Spolnega napada je osumljen župnikov pomočnik. Foto: EPA
Spolnega napada je osumljen župnikov pomočnik. Foto: EPA

Na koprski policijski upravi so za Primorske novice prijetje potrdili. Sum spolnega napada so obravnavali na podlagi člena Kazenskega zakonika, ki govori o učitelju, skrbniku, posvojitelju, staršu, duhovniku, zdravniku ali kom drugem, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori drugo spolno dejanje z osebo, mlajšo od 15 let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje ali oskrbo.

Tovrstnih dejanj naj bi bilo več, dogajala pa naj bi se tudi po verouku ali mašah ali drugih opravilih v župniji. Žrtev naj bi bila 14-letna deklica, ki je prav tako zelo dejavna v župniji, tako da naj bi s katehetom oz. pomočnikom župnika redno sodelovala in večkrat ostajala sama.

Tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja je za časopis pojasnil, da je škofijski ordinariat, potem ko jih je policija obvestila o sumu kaznivega dejanja, osumljenemu prek njegovega župnika nemudoma prepovedal stike z otroki v župniji. Cerkev bo sodelovala z državnimi organi in ustrezno ukrepala, je napovedal. Če bo sodišče potrdilo sume o kaznivem dejanju, bo škofija proti osumljencu še po cerkvenem pravu sprožila ustrezni preiskovalni in sodni postopek, je še dejal.