Osumljenec je po napadu policista naredil samomor. Foto: Saša Kisovec
Osumljenec je po napadu policista naredil samomor. Foto: Saša Kisovec

Izgubili smo sodelavca, ki je nič hudega sluteč odšel na delovno mesto, da bi služil ljudem in jim pomagal.

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar
2009-124
2010-116
2011-126
2012-142
2013-108
2014-111
2015-84
2016-19
Vir: Policija

Ta tragični dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v imeti v mislih predvsem lastno varnost in varnost naših sodelavcev.

Sindikat policistov Slovenije

Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto, in bojim se, da bo samo še huje.

Radivoj Uroševič, Policijski sindikat Sloveninije
Od osamosvojitve na delu umrlo šest policistov
Policist umrl med opravljanjem dolžnosti
Grozljiv umor policista
Z nožem napadel policista

Vaščani obmejnega kraja Žejno so okoli 11. ure prijavili navzočnost neznanca, ki tava po vasi in v angleškem jeziku išče delo, je na tiskovni konferenci povedal Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto. V kraj je odšla patrulja in se pogovorila s krajani, a fanta ni našla, zato se je vrnila. Ob 11.45 je dobila ponoven klic in se vrnila v Žejno, vas v bližini Brežic.
Patrulja z dvema policistoma ga je našla sedečega ob cesti. Policist Damir Golobič je pristopil k njemu, da bi ga legitimiral. Neznanec je takrat zamahnil z nožem in policista zadel v prsni koš. Hudo poškodovanega Golobiča so takoj oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, vendar je okoli 13.30 tam umrl. Domnevni storilec je pobegnil sto metrov stran od dogodka, kjer si je sodil sam. Nož si je zaril v prsni koš oziroma v srce, je povedal Ogulin.

Izid dogodka bi težko bil drugačen, je pojasnil. Obravnava je potekala glede na do tedaj znane podatke, da gre pač za mlajšo osebo, ki išče delo. "Ne glede na vse bi policist težko drugače odreagiral," je izjavil.
Zagotovil je, da osumljenec ni begunec, temveč 22-letni državljan Nemčije. Dejanja tudi ni mogoče označiti kot maščevalnega.
Ena izmed sosed tragičnega dogodka je za Radio Slovenija sicer povedala, da je bil svetle poti, v rdeči majici, brez prtljage in bos.

Ministrica izrazila sožalje družini
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je po poročanju Slovenske tiskovne agencije družini, svojcem in sodelavcem umrlega policista izrekla sožalje. Ta tragični dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policistke in policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni, so v sporočilu za javnost zapisali na notranjem ministrstvu. Kot so dodali, si bo ministrica še naprej močno prizadevala za izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.
Bobnarjeva: Kruto in skrajno krivično
"Izgubili smo sodelavca, ki je nič hudega sluteč odšel na delovno mesto, da bi služil ljudem in jim pomagal," je na izjavi za javnost dejala namestnica generalnega direktorja policije, Tatjana Bobnar. S svojci deli "neizmerno žalost in jezo" zaradi tega krutega, skrajno krivičnega ravnanja, je nadaljevala. "Naj nekdo stopi pred svojce in jim pove, da je poklic policista primerljiv z drugimi poklici v javnem sektorju." Napovedala je, da bo vodstvo policije vključno z generalnim direktorjem Marjanom Fankom svojce obiskala in jim izrazila sožalje še danes.

Bobnarjeva je še poudarila, da so napadi na policiste sicer vse bolj kruti in se vse večkrat dogajajo iz maščevanja. Zato svojih predlogov za spremembo zakonodaje ne podajajo, ker bi si želeli policijsko državo, ampak da bi zagotovili varnost tako policistom kot državljanom.

SPS: Brutalen napad, zavržno dejanje
Vsak brutalen napad na policista je zavržno dejanje, vredno vsakega obsojanja, so sporočili s Sindikata policistov Slovenije, katerega član je bil umrli policist. "Ta tragični dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu imeti v mislih predvsem lastno varnost in varnost naših sodelavcev," so zapisali.

Uroševič: Bojimo se, da bo le še huje
"Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto, in bojim se, da bo samo še huje," je po dogodku za STA povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Kot je poudaril, je današnji dogodek zgolj dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika.

Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhuje, pa odgovarja, da pri takšnih zahrbtnih napadih, ki naj bi se zgodil v Brežicah, tudi oprema ne more veliko pomagati, je še poročal STA.


Letos napadli že stotino policistov
Letos do 25. junija je policija naštela skupaj 67 napadov na policiste, v katerih je bilo napadenih 100 policistov. V tem obdobju je bilo v postopkih uporabe prisilnih sredstev zaradi napadov nanje poškodovanih 19 policistov, kažejo statistični podatki policije. Med napade na policiste so všteta kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in hujskanja k upiranju.

Šest smrti policistov v napadih
Črni seznam policistov, ki so umrli med svojim delom, se podaljšuje. Na njem je že šest policistov, kar trije so umrli v zadnjih dveh letih. Skupno so od osamosvojitve Slovenije zaradi napada umrli štirje policisti, enemu je pri reševanju ponesrečenca spodrsnilo, drugega je pri zasledovanju vlomilca izdalo srce.

1. januar 1993: Pri reševanju udeleženca v prometni nesreči je umrl 25-letni policist policijske postaje Tolmin Jakob Ornik. Zdrsnilo mu je na pomrznjenih ter z listjem pokritih tleh in je omahnil čez previs v globino.

20. november 1997: Tridesetletni policist Anton Lipovac je umrl med dežuranjem na kočevski policijski postaji, kamor je prikorakal občan in ga ustrelil.

6. januar 2009: Osemindvajsetletni koprski policist Mitja Capuder je umrl, ko je med zasledovanjem osumljenca vloma doživel zastoj srca.

22. avgust 2014: Med nadzorom prometa v Litiji sta policista ustavila nepripetega Dušana Petrovčiča, takrat pripadnika Slovenske vojske. Ko je 39-letni policist Damjan Kukovič stopil do vozila, ga je Petrovčič ustrelil v glavo, policist je nekaj dni pozneje umrl. Petrovčič je poskusil s streli pokončati še drugega policista v patrulji, a mu ni uspelo sprostiti sprožilca. Izvedenci so ugotovili, da je bil Petrovčič v času umora neprišteven in je še danes na enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

4. julij 2015: Pred slabim letom je med vožnjo na intervencijo umrl 33-letni ljubljanski policist Igor Mauser. Samo Tadin, ki ga je policija nekaj dni pred umorom obravnavala zaradi nasilja v družini, je poklical policijo in v lažni napovedi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden izmed dveh potnikov v tem vozilu je bil Mauser, ki je umrl na kraju nesreče, drugi policist je bil lažje poškodovan. Sodišče je Tadina obsodilo na 30 let zapora, sodba je ravno te dni postala pravnomočna.

29. junij 2016: Med posredovanjem v vasi Žejno nad Čatežem na Savi je 30-letnega policista Golobiča zabodel 22-letni nemški državljan. Moški je nato pobegnil, a nedaleč stran do smrti zabodel tudi sebe. Tudi policist je pozneje zaradi poškodb v bolnišnici umrl.

Napadi na policiste v obdobju 2009-2015
LetoKazniva dejanjaNapadeni policisti
2009260390
2010254261
2011276517
2012284513
2013231334
2014204316
2015177 279
2016 67 100

Vir: Policija. Podatki za leto 2016 so nepopolni.









Izgubili smo sodelavca, ki je nič hudega sluteč odšel na delovno mesto, da bi služil ljudem in jim pomagal.

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar
2009-124
2010-116
2011-126
2012-142
2013-108
2014-111
2015-84
2016-19
Vir: Policija

Ta tragični dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v imeti v mislih predvsem lastno varnost in varnost naših sodelavcev.

Sindikat policistov Slovenije

Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto, in bojim se, da bo samo še huje.

Radivoj Uroševič, Policijski sindikat Sloveninije
Od osamosvojitve na delu umrlo šest policistov
Policist umrl med opravljanjem dolžnosti
Grozljiv umor policista
Z nožem napadel policista