Kriminalista, ki sta preiskovala sume kaznivih dejanj pri spornih mariborskih radarji naj bi bila umaknjena s tega primera. Foto: JZZPR Maribor
Kriminalista, ki sta preiskovala sume kaznivih dejanj pri spornih mariborskih radarji naj bi bila umaknjena s tega primera. Foto: JZZPR Maribor
Novi zapleti z mariborskimi radarji

Po poročanju Dela in Večera naj bi bila kriminalista Nacionalnega preiskovalnega urada razrešena na podlagi anonimne prijave. Kriminalisti NPU naj bi sicer našli dokaze za sum, da je bil posel z radarji med Mestno občino Maribor na čelu s takratnim županom Francem Kanglerjem in podjetjem Iskra Sistemi vnaprej dogovorjen.

Kriminalistoma je primer odvzel začasni vodja NPU Karol Turk, ki je povedal, da je na NPU res prišla anonimka o kriminalistih, ki se ukvarjata s primerom. Navedbe v njej pa je treba preveriti.

"Če se bo zgodilo, da sta kriminalista dejansko storila kaj narobe, kakor piše v anonimki, bomo zoper njiju ustrezno ukrepali, seveda pa moramo najprej z njima opraviti pogovore in zadevo preiskati," je povedal Turk. V anonimni prijavi naj bi se sicer po neuradnih navedbah kriminalistoma očitalo, da se neprimerno vedeta do zaposlenih na mariborski občini, omenjal pa naj bi se tudi sum podkupovanja.

Policija: Uvedena je notranja preiskava
Tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole je pojasnila, da so prejeli anonimko, v kateri se dvema od kriminalistov, ki preiskujeta primer mariborskih radarjev, očita neprimerno vedenje do preiskovancev in sum koruptivnega dejanja. "Zaradi zagotavljanja notranje varnosti je bila uvedena notranja preiskava, da se ugotovijo vse okoliščine in dejstva v tej zvezi. Z namenom zagotavljanja zakonitega, strokovnega in nemotenega izvajanja policijskih nalog, je bil za vodenje primera določen nov vodja preiskave, kriminalista pa bosta v preiskavi še naprej sodelovala," je zapisala v odgovoru.

Mariborski župan je neprijetno presenečen
Mariborski župan Andrej Fištravec je povedal, da z zadevo ni uradno seznanjen, vendar je "interes občine, da se radarska zgodba natančno razišče in da institucije sistema, kamor spada tudi NPU, opravijo svoje delo".

Preiskovalci NPU so se na mariborski občini mudili sredi maja in Fištravec je od občinskih uslužbencev pričakoval, da bodo s kriminalisti sodelovali. "Ko so odhajali, so povedali, da so maksimalno sodelovali, da so imeli dobre pogoje za delo in to je bilo zame bistveno," je mariborski župan povedal v današnji izjavi za medije.

Poteka preiskave ni želel komentirati, iz lastnih izkušenj pa meni, da se anonimke pojavijo vedno, ko se stori kak korak v boju s "hobotnico" nekdanjega župana Kanglerja. "Po mojem gre za Šentflorjansko logiko, kjer se zdaj skuša preiskavo, ki je očitno dajala neke rezultate, na nek način zadržati oziroma zmanjšati njen pomen," je še dodal Fištravec

Direktor občinske uprave je kriminaliste povabil na kosilo
Eden od domnevnih očitkov na račun omenjenih kriminalistov je bil , da so občinski uslužbenci plačali kriminalistoma kosilo. Fištravec je pojasnil, da je direktor občinske uprave kriminaliste ob njihovem obisku res povabil na kosilo, ki je občino stalo nekaj centov več kot 20 evrov na osebo, kar pa se mu osebno ne zdi sporno.

Novi zapleti z mariborskimi radarji