Jure Cekuta ne izključuje pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: BoBo
Jure Cekuta ne izključuje pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: BoBo


Obsojeni Jure Cekuta bi moral zaradi obsodbe v zadevi Patria 2 v zapor že julija. Obsojen je bil na štiri leta zaporne kazni. Za odlog je zaprosil zaradi slabega zdravja.
Okrožno sodišče je njegovo prošnjo zavrnilo, a se je pritožil in o zadevi zdaj odloča višje sodišče. Kot je TV Slovenija poročala v torek, se je Cekuta v Bosni in Hercegovini pred dnevi udeležil sarajevskega festivala vina in se iz Sarajeva ne želi vrniti.

Kot poroča Pop TV, je v Bosni in Hercegovini konec junija zaprosil za mednarodno zaščito, češ da ga pri nas politično preganjajo. Cekuta je potrdil, da trenutno biva pri tamkajšnji prijateljici in dodal, da zanj sodba ni pravnomočna. Ker zakon o izvrševanju kazenskih sankcij ne prepoveduje potovanj v tujino pred nastopom kazni, sodišče za zdaj meni, da ne gre za pobeg in ni izdalo tiralice.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je ob tem dejal, da ni kriva zakonodaja, ki ne prepoveduje potovanj v tujino pred nastopom kazni. Zakonodajo izvaja sodstvo in v tem primeru nimam drugega komentarja, je poudaril. Dodal je, da je sodišče imelo na razpolago izdajo tiralice, predčasen nastop kazni, pripor. S sodišča pa so sporočili, da doslej ni bilo okoliščin, ki bi nakazovale, da je Cekuta pobegnil, zato tudi niso izdali tiralice. Slovenija sicer od BiH-a lahko zahteva izročitev Cekute, a šele po njihovi odločitvi o azilu, kar lahko traja več mesecev. Vseeno pa se Cekuta ne bo izognil zaporu, saj zaporna kazen zoper njega zaradi spremembe zakonodaje ne bo zastarala, je poročala TV Slovenija.

Cekuta naj bi zaprosil za azil v Bosni in Hercegovini
Cekuta naj bi zaprosil za azil v Bosni in Hercegovini