Pavel Rupar je dejal, da mu prvega obroka res ni uspelo poravnati. Dodal je, da je tržiškega župana Boruta Sajovica prosil za dodaten trimesečni odlog. Foto: BoBo
Pavel Rupar je dejal, da mu prvega obroka res ni uspelo poravnati. Dodal je, da je tržiškega župana Boruta Sajovica prosil za dodaten trimesečni odlog. Foto: BoBo

Rupar mora zaradi pravnomočnih obsodb tržiški občini vrniti denar, pridobljen v znanih aferah nezakonite vgradnje marmornih stopnic občinskemu uradniku in nezakonitega izplačila denarja prek študentskih napotnic, je poročal časopis Dnevnik.

Bo občina predlagala preklic pogojne kazni?
Rupar še ni plačal prvega obroka dolga občini Tržič. Če ga ne bo, bo občina sodišču predlagala, da prekliče pogojno kazen, nekdanji tržiški župan pa bo moral za dve leti in pol v zapor.

Do lanske pomladi je Rupar občini že vrnil 21.000 evrov, ostalo mu je še 40.000 evrov dolga in obresti. Do konca marca pa mora vrniti še 2450 evrov, ki si jih je dal izplačati kot strošek potovanja v Francijo, čeprav ga je pokrila francoska občina.

Nekdanji župan se je lani z občino dogovoril, da preostanek dolga vrne v treh obrokih. Prvega obroka v višini 10.000 evrov do konca lanskega leta ni plačal, zato je odvetnik občine Zorko Benedičič Ruparju pojasnil, da se sporazum o obročnem plačevanju prekinja. Rupar bi tako moral plačati celoten znesek.

"Obstaja velika možnost, da grem v zapor"
Rupar je potrdil, da mu prvega obroka res ni uspelo poravnati, da pa je tržiškega župana Boruta Sajovica prosil za dodaten trimesečni odlog. "Sprva se je strinjal in dejal, da se bomo dogovorili po sprejetju občinskega proračuna. Ker je njegov predlog na občinskem svetu padel, tudi z mojim glasom proti, ga je to očitno ujezilo in z dogovorom ni bilo nič. 13. januarja sem od občinskega odvetnika dobil pošto, da se dogovor o obročnem odplačevanju prekinja," je pojasnil.

Povedal je, da tako velike vsote nima, zato je veliko možnosti, da gre v zapor. "Raje se dam zapreti, kot da glasujem tako, kot bo želel župan Sajovic," je poudaril.

Ruparjeve namige je Sajovic zavrnil: "Dogovorili smo se, da do konca leta plača prvi obrok in ker se dogovora ni držal, moramo kot skrben gospodar zakonito in po predpisih dolg od občana tudi izterjati. Zato je dobil poziv, naj dolg plača. Tako kot mora nekdo, ki napačno parkira, plačati kazen, jo mora tudi Pavel Rupar."

Dolg do občine bo ostal
Benedičič pa je opomnil, da je od sodišča, ne občine, odvisno, ali bo šel Rupar v zapor. "Mi moramo sodišču pojasniti, da dolg iz pravnomočne obsodbe ni bil plačan. Občini ni v interesu, da gre Pavel Rupar v zapor, pač pa da dobi v proračun tisti denar, ki ji pripada," je pojasnil.

A tudi če bi Rupar moral prestati kazen za zapahi, bo dolg do občine ostal. Ta ga lahko izterja tudi prek civilne tožbe.

Na sodišču še en postopek
Na sodišču pa poteka še en postopek, in sicer sojenje v zadevi Aquaplus, kjer naj bi to avstrijsko podjetje za pridobitev posla gradnje komunalnega omrežja plačalo 40.000 evrov nekemu posredniku. Ta naj bi denar izročil Ruparju, ki pa to zanika.

Avstrijci so po spodletelem poslu o vsem obvestili slovenske organe. Ker naj bi Rupar prejel omenjeno vsoto namesto občine Tržič, ta zdaj tudi v tem primeru terja "svoj" denar.