V enem izmed trčenj sta umrla dva službena psa. Foto: MMC RTV SLO
V enem izmed trčenj sta umrla dva službena psa. Foto: MMC RTV SLO

Po ugotovitvah policije je 29-letni voznik storil 5 kaznivih dejanj. Ta so kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge javne varnosti, dve kaznivi dejanji hude telesne poškodbe in kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Vratolomna vožnja
Avstrijec je najprej pri Podtaboru trčil v policijsko vozilo, pri čemer sta bila lažje poškodovana dva policista, ki sta ga želela zaustaviti. To avstrijskega dirkača ni ustavilo. Vožnjo je nadaljeval in pri avtocestnem izvozu za Lesce namerno silovito trčil še v zadnji del drugega policijskega vozila, ki ga je hotelo zaustaviti. Pri tem sta bila dva policista huje poškodovana, v nesreči pa sta poginila tudi dva službena policijska psa. S svojimi dejanji je povzročil tudi za 45.000 evrov gmotne škode.

Kriminalisti so ugotovili, da Avstrijec ni bil pod vplivom alkohola ali drugih snovi, ki bi zmanjševale njegovo sposobnost za udeležbo v prometu, njegovo vozilo pa je bilo tehnično brezhibno. Zdravniki so sicer potrdili, da je Avstrijec duševni bolnik, ki je bil v preteklosti že zdravljen v avstrijski psihiatrični bolnišnici.