Kot izhaja iz obtožnega predloga, Mikolčević ni zavaroval madežev krvi na stikalu v stanovanju, čeprav ga je na kri opozorila tudi pokojnikova sestra Dea. Foto: MMC RTV SLO
Kot izhaja iz obtožnega predloga, Mikolčević ni zavaroval madežev krvi na stikalu v stanovanju, čeprav ga je na kri opozorila tudi pokojnikova sestra Dea. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je le začel sodni postopek zoper policista, obtožena nevestnega dela v službi pri preiskavi tragedije na Oražnovi, ko so bulmastifi do smrti pogrizli svojega lastnika Saša Baričeviča.

Kotnikova se glede kazni še ni opredelila
Tožilka Dragica Kotnik je sodišču med prebiranjem obtožnega predloga predlagala, naj odloči, da sta kriminalist Dušan Mikolčević, ki je vodil ogled na Oražnovi, in policijski inšpektor Aleš Conradi kriva, glede kazni pa se še ni opredelila.

Kot izhaja iz obtožnega predloga, Mikolčević ni zavaroval madežev krvi na stikalu v stanovanju, čeprav ga je na kri opozorila tudi pokojnikova sestra Dea, oziroma se ni odločil, da preiskavo kraja dogodka razširijo še na stanovanje.

Tudi okoliščine v garaži in na dvorišču, ki so ju policisti preiskovali, so pokazale, da se je nekaj dogajalo tudi v stanovanju oziroma da je Baričevič na dvorišče pribežal iz stanovanja, meni tožilka. Prav tako so okoliščine kazale na sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, hkrati pa je kazalo na možnost, da je bila na kraju navzoča še tretja oseba.

Če je bila tretja oseba res navzoča, bi ta namreč lahko zagrešila kaznivo dejanje opustitve pomoči. Da je bila navzoča še tretja oseba, po besedah tožilke kažejo ravno krvni sledovi, ki niso pripadali ne Baričeviču ne policistu, ki je bil ranjen ob posredovanju policije na kraju dogodka. Prav tako policisti tega DNK-ja nimajo v svoji bazi.

In čeprav je Mikolčević Conradiu v operativno-komunikacijski center sporočil, da so se dogajale "spolne igrice in zoofilija", sta namerno izključila možnost pridobivanja dokazov in navzočnosti tretje osebe, je dodala tožilka.

"Kazensko pravo spolnega odnosa z živalmi ne opredeljuje kot kaznivega"
Tožilka jima sicer tudi očita, da o dogajanju nista obvestila preiskovalnega sodnika in tožilke ter da sta jima tako onemogočila, da se seznanita z dejstvi, stanjem trupla, najdenimi predmeti in stanjem živali. Prav tako naj bi se oba strinjala, da se vse te navedene ugotovitve ne zapišejo v zapisnik. Glede Mikolčevića je menila, da je ta ravnal v nasprotju z zakonom o kazenskem postopku, kriminalistično stroko in uredbo o sodelovanju med policisti in tožilci.

Nasprotno pa Mikolčevićev zagovornik Gorazd Fišer meni, da opisana dejanja ne vsebujejo vseh zakonskih znakov nevestnega dela v službi. Hkrati Fišer zahteva, naj tožilka predstavi ugotovitve ali analize njenih sklepanj. Omenil je tudi, da že ustava zapoveduje, da se brez odredbe sodišča ne sme vstopati v stanovanje in ga preiskovati. Kotnikova mu je odgovorila, da so policisti med preiskavo hodili po stanovanju, zato je sklicevanje na kršenje ustave zgrešeno.

Conradiev zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je dodal, da slovensko kazensko pravo spolnega odnosa z živalmi ne opredeljuje kot kaznivo.

Kot prva priča je bila danes za sicer zaprtimi vrati zaslišana pokojnikova sestra Dea Baričevič. Slednji je sodnica Metka Popivoda še pred izključitvijo javnosti pojasnila, da se bodo neprijetnim in bolečim stvarem poskušali izogniti.

Tožilka Kotnikova po današnji obravnavi izjav ni želela dajati, Fišer pa je dejal le, da je glede očitkov "vreme sončno".