravice intelektualne lastnine. Zato je bilo začasno zadržanih več kot 27 ton oz. 4396 plastenk s fitofarmacevtskim sredstvom fungicidom.

Na področju ilegalnih migracij je potekala skupna operacija, ki sta jo vodila italijanski centralni direktorat za migracije in mejna policija pod okriljem Europola ob asistenci agencije Frontex. Slovenski policisti so identificirali 25 nedovoljenih vstopov v državo, največ državljanov Afganistana in največ na meji s Hrvaško.

Bombe in orožje
Člani brežiške mobilne enote finančne uprave so 21. septembra v sodelovanju s policisti na mejnem prehodu Obrežje v osebnem avtomobilu pri pregledu notranjosti vozila našli več bomb in orožje. Kriminalisti so orožje in bombe zasegli ter voznika kazensko ovadili, po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku pa je bil zoper njega odrejen pripor.

Policisti so 19. septembra prav tako na Obrežju opravili kontrolo voznika osebnega avtomobila, v katerem so našli okoli kilogram heroina. Tudi tega voznika so kriminalisti kazensko ovadili in privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odredil pripor, so še sporočili iz policije.



Hoteli smo se lotiti celotne infrastrukture, ne samo posameznih primerov.

Rob Wainwright, direktor Europola