Mally je bil spoznan za krivega zahtevanja podkupnine. Foto: MMC RTV SLO
Mally je bil spoznan za krivega zahtevanja podkupnine. Foto: MMC RTV SLO
Obsodba Mallyja
Obsojen prvi državni uradnik

Mallyja je policiji prijavil nepremičninar in aktualni piranski podžupan Gašper Mišič. Trdi, da je Mally v zameno za ureditev gradbenega in uporabnega dovoljenja za gradnjo prestižnega stanovanjskega kompleksa v Izoli zahteval eno od stanovanj zase, je za MMC sporočila dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl.

Ker je stanovanje prodal, ga je po Mišičevih besedah nekdanji načelnik piranskega urada za okolje in prostor jezen poklical in mu dejal, da se ni držal dogovora. Mally to zanika in pravi, da je njegova edina napaka ta, da je želel za svojega otroka kupiti poslovni prostor, ki je bil v lasti Mišiča.

Sodišče mu ni verjelo in ga je spoznalo za krivega kaznivega dejanja. Prisodilo mu je leto in pol zapora, a sodba še ni pravnomočna. Okrožna državna tožilka Nataša Valentič Kuštra je z razsodbo kar zadovoljna in še ne ve, ali se bo nanjo pritožila.

Obramba se bo pritožila
Mallyjev zagovornik Boštjan Penko je po sodbi dejal, da je sodišče postopek vodilo korektno, strokovno, profesionalno in hitro in glede tega nimajo pripomb."Drugačna pa je naša ocena glede same razsodbe, saj ocenjujemo, da je sodišče dejansko stanje ocenilo zmotno. Zbrani dokazi kažejo na to, da obstaja najmanj dvom o tem, da je Mally očitano kaznivo dejanje storil," je še dejal Penko in dodal, da se bodo zoper sodbo v vsakem primeru pritožili. Mally je po sodbi dejal le, da "če bi bilo na tem kaj resnice, bi verjetno lahko postregli s pravimi materialnimi dokazi, česar pa v postopku zaenkrat še ni videl".

Mišič: Pomembno je, da se opogumi in spregovori še kdo drug
Gašpar Mišič je za medije po telefonu povedal, da se je z razsodbo potrdilo zaupanje v pravosodni sistem in pravno državo. "Nerad se spominjam trenutkov, ko je bil on bog, ko je bil javni državni uslužbenec in ko je izsiljeval. Vedno mi v glavi odmeva njegov stavek, ko je rekel, da se on lahko zmoti namenoma ali slučajno, njemu se nič ne zgodi, jaz pa bankrotiram, ker se postopek zavleče. Sedaj je pomembno, da se tudi drugi, tisti, ki so bili ravno tako žrtve korupcije, kot sem bil jaz, opogumijo in prijavijo vse tiste, ki so služili na tak način v vlogi javnega državnega uslužbenca na račun obrtnikov in podjetnikov po vsej državi," je dejal.

Obsodba Mallyja
Obsojen prvi državni uradnik