Čeferin pisanje Barage vidi v tem kontekstu kot nedopustno. Foto: BoBo
Čeferin pisanje Barage vidi v tem kontekstu kot nedopustno. Foto: BoBo


Baraga, ki se je kot dežurni preiskovalni sodnik podpisal pod sodno odredbo, na podlagi katere so pri Bratuškovi, v prostorih stranke in poslanske skupine ZaAB-a ter na vladi opravili hišno preiskavo, je 29. julija lani, torej v času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem profilu na Twitterju zapisal: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj."

.
Za Čeferina je tako izražanje stališč v kontekstu tega, da Baraga odloča kot sodnik o procesnih dejanjih, absolutno nedopustno. Baraga pa v povezavi s tem pravi, da ločuje tisto, kar govori in piše v zasebnem ter v službenem času. Navsezadnje pa obstajajo postopki, s katerimi se lahko presodi, ali je ravnal zakonito in strokovno, je dodal Baraga in spomnil, da konkretne zadeve ne more komentirati.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je Baraga zaposlen, so pojasnili, da gre za sodnikov zasebni profil na Twitterju. Komentarja na odredbo pa ne morejo podati, so še zapisali v odzivu.

Preiskovalci NPU-ja so v sredo opravili več hišnih preiskav, saj Bratuškovo sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarko.