V primerih, ko so v postopku udeleženi otroci, so ti postopki še toliko bolj zahtevni in terjajo specifičen pristop - s poudarkom na zaščiti koristi in pravic otrok, poudarjajo na policiji. Foto: BoBo
V primerih, ko so v postopku udeleženi otroci, so ti postopki še toliko bolj zahtevni in terjajo specifičen pristop - s poudarkom na zaščiti koristi in pravic otrok, poudarjajo na policiji. Foto: BoBo
Policijski kombi, kibla
Ljubljanskim policistom so prijavili poskus ugrabitve otroka v Polju. Foto: BoBo
Šola
Ozaveščanje otrok je nujno, tako s strani staršev in sorodnikov kot otroku ostalih pomembnih oseb - vzgojiteljev, učiteljev, strokovnjakov, pravijo na policiji. Foto: BoBo/Bor Slana

Uporabnica Facebooka je v sredo zvečer zapisala, da se je dogodek, v katerega je bil vpleten bel kombi znamke Mercedes, popoldne zgodil na Rjavi cesti. Deklici sta po njenih besedah dva moška, oblečena v črno in z maskami na glavi, hotela čez glavo povezniti črno vrečko in jo zvleči v kombi.

"K sreči se je punčka rešila in pritekla k meni in prijateljici," je zapisala pretresena priča in dodala, da je bila o dogodku obveščena tudi policija, ki pa je po njenih očitkih za prihod na kraj dogodka potrebovala kar 45 minut.

Podrobnosti preiskave še vedno ne razkrivajo
Obrnili smo se tudi na policijo, kjer so nam potrdili, da so res prejeli prijavo in da intenzivno preverjajo okoliščine dogodka.

"Preverjamo, ali se je ta dogodek res zgodil. Vse se mora preveriti - od pogovorov, videonadzora, ali je tam dejansko bilo vozilo ali ne," je za MMC pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi ljubljanske policijske uprave Nataša Pučko. "Pri tem pa poudarjamo, da do zdaj preverjene okoliščine niso identične zapisu, ki kroži po družbenih medijih," je dodala.

Naknadno so s PU-ja Ljubljana sporočili, da po dozdajšnjih ugotovitvah "ni šlo za kaznivo dejanje poskusa ugrabitve otroka niti ni prišlo do fizičnega kontakta".

"Ne moremo še zavreči, da tam ni bilo nikogar"
Kaj pa ta formulacija odgovora pravzaprav pomeni?

O ugrabitvi Kazenski zakonik govori v 133. členu. "Kdor koga ugrabi z namenom, da njega ali koga drugega prisili, da nekaj stori, opusti ali trpi, ali kdor v zvezi z ugrabitvijo prisili ugrabljeno osebo ali koga drugega, da nekaj stori, opusti ali trpi, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let," je zapisano. Še višja kazen - do desetih let - je zagrožena tistemu, ki ugrabljenemu zagrozi z ubojem ali s hudo telesno poškodbo, oziroma ugrabi mladoletnika.

Kazenski zakonik pa opredeljuje tudi poskus kaznivega dejanja. "Kdor je naklepno kaznivo dejanje začel, pa ga ni dokončal, se kaznuje za poskus," narekuje 34. člen.

"Kaznivo dejanje ugrabitve ne govori samo o tem, da nekoga nekam zvlečeš, ampak tudi nekaj v zameno zahtevaš za tega človeka, da se ga izpusti," je za MMC pozneje dodatno pojasnila Nataša Pučko.

Ugotovili so tudi, da ženska, ki je objavila zapis o dogodku, temu ni bila priča sama, pač pa ji ga je opisala deklica. "Se pa okoliščine še preverjajo. Lahko da je bil tam kak moški, ki se ga je otrok prestrašil. Tega za zdaj še ne moremo ne zanikati, ne potrditi. Zavrnemo lahko le to, da je nekdo na silo, s fizičnim kontaktom poskušal to deklico nekam zvleči na način, kot je bilo to v omenjem zapisu," je pojasnila.

Policija: Vsako ogovarjanje še ni zlonamerno
Iz prakse izhaja, da je največja zaščita otrok ozaveščanje, in to že v času, ko otrok obiskuje vrtec, pa je policija sporoča v sporočilu za javnost. Poudarjajo, da je zelo pomemben tudi pristop ozaveščanja, ki otroke seznani, ne pa prestraši ali celo izzove neutemeljene prijave.

"Kar želimo izpostaviti, je tudi, da vsako ogovarjanje še ne pomeni zlonamernega ogovarjanja (npr. nekdo sprašuje za pot ali sprašuje po konkretni osebi ...), nikakor pa tudi v teh primerih otroci naj ne prisedejo v vozilo (npr. da bi pokazali pot ...)," so dodali.

"Razumeti morate, da ne moremo razkrivati posameznih dejavnosti policije oziroma podrobnosti zbranih obvestil, saj gre tako za spoštovanje določil o varstvu osebnih podatkov, kar pa je še pomembnejše, za zaščito interesov otrok, mladoletnikov in njihovega celostnega razvoja. In ne nazadnje gre tudi za zaščito interesa preiskave in morebitnih nadaljnjih postopkov," so poudarili.