Novomeški policisti so obravnavali tri prometne nesreče, ki so jih povzročili pijani vozniki, od katerih je vsak napihal več kot 2,3 promila alkohola. Foto: BoBo
Novomeški policisti so obravnavali tri prometne nesreče, ki so jih povzročili pijani vozniki, od katerih je vsak napihal več kot 2,3 promila alkohola. Foto: BoBo

Belokranjski policisti so obravnavali poškodbo prometne signalizacije v Črnomlju in nato izsledili pobeglo 32-letno voznico, ki je kazala očitne znake alkoholiziranosti. V litru izdihanega zraka je imela 1,64 miligrama alkohola oz. 3,41 grama na kilogram. Ženski so odvzeli vozniško dovoljenje in jo izročili zdravstveni službi. Proti njej bodo vložili tudi obdolžilni predlog zaradi vožnje pod vplivom alkohola, povzročitve prometne nesreče zaradi vožnje po levi strani vozišča in pobega s kraja nesreče.

Krški policisti so obravnavali 56-letnega voznika kolesa s pomožnim motorjem, ki je na Spodnji Libni vozil z neprilagojeno hitrostjo, vijugal po vozišču in ogrožal druge udeležence v prometu. Pri tem je motorist zapeljal na rob pločnika, izgubil oblast nad kolesom in padel. Ob nesreči, v kateri se je lažje poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 1,15 miligrama oz. 2,39 grama alkohola na kilogram telesne teže. Policisti so mu izdali plačilni nalog za 940 evrov.

V naselju Dolnja Prekopa v bližini Kostanjevice na Krki je 36-letni voznik osebnega avtomobila zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil. Pri tem je imel v litru izdihanega zraka 1,83 miligrama alkohola oz. 3,81 grama na kilogram telesne teže.

Poleg tega ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog, avtomobil pa so mu zasegli. Zakon za omenjene kršitve določa 2900 evrov globe.

Dolenjski vozniki ga več pijejo
Na novomeški policijski upravi ugotavljajo, da so se letos varnostne razmere v prometu občutno poslabšale glede na primerljivo lansko obdobje. V prometnih nesrečah je umrlo sedem ljudi, medtem ko v istem obdobju lani ni bilo smrtnih žrtev.

Policisti pa so do konca aprila obravnavali 150 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami oz. skoraj za tretjino več kot v letu 2015. V prometnih nesrečah se je 19 udeležencev hudo telesno poškodovalo (13 v istem obdobju 2015), 188 udeležencev pa je dobilo lažje poškodbe (137 v istem obdobju 2015).

V prvih štirih mesecih letošnjega leta se je na novomeškem območju število pijanih povzročiteljev prometnih nesreč skoraj podvojilo. Letos je tako delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znašal 13,6 odstotka, v istem obdobju lanskega leta pa 8,2 odstotka. Narašča pa tudi stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč.