Električar Robert McClain je policista, potem ko mu je odredil preizkus alkoholiziranosti, napadel in ga poskušal zadaviti. Foto: BoBo
Električar Robert McClain je policista, potem ko mu je odredil preizkus alkoholiziranosti, napadel in ga poskušal zadaviti. Foto: BoBo

Policist Branko Brezovšek je 9. aprila zvečer ustavil avto Elektra Maribor, ki ga je vozil McClain, saj ni imel prižganih luči. Odredil je tudi preizkus alkoholiziranosti voznika, ki je pokazal 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Ko pa mu je skušal napisati globo, ga je McClain po njegovih navedbah zgrabil za uniformo in ga začel vleči iz avta. Najprej naj bi ga poskušal zadaviti, nato pa naj bi ga še napadel z nožem. Policistu se je uspelo ubraniti, tako da jo je odnesel z nekaj lažjimi poškodbami na roki in obrazu, preden je po radijski zvezi poklical pomoč.

Obtoženi McClain je vseskozi trdil, da policista ni želel ubiti. Skliceval se je na težave zaradi bolezni partnerice, po njegovih besedah pe je bil tudi policist med postopkom nekorekten. McClainova zagovornica je menila, da sodišče lahko odloči, da je kriv le preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Sicer pa McClain na predobravnavnem naroku ni sprejel ponudbe tožilstva, da bi priznal krivdo v zameno za osem let zaporne kazni. Julija je na sojenju dejal, da se ne spomni niti napada niti tega, da bi policistu grozil. Izvedenec psihiatrične stroke pa je ocenil, da je obtoženi dejanje zagrešil v stanju zmanjšane prištevnost, zato se je sodni senat pri določanju višine kazni spustil do dovoljene spodnje meje.