Tožilstvo je Damjanu Lahu očitalo zlorabo položaja pri najemu stavbe za NPU. Foto: BoBo
Tožilstvo je Damjanu Lahu očitalo zlorabo položaja pri najemu stavbe za NPU. Foto: BoBo
Lahu leto dni pogojne kazni

Lahu je sodišče obenem dosodilo tudi štiriletno prepoved opravljanja poklica, po navedbah tožilstva to pomeni prepoved opravljanja vsakega poklica, ki predstavlja izvrševanje javne funkcije na položaju funkcionarja ali uradnika, kot je to opredeljeno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Tožilstvo je sicer Lahu očitalo zlorabo položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad, kjer je pri pripravi razpisa favoriziral družbo Ram Invest. Zadeva sicer zastara januarja prihodnje leto.

Prvostopenjsko sodišče ga je lanskega junija sicer oprostilo obtožb, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. V novem postopku, ki se je začel septembra, pa se je prvostopenjsko sodišče odločilo za obsodilno sodbo.

V novem postopku so bile zaslišane vse priče, tako kot v prvem. Tako je sodna izvedenka Maja Skale dejala, da so bili pogoji za izbor stavbe premalo definirani, da bi bilo mogoče objektivno oceniti najprimernejšo stavbo med ponujenimi. Nekdanji direktor policije Janko Goršek pa je mnenja, da Lah ni favoriziral nobenega ponudnika.

Ministrstvo za notranje zadeve je najemno pogodbo z Ram Investom sklenilo leta 2010, leto pozneje pa je Računsko sodišče izdalo negativno mnenje. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila koruptivna dejanja pri najemu, zato je takrat morala z mesta ministrice za notranje zadeve odstopiti Katarina Kresal.

Lahu leto dni pogojne kazni