Padla tajkuna Igor Bavčar in Boško Šrot pričakujeta poziv na prestajanje kazni. Oba sta napovedala tudi vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo
Padla tajkuna Igor Bavčar in Boško Šrot pričakujeta poziv na prestajanje kazni. Oba sta napovedala tudi vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo

Zdaj sledi poziv na prestajanje kazni, oba sta tudi napovedala vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je lani odločilo, da je Šrot kriv storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Poleg njiju sta bila v zadevi Istrabenz obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski.

Bavčar redno dviguje pošto
Bavčar je potrdil, da je prejel sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, in napovedal, da bo vložil zahtevek za varstvo zakonitosti. Šrot pa je povedal, da mu je bila sodba vročena v torek.

"Zakaj se je sodišče odločilo za vročitev po vročevalcu, ne vem, saj pošto redno dvigujem in sodišče glede tega nikoli ni imelo nobenih težav," je dejal. Dodal je, da mu je sodišče sodbo res poslalo 10. julija, a takrat je ni mogel sprejeti, ker je bil na dopustu. "Če bi sodišče po preteku 15 dni oziroma konec julija to storilo še enkrat, bi sodbo gotovo že sprejel pred vročitvijo," je pojasnil.

Neresnične zgodbe medijev?
Šrot pa ne razume, zakaj nekateri mediji objavljajo neresnične zgodbe in teh ne preverijo pred objavo, sicer pa sploh ne razume, v čem je razlika, ali sodbo dobiš danes ali pa jutri.

Tudi Šrot bo zoper sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki mu bo tudi predlagal, naj zadrži izvršitev kazni, saj očitanega dejanja preprosto ni storil, in zato tudi verjame, da bo s predlogom uspel.

Sodba je konstrukt?
"Sodba, ki mi očita, da sem pridobil premoženjsko korist za Igorja Bavčarja in Kristjana Sušinskega, ki ga takrat sploh nisem poznal, pri tem pa sam nisem prejel nobene premoženjske koristi, je enostavno nelogična, ne temelji na dokazih in je enostavno konstrukt," je še dejal Šrot. Zahtevo za varstvo zakonitosti bo vložil najpozneje do konca meseca.

Okrožno sodišče po zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij obsojenca na prestajanje kazni pozove najpozneje v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe.