Obtožnica je Anderliču in Oblaku očitala, da sta zlorabila svoj položaj pri prodaji in nakupu 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro in ravnala v škodo družb, ki sta jih zastopala. Foto: BoBo
Obtožnica je Anderliču in Oblaku očitala, da sta zlorabila svoj položaj pri prodaji in nakupu 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro in ravnala v škodo družb, ki sta jih zastopala. Foto: BoBo

Državni tožilec Stanislav Pintar in Anderličeva pravna pravna zastopnika so sodišču predložili sporazum o priznanju krivde za očitano kaznivo dejanje, piše Delo.

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je sporazum sprejela in Anderliča obsodila na leto in pol pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Eden najbogatejših Slovencev mora plačati 800.000 evrov, ki jih je protipravno pridobil s kaznivim dejanjem, in to v korist državnega proračuna. Po 100.000 evrov mora nakazati Rdečemu križu in Karitasu ter prevzeti sorazmerni del stroškov, ki jih je z dosedanjim postopkom imelo sodišče, dodaja časnik.

Premoženjskemu zahtevku sodišče ni ugodilo
Postopek je sprva potekal proti dvema osumljencema, Anderliču in Andreju Oblaku, nekdanjemu direktorju podjetja Hypo Alpe Adria Consultance, sodnica pa ga je na predobravnavnem naroku ločila. Oba sta sicer na prvem predobravnavnem naroku zavrnila krivdo za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja.

Za zdaj sodišče ni ugodilo zahtevku za povračilo premoženjske škode, ki naj bi jo Anderlič in Oblak storila s prodajo in nakupom deleža podjetja Hypo Upro. Sodišče je hkrati zavrnilo premoženjski zahtevek podjetja Hypo Alpe Adria, zdaj Hete Assest Ressolution, ki od Anderliča in Oblaka zahteva več kot 2,2 milijona evrov - podjetje mora za to sprožiti pravdni postopek.

Stotisoči evrov končali na osebnih računih
Projektna družba Hypo Upro, ki jo je ustanovil Hypo Alpe Adria Consultants, je leta 2004 na zemljiško knjigo vložila predlog za vpis lastninske pravice na skoraj 21.000 kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin nekdanjega Unitasa v Dravljah.

Le nekaj mesecev pozneje je Hypo Alpe Adria Consultants večinski delež v družbi Hypo Upro za 14.000 evrov prodal liechtensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Anderlič je bil medtem direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov.

Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila s tem poslom oškodovan za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si prikrito z nakazili na različne bančne račune razdelili vsi vpleteni.

Na koncu naj bi 800.000 evrov končalo na Anderličevem osebnem računu v Liechtensteinu, 686.000 evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere ekonomski upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400.000 evrov naj bi dobili še dve liechtensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, še piše Delo.