Po mnenju vrhovnega sodišča je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie februarja 2007 od avstrijskega orožarskega lobista Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov. Foto: BoBo
Po mnenju vrhovnega sodišča je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie februarja 2007 od avstrijskega orožarskega lobista Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov. Foto: BoBo
Wolfgang Riedl
Hans Wolfgang Riedl je bil v začetku aprila 2013 obsojen na tri leta zaporne kazni, od tega dve leti pogojno. Foto: MMC RTV SLO
Avstrijska sodba o Patriji pravnomočna


Kot poroča Dnevnik, je vrhovno sodišče tako v večini točk potrdilo sodbo deželnega sodišča na Dunaju v zadevi Patria, ki je postala pravnomočna.

Po mnenju vrhovnega sodišča je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie februarja 2007 od avstrijskega orožarskega lobista Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov.

Prvostopenjska sodba je potrjena v večini točk, le očitki, povezani z utajo davkov, so po mnenju vrhovnega sodišča premalo utemeljeni. Kot piše Dnevnik, je temeljni del prvostopenjske sodbe v zadevi Patria pravnomočen. Razveljavljene točke bo dunajsko deželno sodišče spet obravnavalo 16. julija letos.

Riedl obsojen na zaporno kazen
Hans Wolfgang Riedl, posrednik pri slovenskem nakupu patrij, je bil na začetku aprila 2013 obsojen na tri leta zaporne kazni, od tega dve leti pogojno. Senat deželnega sodišča za kazenske zadeve na Dunaju je Riedla takrat v prvi točki obsodil zaradi podkupovanja v povezavi z dobavo vojaških oklepnikov slovenskemu ministrstvu za obrambo.

Vrhovno sodišče tako kot deželno meni, da je dokazano, da je Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie 15. februarja 2007 od Riedla prejel 900.000 evrov, namenjenih stranki tedanjega predsednika vlade Janeza Janše SDS-u, piše Dnevnik.

"Jože Z. prejel podkupnino kot posrednik Ivana J."
Odločitev sodišča je obrazložena na osmih straneh, priimki vpletenih in imena podjetij pa so omenjeni le z začetnicami, pri čemer so navedeni funkcije in imena vpletenih oseb.

Kot piše v sodbi vrhovnega sodišča, je "DI Hans R*****, ki ga je gnala želja po dobičku, sprejel odločitev, da s podkupovanjem pristojnega slovenskega politika, in sicer s posredovanjem 900.000 evrov Jožetu Z kot posredniku Ivana J*****, vpliva na razpisne pogoje v korist P*****".

V razsodbi piše, da so se za prikrojitev razpisa v korist Patrie dokončno dogovorili na srečanju 1. septembra 2005. "V zameno je bilo dr. Jožetu Z***** obljubljeno izplačilo 900.000 evrov ter delež pri 'preplačilu lokalnega partnerja' kot dodatna finančna ugodnost za vladajočo stranko Ivana J*****," piše v dokumentu.

Razpisni postopek se je začel oktobra 2005, 19. decembra 2006 je bila podpisana pogodba o nakupu oklepnikov P*****. "15. februarja 2007 je DI Hans R***** Jožetu Z***** predal 900.000 evrov gotovine," še piše v razsodbi.

Vrhovno sodišče ne dvomi o Janševem vplivu
Kot navaja Dnevnik, avstrijsko vrhovno sodišče ne dvomi, da je imel Janša kot predsednik vlade možnost vplivati na razpis. Sodišča ob tem ne moti, da ne obstaja dovolj dokazov, ki bi neposredno potrdili stike Janše in Zagožna, kot tudi ne, da se ne ve, kje je končalo 900.000 evrov gotovine. Že samo obljubo in dogovor o predaji podkupnine v zameno za prikrojevanje razpisa in dodelitev posla namreč v skladu z avstrijsko zakonodajo razumejo kot kaznivo dejanje korupcije, navaja Dnevnik.

V Sloveniji razveljavitve
V Sloveniji je ustavno sodišče razveljavilo obsodilne sodbe Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria, primer pa je vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje.

Janša: Zanimiv tajming
Janša je poročanje o tem procesu pospremil z besedami, da gre za "zanimiv tajming za tole ofenzivo laži", pri čemer je navedel nekaj slovenskih medijev. Vprašal se je, ali "Forum 21 pričakuje klofuto iz Evropske komisije, ustavnega sodišča ali pa arhivov".

Spomnil je namreč, da je bila avstrijska sodba izdana 14. maja letos, torej pred slabim mesecem, v sistemu avstrijskega vrhovnega sodišča objavljena 27. maja, medijske objave pa sovpadajo z odločitvijo slovenskega ustavnega sodišča o dokončni vrnitvi poslanskega mandata.

Avstrijska sodba o Patriji pravnomočna