Gorenjski kriminalisti so po več kot leto in pol trajajoči preiskavi zaradi nepravilnosti pri izvajanju turistične dejavnosti na območju Bohinja ovadili tri ljudi. Foto: BoBo
Gorenjski kriminalisti so po več kot leto in pol trajajoči preiskavi zaradi nepravilnosti pri izvajanju turistične dejavnosti na območju Bohinja ovadili tri ljudi. Foto: BoBo

Gre za sume premoženjskih in gospodarskih kaznivih dejanj in nezakonitosti področja delovnega razmerja in socialne varnosti, so ovadbe potrdili na kranjski policijski upravi.

Skupna premoženjska škoda, ki so jo trije ovadeni povzročili med letoma 2010 in 2012, naj bi presegala 750 tisoč evrov. Škoda je povezana z neizpolnjevanjem obveznosti do dobaviteljev, neenakopravno obravnavo upnikov pri plačevanju dolgov, neplačevanjem prispevkov in plač zaposlenim, zaposlovanjem in delom na črno ter poneverbo in neplačevanjem davkov.

Dobaviteljem in zaposlenim niso plačevali
Osumljenci so leta 2010 pridobili pravico do uporabe nekaterih bohinjskih hotelskih kompleksov. Ti so kmalu zatem začeli ustvarjati izgubo in povzročati dolg do zaposlenih in dobaviteljev, hkrati pa so kršili predpise o zaposlitvi in niso izpolnjevali obveznosti iz delovnega razmerja. Zaradi težav s tekočim poslovanjem turistične družbe je prvoosumljeni s soglasjem najemodajalca ustanovil podjetje za upravljanje in vodenje ter z njim še naprej upravljal hotele, novoustanovljena družba pa je kot podnajemnica prevzela dolgove iz prvega najema in se zavezala, da jih bo v roku poplačala.

A novi upravljavec je še naprej kršil predpise o zaposlitvi, zaposloval je na črno in si nezakonito prilastil tudi za več kot 270 tisoč evrov sredstev iz poslovanja družbe. Dolgov ni poravnal. Družba prav tako ni oddala obračuna davka in se je tako izognila plačilu okoli 75 tisoč evrov davčnih obveznosti, so ugotovili kriminalisti.

Med preiskavo so odkrili tudi, da s strani najemodajalca postavljen človek, ki je nadziral poslovanje prej omenjene družbe, dolgov upnikov ni obravnaval enakopravno, saj je ne glede na računovodske predpise finančne prilive turistične družbe preusmerjal samo na podjetje najemodajalca, medtem ko drugih dolgov ni plačeval. Vsi trije ovadeni so zato osumljeni poslovnih goljufij.

Zagrožene kazni od enega do osmih let zapora
Kaznivo dejanje poslovne goljufije se kaznuje z zaporom do petih let, poneverba z zaporom do treh let, davčna zatajitev z zaporom od enega do osmih let, zaposlovanje na črno in kršitev temeljnih pravic delavcev pa se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.