Podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Sonja Ilovar Gradišar je v Odmevih pojasnjevala odločitve sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Sonja Ilovar Gradišar je v Odmevih pojasnjevala odločitve sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar
Bavčarju naj bi se zdravstveno stanje močno poslabšalo. Foto: BoBo
Policija čaka, kdaj bo Bavčar dovolj zdrav
Bavčar v zapor, ko bo bolj zdrav

"Sodišče je v svoji odločitvi upoštevalo vsa dejstva, ki jih je navedel izvedenec," pa je v Odmevih odgovorila na vprašanje, ali je sodišče res odločilo v nasprotju z mnenjem izvedencev, in poudarila, da mora sodišče vedno upoštevati vsa predložena mnenja.

Primer Igorja Bavčarja sicer kaže, kako se z vlaganjem neomejenega števila prošenj za odlog prestajanja kazni lahko izigrava zakonodaja, je že predtem poudarila Ilovar Gradišarjeva. "Ta primer očitno kaže na možnost izigravanja zakonske ureditve, ki trenutno omogoča neomejeno vlaganje prošenj za odložitev izvršitve kazni, torej tudi po tem, ko sodišče že pravnomočno zavrne prošnjo za odlog," je na novinarski konferenci opozorila Ilovar Gradišarjeva.

Čeprav je sodišče Bavčarjevo prošnjo za odlog že dvakrat zavrnilo, zdaj preučuje še njegovo tretjo, vmes pa je bila izdana tudi odredba za njegovo privedbo.
Sodišče ne more posaditi policistov pred bolnišnično sobo
Čeprav ga policisti v sredo niso privedli, je odredba še vedno veljavna. Odločitev o njegovi novi prošnji za odlog prestajanja zaporne kazni pa bo znana najpozneje prihodnji teden, je dejala Ilovar Gradišarjeva. Pristojnosti, da bi pred bolnišnično sobo ali bolnišnico posadili policista, sodišče sicer nima, lahko pa se za to odloči policija, je še pojasnila.

Policija pa meni, da nima pravne podlage in pooblastil za fizično varovanje Igorja Bavčarja. Z bolnišnico so dogovorjeni, da jih obvesti, ko bo privedba mogoča, so povedali na policiji.

Pravijo še, da bodo nadaljnji ukrepi usklajeni z ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Nihče ni prevzel odgovornosti
Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Bavčar bi v torek moral začeti prestajati zaporno kazen na Dobu, a tja ni prišel zaradi hospitalizacije v izolskem Medicorju. Policisti so ga nato v sredo obiskali v bolnišnici, glede na telefonski pogovor z direktorico Medicorja Metko Zorc pa se za privedbo Bavčarja niso odločili.

Zorčeva je v sredinih Odmevih o tem pojasnila, da bi ga pravosodna policista lahko odpeljala, a nista želela podpisati, da sta ga privedla na njuno željo in odgovornost, zato ni nihče prevzel odgovornosti za to, da je ostal v Izoli.

Nadzoniki Medicorja Zorčevi zaupajo
Je pa Zorčeva danes zvečer sklicala sestanek z nadzorniki Medicorja, da bi jim pojasnila okoliščine tega zelo odmevnega primera, je za TV Slovenija poročala Petra Prešeren.

Nadzorniki pa naj bi ji ob tem dejali, da sestanek sicer sploh ni potreben, saj ji popolnoma zaupajo in sami niso tam zato, da bi preverjali zdravniške odločitve, pač pa le poslovanje.

Policija čaka, kdaj bo Bavčar dovolj zdrav
Bavčar v zapor, ko bo bolj zdrav